Suprafata tarii noastre este ocupata de circa 4500 de kilometri patrati de calcare, prin urmare putem spune ca avem parte de un carst bogat si de foarte multe pesteri. Pana in ziua de azi, speologii au descoperit si inventariat mai bine de 12 000 de pesteri, iar potentialul se anunta a fi chiar mai mare. Acest numar impresionant claseaza Romania pe locul 2 in topul tarilor europene cu cele mai multe pesteri.
Cu toate ca pamantul romanesc gazduieste un numar atat de mare de pesteri, doar cateva dintre ele sunt cunoscute. Printre acestea se numara Pestera Muierii, Pestera Ursilor, Pestera Scarisoara si Pestera Ialomicioarei. Ei bine, Romania se poate lauda cu mult mai multe caverne cel putin la fel de spectaculoase si interesante precum cele deja consacrate.
Iata cateva dintre pesterile din tara noastra care merita mai multa atentie:
Pestera Topolnita. Situata in judetul Mehedinti, in centrul Podisului Mehedinti, mai exact intre localitatile Ciresu si Marga, aceasta este una dintre cele mai inedite rezervatii speologice de pe teritoriul tarii noastre, fiind de altfel declarata monument al naturii.
Desi nu sunt multi cei care au auzit de ea, pestera Topolnita este a doua ca marime din Romania si a 17-a din intreaga lume. Formata prin actiunea raului Topolnita care a sapat, de-a lungul a milioane de ani, galerii gigantice si spectaculoase in subteranul muntelui, pestera se remarca, in special, cu Galeria Racovita, in care se pot observa cascade si forme neobisnuite de relief poreclite de speologi “Lacul de Clestar”, “Padurea cu lumanari”, “Marea lumanare”, etc.
Galeriile pesterii sunt dispuse pe cinci etaje si insumeaza aproximativ 20,5 kilometri. Cu siguranta, merita vizitata, mai ales ca este situata la doar 31 de kilometri de Drobeta Turnu Severin.
Locuri de cazare in zona gasesti aici!
Cetatile Ponorului. Foarte asemanatoare cu pestera Topolnita, pestera Cetatile Ponorului din muntii Apuseni, zona Padis, a fost formata prin saparea unui rau subteran (cel mai mare rau subteran din Romania), avand galerii comparabile ca dimensiuni.
Principala galerie a pesterii masoara 2,5 kilometri lungime. Aceasta poate fi vizitata cu usurinta la suprafata, insa daca vrei sa o explorezi mai mult, pana la Sala Taberei, ar trebui sa fii echipat corespunzator, cu cizme de cauciuc si cu mijloace de iluminare.
Cetatile Ponorului reprezinta unul dintre cele mai mari complexe carstice din tara noastra, avand porecla de Everestul speologiei romane, prin urmare o vizita la aceasta pestera nu ar fi deloc in zadar.
Locuri de cazare in zona ai aici!
Pestera Piatra Altarului. Desi este foarte putin cunoscuta, Pestera Piatra Altarului este considerata una dintre cele mai frumoase caverne din Europa, fiind situata in Muntii Bihorului, zona Padis. Remarcandu-se cu o frumusete deosebita a formatiunilor carstice, pestera a fost descoperita in anul 1984 de catre Daniel Carlugea si Doru Croitoru, doi membri ai Clubului Politehnica din Cluj.
Impartita in patru mari galerii denumite Paradisul, Palatul, Altarul Ursilor si Geoda, pestera Piatra Altarului este o fascinatie a naturii, realmente spectaculoasa, insa din cauza accesului destul de dificil, ea poate fi explorata doar de catre speologi. Speram totusi ca pe viitor sa se realizeze cateva trasee in interiorul pesterii care sa fie accesibile si publicului larg.
Pestera Closani. O alta pestera din Mehedinti, ce concureaza la capitolul frumusete cu Piatra Altarului, este pestera Closani, situata in zona protejata a Parcului National Domogled – Valea Cernei, pe raza localitatii Closani. Este considerata a fi cea mai mare descoperire speologica a ultimului sfert de secol XX, o reala atractie naturala, declarata rezervatie naturala de tip mixt.
Galeriile pesterii se intind pe o lungime de 1000 de metri, pe doua planuri orizontale si poarta denumirile de Galeria Matei Ghica si Galeria Laboratoarelor. Interiorul acestora este impresionant, avand peretii ornati cu o sumedenie de formatiuni calcaroase spectaculoase. De-a lungul galeriilor se observa o multime de coloane, stalagmite, stalactite, cristale de calcit, helictite si cristalictite albe si in diverse nuante de rosu, formand un decor de basm.
Pestera Closani nu se remarca doar prin formatiunile-i carstice uimitoare, ci si prin faptul ca este unul dintre cele mai importante muzee naturale de fosile vii din Romania.