Istoria Histriei, cel mai vechi oras din Romania

Sursa foto: OmiStudio/Shutterstock.com

Histria, cel mai vechi oras din Romania, este prima colonie greceasca construita la Pontul Euxin (denumirea Marii Negre in Epoca Antica), ocupand o suprafata de 67 de hectare. Orasul a fost locuit incontinuu timp de 1300 de ani, perioada in care a fost aparat de cinci ziduri de incinta succesive, fiecare zid avand legatura cu cate una dintre cele cinci mari etape istorice prin care orasul a trecut de-a lungul existentei sale.

Cetatea Histria, insa, nu este pe deplin descoperita si exploatata. Sapaturile s-au efectuat doar pe o patrime din suprafata ei totala, acestea fiind incepute in anul 1914, cand renumitul arheolog Vasile Parvan a inceput, alaturi de echipa sa, sa cerceteze stravechea si fascinanta asezare urbana.

Ce putem vizita la Histria

Localizata pe tarmul actualului liman Sinoe, Histria se prezina intr-un mod uimitor de modern pentru zilele in care aceasta avea sa fie locuita. Din pacate, dupa cele 13 secole de existenta, orasul a fost distrus din cauza atacurilor survenite in timpul secolului al VII-lea d. Hr., atacuri ce au avut loc in timpul expeditiei lui Darius, a lui Filip Macedoneanul si in perioada aliantei carpo-gotice.

Astazi, in interiorul cetatii, putem observa ruine ale mai multor temple si altare grecesti, basilici, o catedrala episcopala, cateva terme romane si locuinte personale.

Exact la intrarea in cetate, vizitatorii vor fi intampinati de un zid impozant de incinta, asupra caruia vegheaza sapte turnuri falnice de aparare si doua porti monumentale. Acestea semnifica, de fapt, cea din urma restrangere a cetatii pe vechiul promotoriu de sist verde, unde a fost edificat orasul roman tarziu, ce avea sa ocupe 7 hectare. Avand sapte turnuri si doua porti pozitionate in partea de vest, zidul se prezenta sub forma unui poligon regulat. Arheologii au descoperit faptul ca aici au fost folosite elemente arhitectonice, o multime de inscriptii si banci de teatru.

Lasand in urma grandiosul zid de la intrare, vizitatorii vor intra in piata principala a vechiului oras roman. Piata se prezinta in partea estica cu ruinele unei foste basilici paleocrestine, iar in centru cu cartierul oficial al orasului. Ca in orice alt oras, piata mare a acestui oras era nod pentru mai multe strazi principale.

Una dintre dovezile cele mai graitoare ale stilului arhitectonic roman sunt termele. In acea perioada, locuitorii Histriei utilizau un sistem de incalzire prin podele pentru a obtine temperaturi mai ridicate in plansee. Aceasta este, de fapt, una dintre cele mai bune dovezi ca romanii din Antichitate erau un popor extrem de avansat si de inteligent.

Insa cea mai de seama descoperire a acestei asezari urbane antice o reprezinta basilica episcopala. Situata in centrul orasului vechi, aceasta constructie semnifica faptul ca Histria ajunsese la rangul de episcopie intre secolele V si VI. Arheologul George Stan sustine ca doar orasele importante puteau sa obtina acest statut.

Cum se poate ajunge la Histria?

Desi este localizata la doar 57 de kilometri de municipiul Constanta, vechiul oras Histria este destul de dificil de accesat din cauza faptului ca nu exista nicio cursa care sa ajunga aici. Asadar, este nevoie de masina personala. Dupa ce iesi din Constanta, treci de statiunile Mamaia, Navodari, Corbu si Sacele si urmeaza drumul ce duce catre comuna Istria. Inainte de a intra in localitate vei da de o intersectie pe DJ 226, unde vei gasi marcaje ce iti indica drumul catre cetate. Distanta dintre aceasta intersectie si cetate este de doar opt kilometri, prin urmare mai ai doar cateva minute pana cand uimitoarea si fascinanta Histria ti se va ivi in cale.


Unde sa te cazezi pentru a fi cat mai aproape de Histria?

Cele mai indemana locuri de cazare sunt, desigur, cele situate in statiunile din apropiere. Acceseaza acest link pentru a gasi cele mai bune hoteluri si pensiuni apropiate de cetate: http://bit.ly/2IRCCzh