Povestea lui Moș Crăciun are diverse interpretări, iar imaginea cu care suntem familiari cu toții este cea care îl înfățișează pe Moș drept un bătrânel cu barbă albă și haine roșii, însoțit de sanie cu zurgălăi trasă de reni, și de sacul plin de jucării pentru copii. Astăzi vă vom relata legenda acestui personaj îndrăgit de copiii (și de adulții) din toată lumea, din perspectiva creștin-ortodoxă.
Povestea lui Moș Crăciun este strâns legată de nașterea pruncului Iisus Hristos, sărbătorită pe 25 decembrie. În acea noapte, Fecioara Maria și Iosif călătoreau spre Betleem. În momentul sosirii nașterii, cei doi au mers din casă în casă, în căutarea unui adăpost, unde să petreacă noaptea. Ajunși la ușa lui Moș Ajun, un bătrân sărman, care nu și-ar fi permis să împartă bucatele sale, sunt trimiși la fratele mai bogat al acestuia, Moș Crăciun, care însă, i-a refuzat. În schimb, soției sale, Crăciunița, i s-a făcut milă de soarta celor doi călători, și i-a ascuns în iesle, unde Fecioara Maria a dat naștere pruncului Isus, fiind ajutată de către aceasta.
Citește și: 3 destinații cu cele mai frumoase obiceiuri de Crăciun
Auzind plânsetul copilului, Moș Crăciun a venit către iesle și, furios că soția se împotrivise cuvântului său, i-a tăiat mâinile. Ca răsplată pentru ajutorul ei, Fecioara Maria i-a vindecat mâinile, printr-o atingere miraculoasă. După acest eveniment miraculos, Moș Crăciun și-a dat seama de greșeala săvârșită și de faptul că în ieslea sa se născuse Mântuitorul. Copleșit de bucuria faptului că soția sa a scăpat nevătămată, și-a exprimat bucuria și recunoștința prin organizarea unui festin. Astfel, a aprins un rug de brad în curtea casei și, împreună cu toate slugile, a incins o horă. Mai apoi, Moș Crăciun a adus daruri Sfintei Familii: lapte, caș, urdă și smântână. Această ofrandă simbolizează transformarea lui Moș Crăciun într-un personaj sfânt, care aduce daruri copiilor în noaptea nașterii lui Iisus.
Așadar, legenda lui Moș Crăciun, din perspectivă creștină, nu este doar o simplă poveste, ci și o alegorie a compasiunii, vindecării și transformării, care ne îndeamnă să devenim mai buni și mai calzi și să întruchipăm, la rândul nostru, spiritul Crăciunului.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.