Ardealul este una din cele mai frumoase zone ale Romaniei. Si cand spunem frumoasa, luam in calcul toate aspectele: natura, mestesuguri, gastronomie, traditii, port. Toate incanta ochiul si bucura sufletul fiecarui calator care ii intra in casa. Fiecare localitate din Ardeal are farmecul si specificul ei – de aceea este foarte greu sa le clasifici intr-un top al celor mai frumoase destinatii turistice din Ardeal.
Dar Marginimea Sibiului si Valea Hartibaciului ar putea foarte bine sa conduca un astfel de top, mai ales ca prima dintre ele detine titlul de “Destinatie Europeana de Excelenta” privind turismul si gastronomia locala, acordat de Comisia Europeana.
Marginimea Sibiului este o zona etnografica ce cuprinde 18 localitati: Rasinari (cea mai mare dintre ele), Poplaca, Gura Raului, Boita, Talmaciu si Talmacel, Sadu, Rau Sadului, Orlat, Poiana Sibiului, Jina, Gales, Fantanele, Vale, Sibiel, Saliste, Tilisca si Rod. Istoricii spun ca Marginimea Sibiului este una dintre cele mai vechi zone etnografice, din perioada neoliticului sau chiar a eneoliticului – la Poplaca, la Orlat si de-a lungul raului Cibin s-au descoperit urme ale prezentei umane din acele perioade.
Dar numele de “margineni” dat locuitorilor acestei zone provine de la faptul ca acestia locuiau intre deal si munte, la marginea vechii frontiere austro-ungare din sudul Transilvaniei. Este de la sine inteles ca intr-un asemenea decor pastoral, ocupatiile principale ale satenilor erau cresterea animalelor si agricultura. Satenii si-au pastrat traditiile si mestesugurile pana in ziua de azi, iar produsele lor traditionale fac cinste oriunde ajung: branzeturile facute in “Marginime” au un gust unic, la fel si afumaturile specifice. Daca ai norocul sa ajungi in zona intr-o zi de sarbatoare, vei fi placut impresionat de frumusetea portului ardelenesc, cu influente sasesti.
Cat despre atractiile Marginimii, ai de unde alege! Fa o rezervare intr-una din pensiuni (toate sunt fermecatoare si ofera momente de neuitat) si viziteaza cat mai mult din aceasta zona, ca sa intelegi de ce este atat de cautata nu doar de romanii avizi dupa un sejur relaxant si placut, ci si de turistii straini, care vin sa o viziteze doar pentru ca au vazut un film pe YouTube sau niste fotografii pe Internet.
Ce poti sa vizitezi? Iata doar cateva sugestii:
– La Rasinari, primul loc pe care ar trebui sa-l vezi este casa memoriala a lui Octavian Goga, Cetatuia (cetatea medievala de pe dealul cu acelasi nume) sau Muzeul Satului.
– La Sibiel nu rata Biserica Sf. Treime (construita in 1765), dar mai ales Muzeul de Icoane pe sticla din curtea bisericii. Stiai ca acesta expune peste 700 de icoane pe sticla?
– Poate ai vazut in fotografii margineni imbracati in acele costume populare minunate, cusute in alb si negru. Ei bine, la Saliste ai ocazia sa le vezi de aproape, pentru ca localnicii au frumosul obicei de a le purta foarte des, nu doar duminica si in zilele de sarbatoare, cand joaca Braul sau Calusul.
– La Jina, viata decurge si se desfasoara intotdeauna in functie de perioada pastorala. Si totusi, satul acesta izolat din Marginime se lauda cu bogatiile sale in materie de cultura si traditii.
– Nu rata Calnic-ul! Cetatea care-i poarta numele (construita in secolul XII) este o fortificatie interesanta – una din superbele fortificatii ale Transilvaniei -, ceva intre o locuinta sateasca si o resedinta nobila. Este atat de frumoasa si a fost pastrata atat de bine, incat face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
– Frumos este si satul Fantanele, cu casele sale arhaice, in multe culori, cu livezile si fanetele pitoresti si cu oamenii simpli si veseli, darnici si buni si toti cei care le calca pragul. Intra in Muzeul Satesc, ca sa vezi o parte din obiectele de artizanat ale localnicilor de alta data si icoanele lucrate de ei.
O alta zona de poveste din Transilvania noastra minunata este Valea Hartibaciului, careia i se mai spune si Valea Verde, datorita naturii salbatice care o inconjoara. La fel ca Marginimea, si ea este formata dintr-un oras si 13 comune: Agnita, Barghis, Chirpar, Altana, Bradeni, Iacobeni, Marpod, Merghindeal, Mihaileni, Mosna, Nocrich, Rosia, Selimbar si Vurpar.
Istoria respira inca prin multe cladiri ale Vaii Hartibaciului; practic, odata ajuns in aceasta parte a Romaniei, vei descoperi ca ai atat de multe locuri de vizitat – aici exista peste 150 de obiective istorice – incat vei vrea sa stai cel putin o saptamana. Dar nu-i bai: spatii de cazare sunt cat vezi cu ochii in judetul Sibiu!
Frumoasa nu este doar natura de care se bucura Valea Hartibaciului, ci si mixul de obiceiuri, culturi si traditii. Zona atestata documentar inca din Epoca pietrei a fost atrasa de-a lungul timpului de colonistii germani (care s-au stabilit aici in urma cu 600 de ani), care au dezvoltat-o si i-au aparat comunitatile de invadatorii mongoli ridicand zeci de fortificatii. De cele mai multe ori, bisericile tineau loc si de adapost pentru sateni in vremurile grele; acestia isi pastrau acolo si proviziile, astfel ca multe turnuri poarta si astazi numele de “Turnul slaninilor”, spre deliciul turistilor.
Micul muzeu din Altana, amenajat in cea mai veche casa construita intr-un sat romanesc, in anul 1508, ofera o mostra de simplitate si de mestesug dus la rang de arta de catre locuitorii din Valea Hartibaciului. Viziteaza-l daca ai ocazia sa ajungi prin judetul Sibiu si povesteste mai departe ceea ce ai vazut acolo!