Te numeri printre calatorii carora le place sa umble pe carari mai putin batatorite? Atunci sugestiile de mai jos vor fi exact pentru tine. Ai auzit, cu siguranta, de muzeele celebre ale Bucurestiului – Muzeul National de Istorie, Muzeul George Enescu, Muzeul Grigore Antipa sau Muzeul National de Arta al Romaniei. Le-ai vizitat, iar acum iti doresti sa descoperi locuri si muzee mai putin cunoscute, dar la fel de incantatoare. Nu-ti pune prea multe sperante in sfaturile trecatorilor, pentru ca nici macar localnicii nu le cunosc sau s-ar putea sa nu li se para atat de interesante incat sa ti le recomande.
Iata cateva sugestii de la Travelminit pentru o experienta inedita:
Muzeul Parfumului
Poate ca nu este la fel de impresionant ca cel din Paris, insa multi dintre bucuresteni nici macar n-au habar de existenta unei expozitii de acest gen in Bucuresti. Dar Muzeul Parfumului exista si este situat in incinta magazinului Beautik Haute Parfumerie de pe strada Aviator Radu Beller din Capitala.
Vei vedea peste 3000 de sticlute de parfum – multe dintre ele romanesti si foarte vechi, avand peste un secol vechime (cel mai vechi parfum expus este din 1875). Imaginea oferita de sticlutele din cristal Baccarat sau Lalique expuse alaturi de sticlutele de parfum romanesc creat in perioada comunista (intre anii 1952-1989 erau celebre parfumurile produse de fabrica Miraj), dar si de cele de lux, exclusiviste, ofera un peisaj incantator pentru pasionati. Unele mici si delicate, altele confectionate manual si transformate in adevarate opere de arta, sticlutele expuse la Muzeul Parfumului din Bucuresti te poarta intr-o lume mai putin cunoscuta a Bucurestiului de altadata. Stiai de exemplu ca o sticluta (goala) de parfum creata in 1921 de artistul Marcel Duchamp s-a vandut cu aproape 9 milioane de euro la o licitatie Christie’s?
Program: zilnic intre orele 10:00 – 22:00.
Pret bilet: gratuit.
Muzeul Cailor Ferate Romane (CFR)
Ai trecut de atatea ori prin Gara de Nord, dar de fiecare data in mare graba, alergand spre o alte destinatie, fara sa-ti faci putin timp si pentru tine. Ai vizitat vreodata Muzeul Cailor Ferate Romane? Este la doi pasi de gara, pe Calea Grivitei, amenajat intr-o cladire care nu-ti dezvaluie din exterior nimic din ceea ce te-ar putea astepta la interior.
Inaugurat in anul 1939, cu ocazia implinirii a 70 de ani de la punerea in circulatie e primului tren romanesc, muzeul are trei incaperi in care sunt expuse o multime de machete de locomotive cu abur (printre care si pe cele ale celebrelor locomotive Calugareni si Pacific, care atingea o „iuteala maxima” de 130 km/h) si trenuri care te ajuta sa parcurgi istoria veche de peste un secol a cailor ferate.
Pereti imbracati in fotografii ingalbenite de timp si documente istorice (printre care este expus si un act oficial original ce poarta semnatura domnitorului Alexandru Ioan Cuza), obiecte care au apartinut inginerului Anghel Saligny si – piesa de rezistenta a muzeului – cea mai mare diorama de traseu feroviar romanesc din sud-estul Europei. Diorama a fost realizata in 2012, cu ocazia renovarii vechiului muzeu feroviar; imita materialul rulant, locomotivele si o parte din trasee originale, depaseste 14m lungime si 4m latime si este dirijata pe calculator. Pline de farmec sunt si ceasurile de gara, de la cele mecanice, la celebrele Paul Garnier sau cele electronice.
Program: de marti pana duminica intre orele 10:00 – 16:00.
Pret bilet: 3 lei/adulti; 1 leu/elevi, pensionari, studenti.
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi
In hatisul stradutelor cu aer romantic si boem din cartierul Dorobanti (la intersectia strazilor Londra cu Varsovia) se afla un muzeu mai putin cunoscut: Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai interesante muzee ale Capitalei, pentru ca in incinta lui se ascunde o adevarata comoara: o colectie cu peste 800 de exponate reprezentand harti, desene, litografii sau gravuri. Printre ele se afla o harta unicat a Marii Negre, care dateaza din 1590, si una reprezentand zonele de razboi ruso-turce, veche din 1736 si desenata la Nurnberg.
Nu trebuie sa fii neaparat pasonat de harti sau de geografie ca sa vizitezi acest muzeu; atmosfera oferita de acest loc plin de exponate valoroase iti va crea o stare de bine, relaxanta, perfecta pentru o dupa-amiaza ploioasa de toamna.
Program: de miercuri pana duminica intre orele 10:00 – 18:00.
Pret bilet: 8 lei/adulti; 4lei/pensionari; 2 lei/elevi si studenti.
Muzeul de Arta Veche Apuseana „Dumitru Furnica-Minovici”
Printre muzeele mai putin cunoscute ale Bucurestiului se numara si acesta, situat undeva in zona Garii Baneasa din Capitala, pe strada Nicolae Minovici.
Inaugurat in 1947, Muzeul de Arta Veche Apuseana „Dumitru Furnica-Minovici” a fost amenajat intr-o casa construita in stil Tudor, special pentru aceste expozitii. Interesanta nu este doar arhitectura cladiii, basorelieful amplasat deasupra usii de la intrare sau chiar usa in stil gotic fabricata din stejar masiv reprezentand o copie fidela a cele de la Hornby castle din Yorkshire, ci si colectia de arme (de la cele medievale pana la cele moderne), vitraliile de provenienta austriaca, germana, elevetiana si flamanda, carti rare, tapiseriile tesute pe razboi vertical, numeroasele opere de arta ale unor pictori italieni si germani si multe, multe altele.
Program: de joi pana duminica, intre orele 09:00 – 17:00.
Pret bilet: 2 lei.