In Romania gasim mai multe optiuni pentru a petrece cateva zile de vacanta in perioada sezonului alb. Fie ca vorbim de peisaje montane inzapezite, de statiuni de ski sau de orase cu targuri de Craciun de poveste, tara noastra are cateva destinatii impresionante care par sa aduca si mai multa magie sarbatorilor de iarna.
In randurile de mai jos iti prezentam primele 5 locuri de vizitat iarna in Romania, locuri pe care speram sa le vizitezi si tu cel putin o data in viata:
1. Hotelul de Gheata de la Balea. Anul acesta, uimitorul hotel construit exclusiv din gheata, ce se afla in apropierea lacului Balea, va fi in al paisprezecelea sezon de functionare. Daca nu stiai, in inima muntilor Fagaras, chiar langa Balea Lac (cel mai mare lac glaciar din tara noastra), se construieste in fiecare iarna, incepand cu anul 2005, un hotel din gheata. Unic in Europa de Sud-Est, fascinantul hotel se pregateste si acum sa primeasca mii de turisti, la fel ca in fiecare an, iar pe cei mai norocosi dintre ei, sa-i gazduiasca peste noapte in camerele sale cu paturi sculptate in gheata.
Renumitul blog de turism Fodor’s Travel l-a clasat pe locul al treilea intr-un top al celor mai frumoase hoteluri de gheata din Europa, inaintea lui pozitionandu-se doar Iglu-Dorf Gstaad din Elvetia si satul de igluuri Kakslauttanen din Finlanda.
O noapte de cazare la Hotelul de Gheata de la Balea variaza intre 440 de lei si 660 de lei, cele mai mari preturi apartinand igluurilor, care sunt mai spatioase, avand capacitatea de a gazdui cate o familie intreaga.
Daca nu doresti sa te cazezi in faimosul hotel, poti alege una dintre pensiunile din Cartisoara, o localitate aflata la doar 30 de kilometri distanta! Optiuni de cazare gasesti aici!
2. Vatra Dornei. Chiar daca Valea Prahovei atrage cei mai multi vizitatori pasionati de ski, exista multe alte statiuni frumoase in muntii Romaniei care te-ar putea incanta. Printre acestea se numara Vatra Dornei, despre care se spune ca este una dintre cele mai recomandate destinatii pentru sarbatorile de iarna, aflata fiind in Bucovina, o regiune in care traditiile se respecta de sute de ani. Poreclita “Perla Bucovinei”, statiunea Vatra Dornei se gaseste la o altitudine de 800 de metri, intr-o depresiune in care vanturile puternice si celelalte fenomene meteorologice extreme sunt foarte rare. Aici vei gasi partii de ski bine puse la punct, centre spa cu ape curative si un aer foarte curat!
Locuri de cazare in Vatra Dornei gasesti aici!
3. Sibiu. Este binecunoscut faptul ca Sibiul organizeaza, in fiecare iarna, cel mai frumos targ de Craciun din Romania, concurand la acest capitol cu Viena, Praga sau Budapesta. Dar in Sibiu nu ai cum sa nu fi impresionat si de atitudinea calduroasa si ospitaliera a localnicilor, precum si de mancarea traditionala din zona, cum ar fi ciorba de fasola cu afumatura in paine. In plus, Sibiul are un centru istoric splendid, cu stradute pavate, cladiri medievale pictate in culori vii si cu o multime de buticuri cochete si restaurante interesante. Printre cele mai populare atractii turistice din zona se numara Piata Mare, Podul Minciunilor, Turnul Sfatului, Catedrala Evanghelica si Muzeul Brukenthal.
4. Muntii Apuseni. Pe timp de iarna, foarte multi munti din Romania sunt recomandati a fi evitati de catre pasionatii de trekking si de alpinism, in special de catre cei lipsiti de experienta. Acest lucru este cauzat de faptul ca, atunci cand ninge mult, pericolul de avalansa este destul de ridicat.
Tocmai de aceea, muntii Apuseni sunt perfecti pentru pasionatii de drumetii montane pe timp de iarna, chiar si pentru cei care nu dispun de cel mai profesionist echipament. Cu paduri bogate, satucuri rasfirate prin vai sau dealuri si cu peisaje pitoresti de o frumusete rara, Muntii Apuseni sunt o destinatie grozava de vizitat in lunile de iarna, mai ales daca vrei sa stai departe de aglomeratia din statiunile faimoase precum Predeal, Sinaia sau Busteni.
Locuri de cazare in Muntii Apuseni gasesti aici!
5. Maramures. Bucovina nu este singura regiune istorica in care poti avea parte de un Craciun autentic romanesc, cu traditii si obiceiuri vechi, colindatori si mancare traditionala. Maramuresul se mandreste si el cu aceleasi calitati. Ba mai mult, aici ai ocazia de a face o plimbare cu mocanita pe Valea Vaserului, sa intri intr-un cimitir diferit de toate celelalte cimitire din Romania (Cimitirul Vesel de la Sapanta) si sa vizitezi biserici inalte din lemn, parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Locuri de cazare in Maramures gasesti aici!