Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Sibiu organizeaza in perioada 11 – 15 august 2017 unul dintre cele mai mari targuri de creatori populari din ṭara. Timp de 5 zile, aleile muzeului si casele traditionale din muzeul ȋn aer liber prind viata prin prezenta mestesugarilor din toata tara.
Peste 120 de mesteri populari din toate zonele etnografice ale tarii, dar si din Republica Moldova, vor fi prezenti in perioada 11 – 15 august la Muzeul ASTRA din Sibiu pentru a participa la Targul Creatorilor Populari din Romania. Inca din anul 1983, evenimentul reuneste mesteri populari de diferite etnii, care au invatat tainele mestesugurilor traditionale de la stramosi si incearca in prezent sa le duca mai departe. Acest targ este cunoscut si sub denumirea de ,,Targul de Sfanta Maria”, intrucat se incheie chiar in ziua marii sarbatori.
,,Editia din acest an a Targului Creatorilor Populari este o dovada clara a continuitatii culturale pe care Muzeul ASTRA o ofera la capitolul mestesuguri traditionale. In cadrul evenimentului vom avea in premiera fosti laureati ai Olimpiadei Nationale de Mestesuguri Artistice Traditionale care au devenit mesteri populari, restauratori sau instructori pentru alte generatii. Vor fi prezenti pentru prima data acum alti mesteri din judetul Sibiu care au fost identificati anul acesta in urma unei campanii de repertoriere a patrimoniului imaterial. ”, a declarat Ciprian Stefan, managerul general al Muzeului ASTRA.
11 membre ale sezatorii online Semne Cusute, coordonate de doamna arhitect Ioana Corduneanu, vor sustine pe toata durata targului ateliere demonstrative de tors, tesut, croit, cusut sau brodat ii si camasi traditionale la Gospodaria din Rasculita. De altfel, vizitatorii Muzeului mai pot vizita expozitia ,,Ia Aidoma” , unde sunt expuse creatiile acestei sezatori, pana in 15 august, in paralel cu Targului Creatorilor Populari.
Duminica, 13 august 2017, intre orele 18.00 si 20.00, pe scena de pe lacul din Muzeul in aer liber va avea loc un concert sustinut de formatia Schlager – Taxi ale caror melodii sunt cunoscute atat in randul tinerilor sasi din Germania, cat si a celor din Sibiu. Trupa este compusa din doua generatii, Erhard si Fred, originari din Cristian, judetul Sibiu si fiii acestora, Robin si Jan. Cu aceasta ocazie se lanseaza noul CD Zartbitter, iar in pauza concertului, timp de 20 de minute, vizitatorii vor avea parte de un program de dansuri traditionale sasesti sustinut de trupa Ludwigsburger Tanzgruppe din Germania – sub conducerea doamnei Stephanie Kepp. De asemenea, luni vizitatorii Muzeului ASTRA din Sibiu sunt invitati la un spectacol de cantece si dansuri traditionale din zona Chisinaului sustinut de Ansamblu de cantec si dans popular al Colegiului National de Medicina si Farmacie “Romanita”, condus de instructorul Mihai Siminica.