Daca Transalpina si Transfagarasan iti sunt extrem de cunoscute, cel putin din poze si povesti, Transraraul este un drum mai putin cunoscut, care strabate muntii Rarau si ocupa locul al 3-lea in topul celor mai frumoase drumuri alpine din Romania.
Cu o lungime de 28 de km, acest drum leaga satele Chiril si Pojorata, dezvaluind cateva dintre cele mai frumoase peisaje din intreaga tara.
De-a lungul sau, cei care ajung sa conduca pe acest drum pot descoperi cateva obiective turistice incredibile:
- Manastirea Rarau. Este o manastire de calugari cu o istorie extrem de bogata. Aceasta a fost ctitorita in 1538 de catre Petru Rares si a fost inchisa pentru o buna perioada de catre ocupantii austrieci. Din 1994 Manastirea este din nou functionala si asteapta credinciosii sa ii treaca pragul. Peisajele din jurul Manastirii sunt foarte frumoase, dat fiind faptul ca se afla la 1400 de metri altitudine.
- Cabana Rarau. Este unitatea de cazare pe care o poti gasi la 1520 de metri altitudine, in inima varfului Rarau.
- Pietrele Doamenei. Reprezinta o arie de interes national, protejata pentru biodiversitatea ei incredibila. Aflate pe versantul nordic al Muntilor Rarau, Pietrele Doameni reprezinta, de fapt, o zona plina de stanci, grohotisuri, vai, paduri, pajisti, stepe si pasuni alpine. In zona poti descoperi numeroase specii inedite de plante, cum ar fi Floarea-Reginei, argintica sau jneapanul, dar si animale, cum ar fi cocosul de munte. Numele ariei vine de la formatiunea de stanci calcaroase “ Pietrele Doamnei” aflate pe teritoriul acesteia.
- O multime de peisaje impresionante, care iti taie rasuflarea. O calatorie pe TransRarau poate sa dezvaluie sute de peisaje pe care le vei vrea surprinse in poze si filmulete. Daca ajungi aici, asadar, este bine sa iti iei timp suficient pentru a admira tot ceea ce ai in jur.
Legendele zonei
Pentru cei care cred in legende, Transraraul poate sa fie drumul care duce catre descoperirea unei comori. Conform povestilor, in 1541 Petru Rares si-a adapostit familia in Muntii Rarau, in asa fel incat sa nu fie raniti de hoardele de invadatori tatari.
Intreaga familie s-a adapostit intr-o pestera sa se roage, iar ruga le-a fost ascultata, muntele pravalind pietre peste invadatori.
Cum poti admira cel mai bine Transraraul?
Cea mai buna varianta prin care poti descoperi acest drum este cu bicicleta. IN felu acesta poti opri in toate locurile care ti se par impresionante si te poti bucura de ele.
In ultimii ani se poate circula si cu masina, drumul fiind refacut cu un asfalt perfect, insa nu exista locuri de parcare, ceea ce poate genera o serie de probleme. Ceea ce este cert insa, este faptul ca drumul ofera un mediu perfect pentru condus, iubitorii de automobile gasindu-l fermecator.
Atentie! Limita de viteza in zona este de doar 30 de km pe ora, in conditiile in care curbele sunt foarte stranse si nu ofera vizibilitate. Este bine sa fie respectata, pentru siguranta tuturor celor cu care calatoresti.
Daca vrei sa petreci mai mult timp aici, pe langa cabana Rarau gasesti si alte optiuni de cazare pe Hotelguru.ro. Merita sa le descoperi! Mai multe detalii, aici!