Sighisoara e…Sighisoara. Un oras unic, inscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO, pe care nu poti sa-l compari cu niciun alt oras din Romania. Strazi si castele medievale, turnuri, biserici si case renumite, toate ofera vizitatorilor amintiri de neuitat. Desi este impartita in doua (orasul-cetate, Citadela, si Orasul de Jos), Sighisoara trebuie tratata unitar, ca sa poti sa spui ca o cunosti cu adevarat. Daca nu ai reusit pana acum sa ajungi in orasul de pe Tarnava Mare, construit de colonistii sasi in secolul 12, trebuie sa stii ca acolo exista cateva obiective turistice pe care chiar nu trebuie sa le ratezi. Cum ar fi…
Biserica din Deal
Mandria sighisorenilor, Biserica din Deal este un monument reprezentativ pentru intreaga Transilvanie. Construit in stil gotic la 1345, in locul in care se afla odinioara o alta biserica romanica, lacasul de cult poarta hramul “Sfantul Nicolae”. Deosebit este faptul ca in cripta bisericii exista morminte din secolele XVI – XVIII. La 1704, biserica a trecut printr-un incendiu provocat de invadatorii kuruti, iar in 1838 a fost din nou afectata de cutremur, astfel ca au fost necesare doua restaurari majore. Prima a avut loc in 1934 (cand s-au descoperit picturi murale datand din secolul XVI ascunse sub var), iar a doua intre anii 1991 si 2004.
Turnul cu ceas
Este un reper important in Sighisoara, unul din obiectivele must-see. De altfel, nici nu ai cum sa-l ratezi, pentru ca pe sub el trebuie sa treci daca vrei sa ajungi in Cetate. De-a lungul vremii, turnul cu ceas a servit drept sediul unor importante institutii ale administratiei publice, al corpului de garda, depozit de armament si chiar inchisoare. Nu apartinea de nicio breasla (comparativ cu celelalte turnuri din oras), ci era al intregii comunitati. Turnul cu ceas a fost ridicat in secolul 14, are o inaltime de 64 de metri si cinci etaje. Zidurile au guri de tragere groase de 2,35 m la parter si 1,30 m la etaje. Faimosul ceas de la etajul patru primeste „in dar” 15 figurine sculptate in lemn, realizate de ceasornicarul Johann Kirchel. Atasate in nisele turnului la 1648, o parte din figurine reprezentau zilele saptamanii personificate in zeitati antice: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn, Soarele (cele dinspre Orasul de Jos) si o parte – simboluri ale pacii, dreptatii si justitiei (cele dinspre Cetate). Toate au fost distruse de incendiul din 1676, fiind refacute ulterior. In prezent, Turnul cu Ceas functioneaza ca si muzeu – daca esti curios, poti sa vezi cum arata orasul la 1735, dupa macheta existenta in muzeu.
Biserica Manastirii
In apropierea Turnului cu ceas se afla Biserica Manastirii, numita asa pentru ca a apartinut Manastirii dominicane (construita in secolul 13 si demolata in secolul 19). De fapt, un singur coridor a fost conservat din vechea manastire, cel de pe latura nordica. Forma actuala a bisericii, construita in stil gotic, dateaza de la 1677; are 44,5 m lungime si 12,6 m latime. Ce poti vedea in interior? O cristelnita de bronz veche de la 1440, reprezentand opera mesterului Iacob, altarul si orga sculptate de Johann West si pictate de Jeremias Stranovius (orga este functionala si astazi), strane si balcoane cu sculpturi bogat decorate si multe covoare orientale vechi din secolele XVI – XVII.
Vechea Scoala
Scoala veche din Sighisoara a fost mentionata pentru prima data la 1522, fiind una dintre cele mai vechi scoli din Transilvania. Este compusa de fapt din doua cladiri: una veche, mai mica (Scoala veche), si una mai mare (Scoala din Deal). La 1619, vazand ca spatiul scolii de jos devine neincapator, primarul de atunci al orasului a mutat scoala „in deal”, intr-o noua cladire; acolo se preda filosofia, teologia, limbile clasice, matematica, astrologia si muzica. Etajul Scolii din Deal a fost adaugat in anul 1901. Astazi, ambele cladiri apartin Bisericii Evanghelice.
Scara scolarilor
A fost construita in 1642 cu scopul de a face o legatura intre scoala si oras, protejand copiii in drumul lor spre scoala. Initial, scara avea 300 de trepte, insa dupa modificarile din 1849, numarul acestora s-a redus la 176. Arata ca un tunel de lemn care duce in varful dealului.
Turnul Fierarilor
Dateaza din 1631 si a fost ridicat in locul vechiului Turn al barbierilor. A fost renovat dupa incendiul din 1676.
Turnul Cizmarilor din Sighisoara
A fost construit cu multe secole in urma pentru a apara cetatea. Nu se cunoaste exact perioada in care a fost construit, insa Turnul Cizmarilor apare mentionat in documentele vremii inca de la 1521. Forma pe care o vedem astazi a capatat-o la 1681.
Turnul Macelarilor
Forma hexagonala in care a fost construit Turnul Macelarilor in a doua jumatate a secolului al XV-lea, l-a facut sa devina turn de aparare al cetatii, pentru ca avea camp de tragere in toate directiile.
Turnul Franghierilor
A fost construit odata cu primele ziduri ale cetatii si distrus in 1241 de tatari. Ulterior, turnul a fost reconstruit (1350) si reparat din nou in secolul al XVI-lea. Spre deosebire de celelalte turnuri distruse de incendiul din 1676, acesta nu a fost afectat cu nimic. De altfel, Turnul Franghierilor este locuit chiar si astazi, de catre paznicul bisericii cimitirului (este singurul turn locuit dintre cele noua, cate s-au mai pastrat).
Turnul Croitorilor
Construit in secolul al XV-lea, Turnul Croitorilor avea rol de depozitare, insa prin inchiderea portilor metalice, turnul se transforma imediat in turn de aparare. In 1676, partea superioara a turnului a fost distrusa, dupa ce praful de pusca depozitat in turn a explodat in timpul unui incendiu.
Turnul Cojocarilor
Asa cum spune si numele, turnul apartinea breslei cojocarilor (sau a blanarilor), insa si acesta a fost distrus in timpul incendiului din 1676.
Turnul Fierarilor
Se afla in spatele Bisericii Manastirii si a fost ridicat la 1631 in locul vechiului Turn al Barbierilor.
Turnul Cositorarilor si Turnul Tabacarilor
Cele doua turnuri dateaza din secolele XII – XIV, alcatuind primul sistem de fortificatii al cetatii. Si acestea aveau rol de aparare, dovada stand in gurile de tragere existente in ziduri.
Cum ajungi la Sighisoara
La Sighisoara se ajunge foarte usor, atat cu trenul, cat si cu masina sau microbuzele care circula pe ruta Brasov – Targu-Mures. Orasul se afla la 120 de kilometri de Brasov, 95 de kilometri de Sibiu si 221 de kilometri de Bucuresti.
Orasul infloreste insa in perioada Festivalului medieval, care are loc in fiecare an in ultimul week-end din luna iulie. Merita sa faci o excursie la Sighisoara in aceasta perioada a anului, macar o data in viata. Nu degeaba a fost inclus in „Top 50 destinatii europene de vizitat intr-o viata”.