Ce poti vizita in “secuime” – ghid de weekend

Septimia-Wellness-Spa-Resort-Odorheiu-Secuiesc-43-2Secuimea este unul dintre acele locuri din tara in care turistii care ocolesc clasicele trasee turistice au mult mai multe de vazut si de castigat decat cei conformisti si comozi. Un weekend in secuime inseamna o incursiune intr-un tinut si o cultura ce se impletesc armonios si totusi se deosebesc profund de cele din alte locuri ale tarii. Un drum prin inima Transilvaniei si tinutul secuiesc devine o aventura culturala, o incursiune in zone de o bogatie pitoreasca plina de comori ascunse si un prilej de a intalni ospitalitatea la ea acasa.

Ziua 1 in secuime

O plimbare de weekend prin tinutul secuiesc incepe in mod ideal de la Targu Mures, care de-a lungul timpului a fost centrul cultural, industrial si economic al tinutului secuiesc. Aici, optiunile de cazare sunt la fel de numeroase ca si traseele sau obiectivele ce pot fi accesate din acest punct de plecare.

Pentru cei ce doresc sa urmeze tema weekendului si sa se concentreze strict pe cultura locala, se pot alege hotelurile si pensiunile ce servesc mancare secuiasca. Alternativ, se poate opta pentru cazare in Odorheiul Secuiesc.

Targu Mures

Orasul Targu Mures are o oferta bogata in ceea ce priveste activitatile specifice turismului, orasul reusind sa-si pastreze aerul medieval. Dupa sosirea in Targu Mures, luarea micului dejun si alegerea locului de cazare, in cazul in care se hotaraste intoarcerea in acest punct la finalul primei zile, se poate porni intr-un scurt tur al orasului.

Reperul orasului si totodata un important punct turistic, Cetatea Medievala, a fost construita la inceputul secolului XVII si se afla in centrul municipiului Targu Mures. Cetatea are o suprafata de 4,3 ha si este formata dintr-o incinta fortificata cu 7 bastioane unite prin ziduri. An de an, in aceasta locatie de poveste, au loc zilele orasului.

Traditia, cultura si istoria orasului poate fi cunoscuta vizitand muzeele orasului care se afla in zona centrala: Muzeul de Arta, Muzeul de Stiinde ale Naturii sau Muzeul de Istorie.

Orasul detine si o Gradina Zoologica, infiintata in 1960 si care este amplasata intr-un parc deosebit, Platoul Cornesti. Gradina Zoologica este a doua din tara, ca intindere si varietate a speciilor, avand in ingrijire peste 500 de animale.

In perioada 1 aprilie – 15 octombrie, parcul se viziteaza intre orele 10:00 – 18:00; in restul anului programul de vizitare fiind 10:00 – 16:00.

Tariful pentru intrare este de 8 lei/zi pentru adulti si 3 lei/zi pentru copii, elevi, studenti sau pensionari.

Salina Praid

Din Targu Mures pana la Salina Praid nu se face mai mult de o ora, distanta fiind de aproximativ 60 de kilometri. Salina Praid se afla in topul celor mai mari mine de sare din Europa dar si in topul celor mai vechi, datand inca din epoca Romana.

In prezent, Salina Praid este vizitata in general pentru calitatile sale curative de climatoterapie, primind pe perioada de vara pana la 3.000 de vizitatori pe zi. Salina gazduieste o galerie inedita de arta, o biserica, un teren de joaca pentru copii si curse de obstacole pentru adulti, un muzeu, organizand periodic si diverse evenimente culturale si artistice.

Salina nu se deosebeste doar prin dimensiunile sale impresionante, ci si prin faptul ca gazduieste singurul parc subteran de aventura din aceasta zona a Europei.

Coborarea in salina se face cu autobuzele puse la dispozitie de aceasta, apoi pe o serie de trepte abrupte destul de greu de navigat de persoanele mai in varsta.

Intrarea in baza de agrement se poate face zilnic intre orele 08:00 si 15:00, iar iesirea intre orele 9:00 si 16:00.

Tariful pentru intrare este de 22 lei/zi pentru adulti si 12 lei/zi pentru copii.

Criseni si Muzeul Palariilor de Paie

De la Salina Praid se poate pleca inspre Criseni, care se afla la o distanta de doar 45 de kilometri. Aici se afla unul dintre cele mai neobisnuite obiective turistice din incursiunea de un weekend in tinutul secuiesc si anume Muzeul Palariilor de Paie, acesta detinand recordul pentru cea mai mare palarie purtabila din tara, cu un diametru de peste 2 metri si o greutate de 2.5 kg.

Muzeul este de fapt un atelier de fabricare a palariilor traditionale de paie ce sunt construite aici de multe decenii, punand localitatea pe harta. Palariile de paie pot fi cumparate direct din muzeu, iar in curte se afla o expozitie de pietre naturale modelate de trecerea timpului in diverse forme misterioase si inedite.

Administratorii muzeului au avut ideea originala de a colectiona, tot in curtea muzeului, indicatoare cu locurile din care au primit vizitatori, cel mai indepartat fiind Shanghai.

Odorheiul Secuiesc

Al doilea oras ca marime din judetul Harghita, Odorheiul Secuiesc, cu o populatie de aproximativ 35.000 de locuitori, este locul ideal pentru cazare la capatul unui traseu mai mult decat interesant prin tinutul secuiesc.

La pensiunile si in localurile de aici se organizeaza adesea petreceri tematice secuiesti, cu dansuri, muzica si preparate traditionale ce incununeaza cu succes incursiunea in fascinanta si frumoasa cultura secuiasca din Transilvania.

Ziua 2 in secuime

Inainte de plecarea inapoi spre casa, turistii au toate motivele sa se trezeasca devreme pentru a vizita un alt obiectiv turistic cu care tinutul secuiesc se poate mandri.

Parcul cu animale salbatice Ivo

La o distanta de aproximativ 30 de minute cu masina sau 20 de kilometri de Odorheiul Secuiesc, in satul Izvoarele, a fost infiintat in anul 2008 unul dintre primele parcuri cu animale salbatice din tara.

Plimbarea prin parc poate ocupa cu usurinta o jumatate de zi, iar timpul zboara parca mai repede in fata numeroaselor specii de animale ce ar fi aproape imposibil de observat in orice alta zona din tara.

Printre speciile ocrotite in Parcul de animale salbatice Izvoarele, ce se intinde pe 300 de hectare, se numara muflonul, caprioara si cerbul lopatar.

Accesul in parc se face in grupuri de minim doua si maxim opt persoane, iar traseul propus are o lungime de 4 kilometri si dureaza aproximativ 3 ore. Se recomanda echipament adecvat cu bocanci in caz de vreme ploioasa.

Pe perioada de vara parcul se viziteaza in mod ideal dimineata devreme sau pe inserat.

Tarife

  • Adulti – 20 lei
  • Copii (4-16 ani) – 10 lei
  • Copiii sub 4 ani, gratuit.

In pretul biletului intra si binoclu pentru fiecare vizitator.