Istoria Manastirii Moldovita

Sursa foto: Dziewul/Shutterstock.com

Unul dintre cele mai frumoase, interesante si valoroase obiective turistice si spirituale pe care le poti descoperi, atat in perioada sarbatorilor, cat si de-a lungul intregului an, este Manastirea Moldovita. Cu o istorie veche de aproape 500 de ani, pozitionare intr-un cadru natural de poveste si o multime de traditii interesante care o fac unica, manastirea face parte din patrimoniul cultural UNESCO si este de neratat.

Care este istoria Manastirii?

Lacasul de cult in forma actuala a fost zidit in 1532 de catre Petru Rares. Pana atunci insa, in acelasi loc exista o alta manastire zidita de Alexandru cel Bun in 1402 si administrata de calugari. Dupa alunecarile de teren de la inceputul secolului XVI vechea biserica s-a prabusit, lasand loc acestei noi cladiri extrem de valoroasa pentru intreaga cultura romaneasca.

Odata cu constructia noii biserici, au aparut si zidurile si turnurile de aparare care o transformau intr-o adevarata fortareata. 

Istoria nu a fost blanda pentru lacasul de cult:

  • In secolul XVII a trecut printr-un incendiu devastator, care a provocat pagube foarte mari;
  • Intre 1755 si 1918 a fost o simpla biserica de mir, din cauza ocupatiei austriece;
  • De-a lungul timpului a suferit numeroase deteriorari, fiind inchisa pentru perioade lungi de timp.

Daca initial manastirea a fost una de calugari, din 1934 a devenit gazda pentru o comunitate de maici. Acest lucru nu a salvat-o de la deteriorarea constanta, insa din fericire, intre 1954 si 1960 au avut loc importante lucrari de consolidare, proces continuat dupa revolutie, cand s-au curatat picturile, s-a restaurat exteriorul manastirii, altarul, naosul si camera mormintelor si s-au montat instalatii electrice.

De ce merita sa vizitezi Manastirea Moldovita?

1. Este una dintre cele mai vechi asezari calugaresti din tara;

2. Are o multime de elemente arhitecturale interesante, unele tipice manastirilor si bisericilor din Moldova, cum ar fi planul triconc, cu 5 incaperi si sistem de boltire separata pentru fiecare dintre ele, iar altele unice, cum ar fi pridvorul deschis sau arcadele mari;

3. Are o pictura foarte frumoasa, cel mai important element al acesteia fiind Rastignirea. Aceasta poate sa fie gasita in naos si este cea mai valoroasa pictura de acest fel din intreaga Bucovina;

4. Intreaga pictura a manastirii este o adevarata opera de arta realizata inca din 1537. In acea vreme era o adevarata inovatie artistica multumita bogatiei cromatice si complexitatii imagistice. Frescele au numeroase influente gotice si renascentiste, fiind realizate de unul dintre cei mai importanti zugravi ai perioadei: Toma de la Suceava;

5. Exista un muzeu al Manastirii unde se regasesc mai multe elemente valoroase: manuscrise din secolul XV, jiltul domnesc al lui Petru Rares sau broderii primite in dar de la Stefan cel mare.

Pe langa toate aceste motive, merita sa descoperi manastirea pentru cadrul sau natural deosebit si doza de liniste pe care ti-o ofera.

Cum ajungi la Manastirea Moldovita?

Accesul este foarte usor, fie din Campulung Moldovenesc de unde trebuie sa faci 22 de km, fie din Gura Humorului, localitate aflata la 31 de km. In cele doua localitati poti gasi si cateva unitati de cazare foarte atractive ( aici si aici ) si de asemenea, poti gasi o serie de alte obiective turistice interesante: Varful montan Rarau, rezervatia naturala Pietrele Doamnei, Muzee, Manastiri sau Partii de Ski.

Manastirea Moldovita este la fel de fermecatoare atat iarna, cat si vara, motiv pentru care merita sa iti rupi cateva zile pentru a o descoperi.