Romania are multe locuri frumoase pe care merita sa le vezi nu doar o data in viata, ci ori de cate ori ai ocazia sa te urci in masina si sa pornesti la drum pentru cateva zile de relaxare. Poti sa alegi intre numeroasele zone rurale, castele, manastiri si peisaje de poveste. Nu trebuie decat sa te inarmezi cu chef de plimbare, o harta sau un GPS – desi poti sa te descurci foarte bine si fara ele, urmarind doar cateva repere.
Iata un circuit de 5 zile pe care poti sa-l faci cu masina in trei regiuni superbe din tara: Ardeal, Bucovina si Moldova. Iti sugeram si cateva obiective turistice pe care merita sa le vizitezi in zonele respective, ca sa nu ratezi nimic important.
Ziua I: Bucuresti – Transfagarasan – Sibiu (313 km)
La Sibiu poti sa ajungi mai repede daca urmezi traseul care trece prin Ramnicu Valcea si Valea Oltului; drumul este foarte bun si pitoresc. Dar cealalta varianta, pe Transfagarasan, iti ofera ocazia sa vizitezi cateva locatii si obiective turistice mult mai interesante. Primul popas poti sa-l faci la Curtea de Arges, ca sa vezi ruinele Curtii Domnesti construite in secolul XIII si Manastirea Curtea de Arges – monument istoric ctitorit de Neagoe Basarab intre anii 1512 si 1517. Tot acolo ai sa descoperi si legendara Fantana a lui Manole, care atrage in fiecare an un numar impresionant de turisti.
Mergand pe firul traseului, inainte de a ajunge la Lacul Vidraru vei trece pe langa Cetatea Poenari, un loc fascinant si plin de istorie. Cetatea construita de Negru Voda in prima jumatate a secolului XIV a fost refacuta apoi de Vlad Tepes in numai sase luni. Constructia are la baza o tehnica bizantina veche: s-a folosit piatra bruta legata cu pamant.
Cand ajungi la Lacul de acumulare Vidraru poti sa te opresti pentru o jumatate de ora si sa te relaxezi admirand frumusetea zonei sau, de ce nu, sa faci chiar un picnic la iarba verde. Lacul, muntii impaduriti, barajul impresionant si statuia lui Prometeu cu fulgerul in mana sunt impresionante.
Traseul continua cu minunatele serpentine pe Transfagarasan, care iti vor taia respiratia si te vor lasa mut de uimire. Amintirea celor 90 de kilometri pe care-i vei parcurge pe Transfagarasan pana la Lacul glaciar Balea te va urmari multa vreme de acum inainte. Odata ajuns in Sibiu, inainte sa te cazezi la hotel, poti sa vizitezi Muzeul Brukental, unul dintre marile simboluri ale orasului, si sa te plimbi prin Piata Mare.
Ziua II: Sibiu – Medias – Targu Mures – Vatra Dornei (289 km)
A doua zi a circuitului continua cu drumul spre Vatra Dornei, o zona ideala pentru drumetii si relaxare in mijlocul naturii, dar si pentru schi in anotimpul rece. Pana in Vatra Dornei insa, bucura-te de aerul usor medieval al orasului Targu Mures, de o plimbare prin Piata Trandafirilor, o vizita la Casa Bányai (sau Palatul Baroc), una dintre cladirile reprezentative pentru arhitectura Belle Epoque a orasului, si o plimbare prin centru. Nu trebuie sa ratezi Scara Rákóczi, un obiectiv unic si mai neobisnuit, construit la inceputul secolului XX de catre mesterul Sóos Pál.
Apoi, dupa ce iesi din oras in drum spre Reghin, poti sa te opresti putin si sa vizitezi Cetatea Medievala, o veche fortificatie de secol XVII prevazuta cu sapte bastioane.
Despre Vatra Dornei se spune ca este perla Bucovinei, pentru ca este una dintre cele mai pitoresti localitati din regiune. Poti sa te bucuri de frumusetea naturii intr-o excursie prin Rezervatia Naturala 12 Apostoli din Parcul Natural Calimani, care se intinde intre paraul Neagra Sarului si paraul Poiana Negri. Nu trebuie sa-ti faci probleme in ceea ce priveste cazarea, pentru ca Vatra Dornei este impanzita de hoteluri si pensiuni.
Ziua III: Vatra Dornei – Suceava – Iasi (254 km)
Plecand din Vatra Dornei catre Suceava, vechea cetate de scaun a Moldovei, vei trece prin Gura Humorului, orasul pitoresc cu al sau obiectiv turistic ce nu trebuie ratat sub nicio forma: Manastirea Humor, construita la 1530 de Toader Bubuiog si prevazuta cu un turn de supraveghere ridicat la 1641 de Vasile Lupu. In Suceava, principalul obiectiv turistic este, bineinteles, Cetatea de Scaun – atestata documentar la 1388. Dupa aceea, poti sa schimbi putin registrul si sa petreci o jumatate de ora la Muzeul Satului Bucovinean.
Ajuns la Iasi, vei fi uimit de frumusetea orasului cu cladirile sale istorice si Palatul Braunstein, una dintre cele mai emblematice constructii, de Parcul Copou sau Gradina Botanica. Daca ai timp si nu esti prea obosit, poti sa urci in Turnul Goliei – de la inaltimea celor 120 de trepte, peisajul este impresionant!
Ziua IV: Iasi – Buzau (274 km)
Este a patra zi a circuitului si trebuie sa ajungi in Buzau (trecand prin Vaslui si Focsani), judetul renumit pentru doua fenomene naturale unice, transformate in obiective turistice: Vulcanii noroiosi si Focurile vii de la Lopatari si Andreiasu. Peisajele sunt spectaculoase, iar zonele au fost declarate rezervatii naturale. Pentru cazare, poti sa alegi o pensiune chiar din Berca (localitatea din imediata apropiere a Vulcanilor noroiosi) sau te poti abate putin din drum pana in statiunea Sarata-Monteoru.
Ziua V: Buzau – Bucuresti (109 km)
Ultima zi a circuitului prin cele trei regiuni se incheie cu aceasta sectiune, mult mai scurta decat celelalte. Dar te poti abate putin din drum, pentru a ajunge la Urlati. Acolo este Conacul Bellu, construit la jumatatea secolului XIX de familia baronului Alexandru Bellu, un descendent al domnitorului Ghica.
Daca ti se pare interesant si te hotarasti sa parcurgi acest traseu, te asteptam cu impresii si sugestii pentru vizitarea altor obiective turistice din aceste zone.