Intins pe o suprafata de 96 de hectare, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale “ASTRA” din padurea Dumbrava, judetul Sibiu, este al doilea cel mai mare muzeu in aer liber din lume, avand in componenta peste 300 de cladiri, precum si mori de apa, mori de vant, prese uriase utilizate pentru vin, fructe, ulei si structuri hidraulice cu caracteristici arhitecturale din diverse regiuni ale Romaniei. In total, muzeul inaugurat in anul 1967 a reusit sa insumeze pana in ziua de azi circa 16 000 de piese, pe care le are expuse atat in interiorul cat si in exteriorul cladirlor, in jurul celor peste 10 kilometri de alei construite in preajma a doua lacuri artificiale.
Situat la doar 3 kilometri distanta de orasul Sibiu, muzeul ASTRA necesita o zi intreaga pentru a putea fi explorat in totalitate, dar promite o experienta unica vizitatorilor sai, cu o sumedenie de activitati interesante.
Iata despre ce activitati este vorba:
Plimbari in aer liber. Muzeul prezinta viata satului si taranului roman, cu arhitectura specifica fiecarei regiuni din tara, mestesuguri si unelte traditionale, precum si elemente de decor ce reflecta istoria si cultura acestui popor. Poti alege sa te plimbi pe aleile muzeului fie pe jos, fie cu bicicleta sau chiar cu trasura. Aici, la fiecare colt vei gasi ceva interesant de descoperit, care te va duce intr-o calatorie in timp, undeva intre secolele XVII-XIX.
Explorarea sectorului morilor de vant si al morilor de apa. Probabil cel mai atractiv si pitoresc sector al acestui muzeu in aer liber, zona morilor de vant si de apa reprezinta pentru vizitatori primul impact cu uluitoarele tehnici populare ale romanilor ce traiau in vremurile de demult. In muzeu sunt expuse peste 30 de mori care, desi nu sunt puse in functiune pentru a nu fi deteriorate din cauza angrenajelor vechi si tensiunilor mari, mai toate sunt functionale.
Plimbari cu barca. Cea mai apreciata activitate de agrement propusa de Muzeul ASTRA este plimbarea cu barca pe lac, care iti ofera posibilitatea de a face fotografii incredibile din diferite unghiuri ale satului traditional. Tariful pentru o plimbare de o ora este de 20 de lei.
Pescuitul. Pasionatii de pescuit, cu siguranta, vor fi incantati sa afle ca in acest cadru natural incantator au ocazia de a-si intinde unditele contra unei sume de 50 de lei. Cantitatea de peste ce poate fi luata acasa este insa destul de limitata.
Vizitarea casei de pe bancnota de 10 lei. Daca nu stiai, celebra casa reprezentata pe bancnota de 10 lei se gaseste chiar aici, in Muzeul ASTRA din Sibiu. Desi seamana cu o cula de magazie la parter, casa de pomicultori are camere de locuit la etaj si este specifica zonelor viniviticole. Mai exact, aceasta casa este originara din localitatea Vladesti, judetul Valcea.
Splendoarea Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale “ASTRA” este de nedescris. Trebuie sa vii aici sa cunosti radacinile, traditiile si mestesugurile stramosilor care au cladit, in timp, aceasta tara minunata!
Programul de vizitare al muzeului: de luni pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00.
Pretul biletelor: 17 lei pentru adulti, 3,5 lei pentru elevi / studenti si 10 lei pentru pensionari.
Locuri de cazare in apropiere gasesti aici!