Daca planuiesti o iesire de weekend sau chiar de o zi si nu stii ce ai putea sa vezi aproape de Bucuresti, o idee cat se poate de buna este Conacul Golestilor. Denumit si Muzeul Golesti sau Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti, este o cladire construita in secolul XVII in jurul careia se regasesc numeroase obiective istorice si gradini prin care te poti plimba o zi intreaga.
Domeniile Golesti numara nu mai putin de 14 hectare si se afla in apropiere de Pitesti, la aproximativ o ora de Bucuresti.
Care este istoria Conacului Golesti?
Conacul este construit de Stroe Leurdeanu in anul 1640 si este inconjurat de ziduri inalte de caramida destinate apararii. Este singura constructie laica medievala fortificata din tara si spune foarte multe dintre povestile familiei Golescu, o familie in care s-au nascut idei iluministe, care a ridicat Palatul Regal din Bucuresti si a reformat invatamantul din Tara Romaneasca.
Imediat ce pasesti pe poarta domeniilor incepi sa descoperi obiective foarte interesante:
- Bustul lui Dinicu Golescu. Este cel care a ridicat Palatul Regal din Bucuresti si a facut extrem de multe pentru invatamantul romanesc.
- Scoala Sloboda Obsteasca. Este locul in care Dinicu Golescu le oferea copiilor saraci din imprejurimi sansa de a invata alaturi de copiii bogati. Este unul dintre primele locuri din tara in care erau primiti inclusiv copiii tiganilor si fetele si in care manualele erau gratuite. Din pacate, scoala a functionat doar 4 ani, pana la moartea lui Golescu.
- Foisorul lui Tudor Vladimirescu. Este locul in care si-a trait ultimele zile de libertate Tudor Vladimirescu si de unde poti admira intregul complex intr-o panorama deosebita. De-a lungul timpului, foisorul a fost folosit pentru supravegherea zonei.
- O baie turceasca. Este singura baie turceasca pastrata aproape integral la noi in tara.
- Conacul. Este atractia centrala a intregului complex si este foarte frumos. Construit din caramida si paianta, are o istorie cat se poate de interesanta. Aici a dormit pentru prima data Carol I, atunci cand a sosit in Romania si tot aici a semnat primele acte de pe teritoriul romanesc. In conac vei descoperi si o camera dedicata lui Carol Davila, un alt membru al familiei Golescu, recunoscut pentru infiintarea scolii nationale de medicina.
- Muzeul satului. Este unul dintre frumoasele muzee in aer liber pe care le gasesti in Romania. Aici vei putea descoperi numeroase gospodarii din zone viticole si pomicole, dar si o colectie de cruci de hotar cu textul transcris.
Fara doar si poate, zidurile groase ale conacului, beciurile uriase, istoria pe care a scris-o si eleganta sa in stil brancovenesc te vor convinge ca o zi sau chiar doua zile petrecute aici fac fiecare moment sa fie unul castigat.
Daca vrei sa stai mai mult timp in zona, gasesti aici cateva unitati de cazare cat se poate de interesante si poti vizita si alte obiective, precum Muzeul Judetean Arges, Planetariul din Pitesti, Parcul Expo sau casa memoriala a lui Dimitrie Gh. Dima.