Lacul de acumulare Siriu, un loc magic din judetul Buzau

Sursa foto: Stefan Rotarescu/Shutterstock.com

Inconjurat de unele dintre cele mai pitoresti peisaje din judetul Buzau, lacul Siriu este strabatut de-a lungul malului de un drum fascinant, DN10 Buzau-Brasov, care isi croieste calea si prin doua viaducte, Giurca si Teherau. 

Daca credeai ca ai vazut toate frumusetile acestei tari, insa nu ai vizitat si acest loc magic ascuns intre padurile Buzaului, ei bine, te inseli! Lacul de acumulare Siriu si al sau baraj hidroenergetic – al doilea cel mai mare baraj de anrocamente din Romania – este un loc spectaculos, ce merita explorat intr-o zi de weekend cand vrei sa te indepartezi putin de zgomotul si forfota oraselor. 

Barajul Siriu te va uimi cu dimensiunile sale impresionante! Are 122 de metri inaltime si o lungime de 570 de metri, putand fi observat de la kilometri intregi. Este, de asemenea, unul dintre cele mai frumoase baraje pe care le poti gasi pe meleagurile tarii noastre.

Se pare ca barajul a necesitat doua decenii pentru a fi construit in intregime, iar constructia sa a fost realizata dupa o modalitate noua si ingenioasa pentru acea perioada (1975 – 1994), nefolosindu-se deloc ciment, ci doar pamant, piatra, steril si miez din argila. Acesta insa nu este singurul baraj hidroenergetic de la noi din tara realizat dupa aceasta metoda. Barajul de la Raul Mare, Retezat, a fost si el construit folosindu-se aceleasi tipuri de materiale. Astazi, putem observa ca barajul Siriu uneste cei doi munti din apropiere, masivul Siriu si masivul Podul Calului, acesta fiind util, de asemenea, pentru protejarea zonei de eventualele inundatii. 

De ce sa vizitezi lacul si barajul Siriu?

Ei bine, nu doar grandoarea barajului te va impresiona vizitand acest loc. Lacul, in sine, format in urma constructiei barajului, este de o frumusete neasemuita, fiind de fapt considerat unul dintre cele mai pitoresti lacuri de pe intregul teritoriu al Romaniei. Acesta este intins pe o suprafata de 420 de hectare, are 11,5 kilometri lungime si adancimea maxima de 120 de metri. 

Deoarece ocupa o suprafata atat de mare, aproape 300 de gospodarii au fost nevoite sa se mute la constructia barajului si dezvoltarea lacului de acumulare. Intre timp, insa, zona a inflorit in pensiuni si fel si fel de facilitati turistice, astazi putandu-se practica aici o sumedenie de sporturi nautice, inclusiv pescuit si plimbari cu barca, lacul Siriu devenind astfel una dintre destinatiile preferate ale oamenilor din marile orase din apropiere, in special in perioada verii, cand temperaturile sunt ridicate.

In preajma lacului Siriu se gasesc insa mai multe atractii si obiective turistice. Una dintre ele este ministatiunea Baile Siriu. Aceasta a fost dezvoltata datorita celor trei izvoare de ape minerale care ies din pamant, izvoare ce au ape feroase, termale, usor bicarbonate, clorurosodice si sulfuroase. 

Totodata, la doar 5 kilometri de lacul Siriu ai ocazia de a vizita frumoasa cascada Pruncea. Dar asta nu e tot! Un alt lac pitoresc se gaseste in apropiere. Este vorba de Lacul Vulturilor, de origine preglaciara, care se afla la altitudinea de 1420 de metri. Se spune ca acesta este extrem de bogati in pastravi. 

Inainte de a parasi frumoasa zona buzoiana, treci si pe la Coltii Babei, o regiune din Masivul Siriu ce pare a fi desprinsa din tinuturile Elvetiei, cu al sau aspect alpin. Aici, daca esti norocos, poti surprinde caprele negre aduse din Muntii Retezat.
Locuri de cazare in apropiere de lacul Siriu gasesti aici!