Pestera Polovragi, una dintre cele mai frumoase atractii din Parang

Sursa foto: kitzzeh/Shutterstock.com

Daca iubești muntele, vei descoperi cu incantare una dintre cele mai frumoase atractii din Parang si de ce nu, din intreaga tara. Este vorba despre Pestera Polovragi, o pestera sapata de-a lungul a mii de ani de Oltet, care a dat nastere de-a lungul timpului unui numar impresionant de legende. 

Pestera se gaseste la o altitudine de 670 de metri si este usor accesibila, fie din Horezu, fie din Baia de Fier. 

Desi are galerii care se intind pe 10 km, pot fi vizitati doar 800 de metri. Sunt suficienti, insa, atat pentru speologii amatori, cat si pentru cei care doresc sa descopere indeaproape maruntaiele muntilor. 

Pestera se remarca prin cateva lucruri interesante:

  • are o deschidere foarte larga, ceea ce face accesul foarte simplu;
  • Este electrificata de-a lungul a 600 din cei 800 de metri de galerie accesibila;
  • Este suficient de inalta incat sa nu fie nevoie sa te apleci atunci cand o vizitezi;
  • Are o temperatura constanta de-a lungul intregului an. Temperatura medie este de aproximativ 9 grade Celsius;
  • Are o umiditate medie de 90%, iar infiltratiile sunt bogate in carbon de calciu, bioxid de siliciu sau oxid de fier. In functie de impuritatile pe care le are apa, peretii din pestera capata diverse culori. Tocmai de aceea au capatat denumiri precum ” Bolta insangerata”, ” Camera Alba ” sau “Sala Divina”;
  • Gazduieste o colonie foarte interesanta de lilieci, denumiti popular ” liliecii cu potcoava”. Acestia se hranesc cu tantari si folosesc ultrasunete pentru a comunica intre ei. Numarul exemplarelor din pestera este de aproximativ 300, insa sunt sanse sa nu vezi niciunul in momentul in care ajungi in pestera, deoarece hiberneaza;
  • De-a lungul timpului a fost refugiu pentru o multime de locuitori ai zonei. Astfel, dacii, vracii sau calugarii care s-au adapostit aici au lasat mostenire o serie de simboluri care astazi contureaza o incarcatura emotionala foarte mare.

Legendele pesterii, transmise din generatie in generatie

Pe langa bogatiile speologice pe care le ofera Pestera Polovragi, aceasta este si subiectul a numeroase legende. Se spune ca Zamolxe, liderul spiritual al geto-dacilor, ar fi locuit in pestera, care ii dadea puterea de a-si schimba infatisarea dupa cum dorea. 

De asemenea, se spune ca in interiorul Polovragiului se prepara un remediu excelent impotriva bolilor, vracii daci folosindu-se de o planta rara denumita polovraga.

Nu in ultimul rand, se crede ca Zamolxe inca mai traieste in pestera iar picaturile care se scurg pe peretii acesteia sunt lacrimile varsate de el dupa cucerirea Daciei.

Pentru ca pestera o poti vizita in maxim doua ore, iti poti completa ziua plimbandu-te prin Cheile Oltetului sau descoperind Manastirea Polovragi, un loc care te indeamna la contemplare si iti ofera o doza impresionanta de liniste. De asemenea, poti face trasee montane catre culmea Capatanii unde vei descoperi Crucea lui Ursache, sau pur si simplu te poti relaxa la una dintre numeroasele pensiuni din zona, link aici!

Desi temperatura este constanta de-a lungul intregului an, Pestera este bine sa fie vizitata pe timpul primaverii sau al verii, atunci cand minunatiile naturale din jur iti pot oferi o multime de alte activitati si te pot uimi.