Parcul Natural Portile de Fier este la un pas de a fi declarat rezervatie a biosferei in Romania, statut pe care in prezent il detine doar Delta Dunarii. Prima conditie pentru obtinerea titulaturii a fost indeplinita: UNESCO a aprobat documentatia elaborata in acest sens (care a durat doi ani) si a declarat parcul natural rezervatie a biosferei. Urmeaza pasul doi: promovarea hotararii de guvern pentru declararea rezervatiei biosferei, dupa discutiile purtate cu Ministerul Mediului. Ce stiti insa despre Parcul Natural Portile de Fier?
Unde este situat
Parcul Natural Portile de Fier se afla pe malul stang al Dunarii, in sud-vestul Romaniei, intre localitatile Buzias si Gura Vaii, fiind situat pe teritoriile administrative ale doua judete: Caras-Severin si Mehedinti. A fost declarata arie protejata prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului National — Sectiunea a III-a — Zone Protejate.
Ca suprafata, parcul natural acopera peste 115.000 de hectare, pentru ca in perimetrul sau sunt inclusi muntii Mehedinti, o parte din podisul Mehedinti, o parte din lac si o parte din muntii Banatului (Locvei si Almajului). De altfel, tot acest ansamblu de munti a preluat denumirea zonei, fiind recunoscut drept “masivul Portile de Fier”.
Ca marime, este al doilea parc natural din Romania, dupa Muntii Maramuresului (in conditiile in care in tara exista 17 parcuri naturale) si urmeaza cursul Dunarii pe aproape 140km.
Intregul areal cuprinde 18 rezervatii stiintifice protejate cu o biodiversitate foarte bogata. Include doua arii de protectie speciala avifaunistica , ce apartin retelei ecologice Natura 2000; este vorba despre Muntii Almajului-Locvei (arie ce se intinde pe mai mult de 118.000 de hectare) si Cursul Dunarii-bazias-Portile de Fier (arie ce aopera peste 10.000 de hectare).
Parcul Natural Portile de Fier este mediul perfect pentru cele peste 200 de specii de pasari care traiesc aici, cele mai multe dintre ele fiind specii strict protejate. Si tot aici locuiesc aproape 5000 de specii de mamifere si reptile, unele dintre ele foarte periculoase pentru om (cum ar fi vipera cu corn), dar indispensabile pentru echilibrul ecosistemului.
Flora este la fel de bogata – nu mai putin de 1600 de specii de plante pot fi admirate la Portile de Fier
Putina istorie
Cercetatorii spun ca pe acest teritoriu a existat cea mai veche asezare umana din Europa – ridicata in urma cu aproape 9000 de ani. Structura podului care traversa Dunarea, construit de imparatul Traian, este una din frumoasele mosteniri ce pot fi admirate si astazi; perioada feudala si-a lasat si ea amprenta asupra zonei, manastirea Vodita si Cetatea medievala Tricule fiind doua dovezi clare.
Parcul Natural Portile de Fier este extrem de interesant prin trasatura sa istorica (reprezentata prin turnurile Tricule), botanica (Laleaua de Cazane) si geologica (a fost descoperita in zona fosila unui amonit). De altfel, Muzeul Regiunii Portile de Fier din Drobeta-Turnu Severin expune in saloanele sale o parte din toate aceste descoperiri reprezentative.
Care vor fi efectele obtinerii statutului de rezervatie a biosferei?
In primul rand, acesta poate duce la cresterea nivelului de trai si a cresterii calitatii vietii pentru comunitatile locale aflate pe teritoriul rezervatiilor biosferei. Pentru ca unul dintre criteriile pe baza carora se acorda statutul este legat de prezenta asezarilor umane – in Romania mai sunt doua arii protejate declarate rezervatii ale biosferei inainte de 1989, care nu sunt recunoscute de UNESCO pentru ca nu indeplinesc criteriile strategiei de la Sevilla.
Mai mult, comunitatile locale pot castiga enorm de pe urma promovarii produselor proprii care vor purta sigla rezervatiei biosferei. Si, bineinteles, putem vorbi si de dezvoltarea turismului in zona Portile de Fier, sau de incurajarea traditiilor culturale si populare.
Ati fost, de exemplu, primavara la Cazanele Dunarii, zona aceea minunata in care muntele intalneste atat de frumos apa fluviului si padurea, incat au creat un adevarat monument al naturii? Daca nu ati ajuns, ar merita sa luati in calcul o excursie in aceasta primavara, macar pentru a vedea cat de frumos este cioplita in stanca statuia lui Decebal – cea mai mare sculptura in piatra din Europa.
Sau ca sa va bucurati de drumetii in aer liber pe traseele marcate din Muntii Clisurei, de cetatile medievale din Drobeta-Turnu Severin, de grotele si pesterile numeroase sau de linistea oferita de manastirile din Caras Severin.
De cazare nici nu trebuie sa va faceti probleme, in Orsova veti gasi spatii de cazare pe alese, la fel si in orasul Mehedinti.