Romania este una dintre cele mai bogate tari din estul Europei in domeniul turistic, insa prea putine obiective turistice sunt cunoscute de publicul larg. Pe langa celebru Castel Bran, faimoasa Delta a Dunarii, spectaculoasele sate transilvanene si pitorestile manastiri din Moldova, Romania ascunde unele comori pe care foarte multi turisti ar fi curiosi sa le descopere daca ar stii de ele. Iata cateva dintre cele mai interesante:
- Sfinxul de la Bustea
Pentru cei mai multi dintre noi Sfinxul e unul singur, cel din Bucegi. Totusi, in judetul Buzau, comuna Manzalesti se afla o formatiune inalta de 5-6 metri care, datorita agentilor modelatori precum vantul si precipitatiile, a capatat o forma asemanatoare unui cap uman. Nu este la fel de bine definit ca cel din Bucegi si poate parea putin dificil sa vezi profilul rocii, insa daca il privesti din unghiul potrivit vei realiza ca este foarte similar cu capul unui om.
- Lacul Ochiul Beiului
Lacul Ochiul Beiului, situat la adapostul muntilor Aninei si Locvei – in judetul Caras-Severin – , este unul dintre cele mai spectaculoase lacuri din tara. Chiar si asa, foarte putini romani au auzit de el. Pe langa culoarea extraordinar de frumoasa, lacul Ochiul Beiului este deosebit si din pricina faptului ca nu ingheata niciodata. Legat de culoare neobisnuita, localnicii au multe lucruri sa iti spuna. Prin zona circula tot felul de legende, care mai de care mai spectaculoase.
- Biserica de sub lac
In inima Transilvaniei, in judetul Cluj, exista o biserica ce poate fi admirata numai in zilele secetoase de vara. Scufundata la mai bine de 30 de metri adancime, biserica de la Belis este o constructie superba ce dateaza din secolul al XIX-lea. Conform unei legende locale, in jurul bisericii de la Belis exista un numar considerabil de case construite concentric in jurul lacasului de cult. Toate acele case ar fi fost parasite inainte de o viitura mare care a provocat scufundarea intregului sat, implicit a bisericii.
- Castelul Sturdza
Romania are castele superbe, nici urma de indoiala, insa foarte putine sunt promovate pentru turistii romani si straini. Unul dintre castelele care ar merita o expunere mai mare este Castelul Sturdza, construit de Gheorghe Sturza pentru sotia sa Maria, in satul Miclauseni. Constructia neogotica a fost ridicata la sfarsitul secolului al XIX-lea de arhitectii iscusiti ai vremii si s-a pastrat intr-o stare excelenta pana in zilele noastre.
- Castelul Karoly
Dupa cum spuneam, Romania are castele cu care sa se mandreasca. Castelul Karoly este situat in orasul Carei, din judetul Satu Mare si a fost – la vremea ridicarii sale – unul dintre cele mai controversate proiecte. De o frumusete rara si executat cu o maestrie iesita din comun, castelul Karoly este asemanator cu castelele in care domnitele isi asteptau cavalerii sa le salveze. Daca vreodata ai drum prin zona, rezerva-ti cateva ore sa il explorezi.
- Pestera Liliecilor
Un loc unic la noi in tara, pestera Liliecilor este casa a numeroase exemplare ce apartin unor specii rare de lilieci. Desi momentan este deschisa pentru publicul larg, cel mai probabil in viitorul apropiat va fi inchisa pentru conservarea si protejarea acestor specii deosebite. Asadar, daca este pasionat de lilieci sau esti pur si simplu curios, iti recomandam sa o vizitezi cat mai repede.
- Lacul fara fund
Lacul fara fund sau Lacul Vulturilor este situat in apropierea comunei Siriu, in judetul Buzau. In mijlocul unui cadru natural pitoresc se afla acest lac despre care s-ar spune ca n-ar avea fund si ca ar fi conectat cu toate apele lumii. Bineinteles, la baza acestor afirmatii sta o legenda care spune ca intr-una din zile, un cioban plictisit de munca sa de zi cu zi decide sa isi arunce bastonul in apa lacului. Peste ceva timp, acesta isi gaseste bastonul plutind in apele Dunarii. Dand de veste tuturor localnicilor, acestia incearca sa gaseasca o explicatie. Cea mai “logica” explicatie pe care au putut-o gasi este ca lacul n-are fund si de fapt este conectat la toate apele din lume. Din pacate nu exista dovezi in acest sens, insa stim sigur ca ai ocazia sa vezi acolo (daca esti norocos) caprele negre.