Printre zecile de motive pentru care te vei indragosti de Croatia, se mai strecoara inca unul – bucataria croata. Descoperiti Croatia prin intermediul preparatelor sale, al mirosurilor si aromelor imbietoare de care nu te vei mai satura! Gastronomia si geografia Croatiei sunt strans conectate, astfel ca, partea litorala mosteneste influente gastronomice mediteraneene, iar partea continentala este influentata de mesele central europene.
Iata 4 preparate pe care orice gurmand trebuie sa le testeze intr-un sejur in tara celor 1000 de insule:
1. Štrukle
Este poate cel mai renumit deliciu din Croatia continentala si reprezinta un aluat subtire, umplut cu felurite ingrediente precum: branza, mac, dovleac, mere si morcov. Cel mai popular Štrukle este cel umplut cu branza proaspata si copt in smantana, insa optiunile sunt nelimitate. Desi, in aparenta, este un preparat simplu, apropiat de produsele noastre de patiserie, ceea ce il detaseaza de acestea este tehnica speciala de preparare a aluatului subtire, care presupune timp si indemanare.
2. Kotlovina
Denumirea acestui preparat deriva din modul de preparare a acestuia. Astfel, cotletele de porc si carnatii sunt copti in sucul propriu si vin intr-un vas metalic special – kotlić – dupa care a fost si numita mancarea. Dar, particularitatea acestuia nu este doar gustul sau, dar si faptul ca este pregatit in mod traditional intotdeauna in aer liber, cel mai des la targuri, reprezentand pentru localnici un eveniment culinar colectiv.
3. Peka
Acest deliciu este gatit, in special, in zona litorala a Croatiei, iar denumirea sa provine tot de la modalitatea specifica de preparare. O rapsodie de arome si mirosuri careia cu greu ii vei rezista, Peka reprezinta un mix de miel sau caracatita cu cartofi, acoperit cu un capac din fier (peka), si copt ulterior in jar. Ingredientele se fierb in tihna, in suc propriu, fara a se practica amestecarea sau gustarea ocazionala. Deznodamantul va fi unul delicios!
4. Pašticada
Pašticada este o mancare traditionala din Dalmatia a carui ingredient principal este vita. Necesita o pregatire indelungata, si anume, inainte de gatirea propriu-zisa, carnea trebuie marinata timp de 25 de ore in vin rosu cu usturoi, piper, rozmarin, salvie si cuisoare. In timpul gatirii, se adauga ceapa, prune uscate, morcov si nucsoara. Pašticada traditionala se serveste cu gnocchi de cartofi.
Porneste intr-o expeditie a simturilor, degustand deliciile culinare croate, si rezerva-ti cazarea: http://bit.ly/2nF2RkM