Mai departe de povestea contelui Dracula, poveste care din numeroase privinte a pus Romania pe harta in egala masura cu faima lui Hagi sau performanta Nadiei Comaneci, exista o bogata istorie ce a dat nastere legendei. Cei mai multi turisti care vin pe urmele lui Dracula in Romania afla doar pe parcurs despre impresionantul personaj istoric din spatele povestilor. Pentru romani insa, un tur pe urmele lui Dracula poate fi la fel de mult o incursiune in istorie cat si o oportunitate de a cunoaste si a intelege potentialul turistic al acestor zone din Transilvania, de la Sighisoara pe Transfagarasan la Cetatea Poenari, catre Bran, Targoviste si in final, la Manastirea Snagov, locul unde se spune ca si-a gasit odihna figura istorica din spatele creatiei lui Bram Stoker.
Bucuresti – Palatul Curtea Veche
- Adresa: Strada Franceza, nr. 25 – 31
Muzeul Curtea Veche reprezinta ramasitele Curtii Princiare construite de Vlad Tepes in secolul XV in inima Bucurestiului. Acesta este locul in care, conform legendelor, Vlad Tepes isi tinea prizonierii in pivnitele ce se intindeau sub intreaga suprafata a Curtii Domnesti.
Muzeul care se afla astazi in centrul vechi al Bucurestiului a fost deschis in anul 1972 dupa descoperirea ramasitelor fortaretei originale dar si a primului document care atesta capitala tarii ca oras cu numele actual de Bucuresti, document semnat de insusi Vlad Tepes si datat pe 20 Septembrie 1459.
Muzeul Curtea Veche este deschis de marti pana duminica intre orele 10:00 si 18:00.
Manastirea Snagov
Aflata la doar 30 de minute de mers cu masina de Bucuresti, manastirea Snagov este locul unde conform celor mai multe dovezi descoperite pana in momentul actual se presupune ca ar odihni Vlad Tepes. Manastirea Snagov a fost tinta unor lucrari de fortificare realizate in timpul domniei lui Tepes, in anul 1458.
Manastirea Snagov, asezata pe o insula din partea de nord a lacului Snagov si avandu-l ca ctitor pe Mircea cel Batran este unul dintre cele mai importante monumente de arta feudala din Tara Romaneasca.
In manastire exista o placuta care atesta faptul ca acesta este locul in care ar fi fost inmormantat domnitorul in 1476, la moartea sa in urma bataliei pierdute cu turcii. Legenda spune ca acesta a fost inmormantat in secret, trupul sau fiind descoperit de calugarii de la manastire.
Targoviste
Curtea Domneasca de la Targoviste era capitala Tarii Romanesti in vremea domniei lui Vlad Tepes si locul unde domnitorul s-a facut cunoscut pentru setea sa de sange, cu obiceiul de a trage inamicii si criminalii in teapa ca parte a unor festine tinute la Curte.
In Turnul Chindiei exista o expozitie permanenta ce urmareste firul istoric al vietii domnitorului Vlad Tepes mai departe de mit si legenda.
Curtea Domneasca si Turnul Chindiei pot fi vizitate de marti pana duminica intre 09:00 si 19:00.
Cetatea Poenari
Cetatea Poenari, unul dintre principalele puncte de atractie ale Transfagarasanului se afla in apropierea comunei Arefu, punctul de pornire pe pitorescul drum ce serpuieste prin muntii Fagarasului pierzandu-se in nori.
Castelul Bran este prezentat adesea drept castelul lui Dracula, pe cand in realitate Cetatea Poenari asezata pe raul Arges si construita in secolul XIII este cea unde Vlad Tepes si-a facut capitala atunci cand a luat tronul si pana la invazia turcilor din 1462.
Castelul lui Dracula se afla astazi in ruine, martor la trecerea secolelor neiertatoare si la capriciile naturii si devenind victima unei alunecari masive de teren in anul 1888.
Cei mai multi turisti nu au vointa sau conditia fizica necesara pentru a urca cele 1.462 de trepte catre ruinele castelului si se multumesc sa priveasca de la distanta fortareata de pe culme.
Pentru cei pe care perseverenta ii impinge totusi pana la capatul scarilor este bine de stiut ca exista si o taxa de vizitare de 5 lei. Programul Cetatii Poenari este zilnic intre 09:00 si 18:00.
Sighisoara
La 170 de kilometri de Bucuresti se afla orasul Sighisoara, unul dintre cele mai frumoase orase medievale din intreaga Europa intrat in patrimoniul UNESCO. Sighisoara reprezinta prima oprire pentru multi dintre pasionatii legendei lui Dracula, dar si a istoriei si inspiratiei din spatele acesteia.
In Sighisoara s-a nascut Vlad Tepes, figura istorica facuta cunoscuta in intreaga lume de celebrul roman al lui Bram Stoker, Dracula. Scriitorul a fost inspirat de povestea sangerosului domnitor roman despre care se spunea ca bea sangele celor pe care alegea sa ii execute pentru diverse crime.
In prezent, turistii se pot plimba pe strazile din Sighisoara dupa lasarea noptii pentru a intra perfect in atmosfera din roman sau pot alege chiar sa serveasca cina la restaurantul amenajat in cladirea care i-a fost candva casa lui Vlad Dracul.
Casa Dracula, aflata pe strada Cositorarilor la numarul 5 serveste in prezent drept restaurant medieval unde calatorii aflati pe urmele celebrului vampir pot lua masa de inspiratie traditionala. La cerere pot alege sa viziteze dormitorul lui Dracula unde sunt intampinati de o mica surpriza sub forma unui actor imbracat in costumul facut celebru de filmele inspirate de roman, gata sa ii sperie chiar si pe cei mai curajosi oaspeti.
Bran
Castelul Bran este locul atribuit in mod gresit din punct de vedere istoric contelui transilvanean Dracula. La ideea ca Bran ar fi castelul din captivanta poveste s-a ajuns prin mai multe deductii logice legate de descrierile din cartea lui Bram Stoker si nu pe urma investigarii documentelor istorice.
Vlad Tepes a avut totusi legatura cu castelul Bran in sensul ca acesta a fost inchis in castel pentru o perioada scurta de aproximativ 2 luni.
Pentru ca este singurul castel care se potriveste descrierii din roman din aceasta regiune a Transilvaniei si pentru ca este bine conservat, Castelul Bran a devenit punctul central al turismului de agrement de pe urmele Contelui Dracula.
Indiferent daca legatura este sau nu reala, Branul este un castel superb ce merita vizitat in drum prin Transilvania. Iubitorii miturilor si legendelor cu vampiri isi pot inchipui ca se afla in pasajele descrise in roman.
Branul este deschis pe perioada de vara, intre 1 aprilie si 30 septembrie, lunea de la 12:00 la 18:00 si de marti pana duminica de la 09:00 la 18:00, iar pe perioada de iarna, intre 1 octombrie si 31 martie se poate vizita lunea de la 12:00 la 16:00 si de marti pana duminica de la 9:00 la 16:00.