Despre frumusetea satelor din judetul Sibiu au auzit multi calatori. Marginimea Sibiului este o zona fermecatoare, cu peisaje si oameni deosebiti, obiceiuri pastrate cu sfintenie si mestesuguri pe care rar le mai intalnesti in alta parte. Dar tot in judetul Sibiu, la doar 5 km de Biserica fortificata din Biertan, printre sate exista unul care a cucerit inimile strainilor pana intr-acolo incat acestia sa-si cumpere case, sa se mute si sa se adapteze la traiul “de la tara”. Richisul este astazi un sat multinational cu locuitori de origine olandeza, americana, austriaca, germana, englezeasca si elvetiana.
Povestea unui sat medieval
Atestat documentar pentru prima data la 1283, satul Richis din nordul judetului Sibiu (care apartine astazi de comuna Biertan) era un loc mlastinos, neprimitor, cu o fauna salbatica. Aproape doua secole mai tarziu, pe la 1400, a fost construita biserica din Richis, ce apartinea ordinului cisterian. La 1540, odata cu trecerea la cultul evanghelic-augustinian, locuitorii au vopsit exteriorul bisericii (bogat ornamentat) in alb, astfel incat sa para mai simpla (potrivit religiei evanghelice) si sa nu fie nevoie sa o demoleze.
Cu timpul, satul Richis (cunoscut si ca Richisdorf, Rachisdorf, Rechesdref in dialectul sasesc, Reichesdorf in dialectul german sau Riomfalva in dialectul maghiar) a devenit unul dintre cele mai prospere localitati din zona Mediasului. Doar blazonul ei – un batlan care paseste gratios intr-un iaz nesfarsit, sub un cer la apus – mai aminteste de mlastina de altadata, si casele – de sasii care traiau odinioara in acest tinut.
La inceputul anilor ’90, burgul nemtesc din Podisul Transilvaniei ramasese pustiu, dupa ce sasii au luat drumul strainatatii. Un singur sas mai traieste astazi si locuieste in Richis: Johann Schaas. Batranul care nu pare sa oboseasca niciodata si care le povesteste calatorilor cu o pasiune de admirat istoria satului Richis, facandu-i sa il indrageasca.
Si atat de multi au indragit acest sat, incat a fost adoptat de aproape 20 de familii din strainatate. Astazi, Richisul este un sat multinational cu locuitori din Olanda, Austria, Elvetia, Germania, Marea Britanie, Lituania si chiar Statele Unite. Toti au cumparat case si le-au reconditionat pastrand arhitectura originala; incet-incet, acestia au readus la viata si au dezvoltat localitatea construind pensiuni turistice si chiar un camping. Nu-i de mirare ca si pretul caselor a crescut intre timp: de aproape patru ori, fata de inceputul anilor ’90.
Dar cel mai frumos este ca dragostea pentru acest loc “adoptat” razbate in privirile localnicilor, indragostiti de linistea si frumusetea locului, de obiceiurile si de mestesugurile vechi de sute de ani, de gustul mancarii si al bauturii. Intreaba un strain-richistean daca ii place tuica si-ti va raspunde mandru imediat, cu cel mai sincer zambet intiparit pe fata, ca ii place atat de mult incat a invatat sa o fabrice singur.
Cum ajungi la Richis
• Daca vii dinspre Sibiu, mergi pe DJ 106 pana in satul Barghis, de unde vei continua drumul pe DJ 141 spre Medias pana la intersectia cu DJ 141B. Acolo virezi la dreapta catre Biertan si ajungi imediat in satul Richis. Distanta este de 67km.
• Daca vii dinspre Medias, mergi pe DJ 141B catre Agnita trecand prin Mosna, pana la intersectia cu DJ 141B – unde virezi la stanga spre Biertan si ajungi imediat in Richis. Distanta este de 22km.
Ce poti sa vizitezi in zona
Pentru ca satul Richis se afla in imediata apropiere a localitatii Biertan, nu trebuie sa ratezi Biserica fortificata Biertan (inclusa in patrimoniul UNESCO), mai ales ca aceasta este cea mai mare atractie turistica a zonei.
Poti face apoi o plimbare mai lunga cu masina prin Marginimea Sibiului, la Viscri, Saschiz, Crit, Danes sau Mesendorf. De altfel, toate satele din judetul Sibiu sunt fermecatoare. Si nici o vizita prin Sighisoara nu-i de ratat, chiar daca ai mai vazut orasul si cu alta ocazie.
Cauti cazare in Romania? Travelminit iti ofera o sugestie de cazare in Medias, aflat la numai 25km de satul Richis.
Hotelul de 3* din Poiana Brasov este situat chiar in centrul orasului, la numai 10 minute de gara. Oaspetii au la dispozitie 27 de camere confortabile si placute, precum si un restaurant cu terasa in aer liber, care serveste preparate din bucataria traditionala romaneasca. Camerele au aer conditionat, baie proprie cu dus, internet WiFi gratuit si TV cu programe prin cablu.
Tarif: 162 de lei camera dubla/noapte (cu mic dejun), valabil in perioada 1-2 octombrie 2016