E vara, e soare, e cald. Prea cald! Atat de cald, incat mintea iti zboara fara sa vrei la drumuri de munte si poteci binecuvantate de racoarea padurilor de brazi. Sau, poate iti este atat de cald, incat nu ai chef sa escaladezi niciun munte, ci pur si simplu sa te plimbi intr-o zona racoroasa, unde sa ai si ceva de vizitat.
Brasov. Asta cauti. Am putea spune chiar ca judetul Brasov le are pe toate: racoare, locuri faine de vizitat, munte, padure si acel magnetism care te atrage de fiecare data.
Iata care sunt, credem noi, cele mai frumoase locuri de vizitat in judetul Brasov!
Cetatea Fagarasului
Despre ea se spune ca a stat la baza intemeierii Valahiei de catre Negru Voda. Legenda sau adevar, cert este ca cetatea feudala a fost construita initial din lemn (se intampla in secolul XI), inconjurata fiind de un sant adanc de pamant. A devenit cetate fortificata abia la mijlocul secolului XVI, cand stapanul Fagarasului, Stefan Mailat, a transformat-o intr-un castel imposibil de cucerit. Gheorghe Rackoczi I i-a dublat mai tarziu zidurile exterioare si a construit cladirea de garda. Pana in secolul XVIII, cand a intrat sub stapanirea Austriei devenind adapost al garnizoanelor, cetatea a fost centrul politic si administrativ al Fagarasului. Merita sa vezi “Fecioara de Fier”, “Sicriele din Sala Dietei”, “Tunelul secret” sau “Temnitele” Cetatii Fagarasului.
Biserica Fortificata din Viscri
Cu siguranta ai mai auzit de ea, pentru ca este o cladire reprezentativa a judetului Brasov si cu siguranta unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat. In plus, Biserica Fortificata din Viscri (secolul XIII) face parte din patrimoniul UNESCO. Are o orga veche de 300 de ani, tunuri si bastioane cu guri de tragere, un turn impresionant care te invita sa il cuceresti (urcandu-i treptele inguste si imbatranite de vreme, evident), lazi de zestre pictate manual de sasi priceputi, ceramica veche si carti de rugaciuni cu foi ingalbenite de peste 200 de ani. Minunate sunt si costumele populare de nunta, aproape la fel de vechi. Pe toate le gasesti la Viscri, intr-una din superbele biserici fortificate ale judetului Brasov.
Canionul 7 Scari
Tot in judetul Brasov, in Muntii Piatra Mare, merita sa vizitezi un alt loc minunat: Canionul 7 Scari. Intreaga zona este superba, numai buna pentru o drumetie de week-end. Nu te astepta la “Grand Canyon”, ci la un defileu care s-a format cu multi ani in urma din calcare jurasice. Mai exact, sapte rupturi de panta si sapte cascade, una dupa alta si una mai frumoasa decat cealalta. Ultima, de exemplu, este foarte spectaculoasa si are o lungime de 14,5 metri. Canionul se intinde pe 160 de metri si are o diferenta de nivel de 58 de metri.
Castelul Bran
Nu este turist strain care sa ajunga in Romania si sa nu-si doreasca sa vada Castelul Bran – cel putin atunci cand vine pentru prima data. Vara sau iarna, castelul atrage mii de turisti in fiecare an. De vina sa fie legenda contelui Dracula, de care se leaga acest castel? Poate da, poate nu, insa Castelul Bran este cu siguranta unul din locurile care merita vizitate cel putin o data in viata.
Prima atestare documentara a castelului aflat la doar 30km de municipiul Brasov a aparut in 1377, cand Ludovic I d’Anjou a emis un act prin care le oferea brasovenilor dreptul de a construi cetatea. Mult mai tarziu, in 1920, Castelul Bran a fost donat Reginei Maria, ca semn de recunostinta pentru infaptuirea Unirii de la 1918. In timpul domniei sale, castelul a fost restaurat si dotat cu apa curenta. Mai mult decat atat, intreaga zona a cunoscut o perioada de dezvoltare: satele din jur, Bran, Simon, Moeciu – care formeaza astazi culoarul Rucar-Bran – au fost electrificate.
Din 1938 si pana in 1948, Castelul Bran a apartinut Principesei Ileana, dupa ce Regina Maria i l-a lasat mostenire. Ulterior, dupa abdicarea Casei Regale, castelul a intrat in proprietatea statului si a fost amenajat ca muzeu de istorie si arta medievala. In anul 2006, Castelul Bran a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg, urmasul Principesei Ileana.
Si astazi poti sa admiri cateva obiecte de mobilier ale familiei de Habsburg, coroana, sceptrul si pumnalul de argint ale Regelui Ferdinand, un acoperamant al patului Reginei Maria, multe obiecte de ceramica, arme si armuri.
Pestera Liliecilor
Si daca tot ajungi in aceasta zona frumoasa, pe Culoarul Rucar-Bran, ar merita sa vizitezi si Pestera Liliecilor. Nu trebuie sa urci foarte mult pana la ea, pentru ca se afla la o altitudine de 1000 de metri, insa chiar si asa, de la aceasta altitudine, privelistea e minunata. Culoarul Rucar-Bran se intinde sub ochii tai in toata splendoarea sa. Pestera Liliecilor se afla in satul Pestera, care face parte din Rezervatia Piatra Craiului. De la Castelul Bran mergi spre Moeciu de Jos, infrupta-te cu un bulz ciobanesc de la mama lui si continua drumul pret de inca vreo 7 kilometri.
Pestera Liliecilor este un obiectiv turistic important, asa ca sigur te vei intalni pe drum si cu alti iubitori de natura si frumos. Ca toate pesterile, si aceasta este sapata in stanca, de origine calcaroasa. Frumusetea si ineditul acesteia este ca peretii de calcar au mii de orificii, revendicate de liliecii care locuiesc in pestera. Poti sa intri in adancurile ei: nu este mai adanca de 370 de metri si,oricum, galeria pe care poti sa o vizitezi este si mai scurta. Iar umiditatea ei temperata o face sa fie foarte placuta si chiar indicata intr-o zi caniculara.