Sighisoara, ultima cetate medievala din Europa locuita permanent

Sursa foto: cge2010/Shutterstock.com

Daca vrei sa te intorci in secolul 15 si sa descoperi o arhitectura medievala impresionanta, nu ai nevoie de o masina a timpului si nici de un complot al universului in aceasta directie.  Tot ceea ce trebuie sa faci este sa te deplasezi putin, pana in Sighisoara, cea mai veche cetate medievala care este locuita in Europa si unul dintre cele mai frumoase orase ale continentului.

Istoria orasului incepe in 1367, atunci cand localitatea este declarata oras. Pe atunci, localitatea era aparata de o cetate extrem de puternica cu 14 turnuri si 4 bastioane.

Vlad Tepes este cel care a transformat cetatea intr-un loc foarte cunoscut pe harta, nascandu-se aici in 1431. Voievodul Valahiei si cel care avea sa inspire crearea unuia dintre cele mai faimoase personaje din lume, Dracula, Vlad Tepes a ajuns sa reprezinte intreaga Romanie.

Ce poti vizita in Sighisoara?

Desi are doar 28.000 de locuitori si este intins pe o suprafata relativ mica, Sighisoara isi intampina turistii cu o multime de obiective turistice, care mai de care mai interesante. Pe lista celor care trebuie sa fie vizitate neaparat se numara:

  • Scara scolarilor. Este cunoscuta si sub denumirea de Scara Acoperita si dateaza din 1642. Scopul sau este acela de a-i proteja pe cei mici de ploaie si zapada in drumul catre liceu. Astazi, scara numara 175 de trepte, insa la inceput numarul acestora era de 300.
  • Centrul Medieval. Este un loc in care peisajul urban impresioneaza. Cu o multime de cladiri medievale, acest centru este inclus in lista obiectivelor Unesco, inca din anul 1999. Pe timp de vara, Piata Cetatii este foarte bogata in terase unde turistii se pot relaxa la o bere rece sau la o limonada. Chiar si pe timp de iarna, Centrul Medieval al Sighisoarei este impresionant.
  • Turnul cu ceas. Orice turist care ajunge in Sighisoara trebuie sa urce in Turnul cu ceas, unul dintre principalele simboluri ale orasului, construit initial ca un simplu turn cu doua niveluri. In timp insa, a fost marit la 6 niveluri, iar turistii sunt nevoiti sa urce 110 trepte pentru a vedea privelistea din balconul superior. Efortul merita pe deplin. Exista si alte turnuri care merita vizitate, cum ar fi cel al fierarilor, al croitorilor, al cismarilor, al cojocarilor si al macelarilor.
  • Numeroasele biserici. Cei care doresc sa sa cunoasca si istoria spirituala a orasului pot sa viziteze Biserica Manastirii Dominicane, Biserica Romano-catolica sau Biserica din Deal.

Sighisoara este un adevarat paradis pentru fotografi, care pot sa capteze imagini deosebite, atat din inima cetatii, cat si din punctele panoramice. Pe langa obiectivele amintite exista o multime de alte cladiri cu o istorie foarte bine conturata si cu povesti impresionante. Pana la urma, Sighisoara este un oras care spune o multime de povesti.

Ce activitati trebuie facute in acest oras?

Pe langa vizitarea obiectivelor, turistul are de ales intre foarte multe activitati interesante, cel mai important fiind Festivalul Medieval de la Sighisoara. Acesta are loc in fiecare an, la sfarsitul lui Iulie si reuneste grupari cavaleresti, cantareti medievali, artisti si mestesugari populari sau trupe de teatru si de animatie.

Exista si alte festivaluri, cum ar fi festivalul fanfarelor, cel de muzica academica sau festivalul de film, organizat in luna iunie. Nu trebuie sa lipseasca nici relaxarea in rezervatia naturala Breltea sau in padurile din jurul orasului.

Daca doresti sa te bucuri de o atmosfera medievala si sa te bucuri de momente memorabile, o mini vacanta in Sighisoara poate sa iti ofere tot ceea ce ai nevoie. Vezi aici ofertele noastre de cazare: http://bit.ly/2slD6YS