Pozitionat in partea central nordica a Romaniei si cu resedinta in orasul Bistrita, judetul Bistrita Nasaud ascunde o sumedenie de peisaje superbe, locuri incarcate de istorie si frumuseti naturale, chiar daca nu se gaseste pe lista judetelor “turistice”.
Aici intalnim rezervatii naturale, biserici medievale, manastiri, lacuri, cetati vechi de sute de ani si pesteri impresionante, toate cu povesti interesante inspirate din fapte reale sau izvorate din imaginatia bogata a romanilor, sasilor si secuilor ce convietuiesc de secole pe taramurile bistritene.
Alege-ti cazarea cu Travelminit!
In randurile de mai jos iti oferim cateva informatii despre 5 dintre cele mai fascinante atractii turistice din judetul Bistrita Nasaud:
1. Biserica Evanghelica. Situata in centrul Bistritei, chiar in fata Primariei, Biserica Evanghelica este cea mai cunoscuta cladire a orasului si, totodata, cel mai important monument al judetului, afisandu-se cu o arhitectura impozanta ce imbina elemente gotice si renascentiste. Biserica este facuta din piatra si a fost construita in perioada secolului al XIII-lea de catre sasii bistriteni, turnul sau cu ceas atingand inaltimea de 76 de metri.
A trecut prin mai multe incendii, ultimul avand loc in anul 2008, insa Biserica Evanghelica a fost restaurata, iar in prezent dispune chiar si de un lift modern care faciliteaza accesul in turn turistilor ce vor sa se bucure de o panorama frumoasa a orasului.
2. Turnul Dogarilor. Situat si el in municipiul Bistrita, in imediata vecinatate a Parcului Municipal, Turnul Dogarilor dateaza din secolul al XV-lea si are o importanta istorica imensa pentru oras, deoarece este ultimul zid original pastrat din vechea cetate medievala, dintre cele 18 turnuri ce odinioara aparau granitele Bistritei. Turnul masoara o inaltime de 25 de metri si o lungime de 35 de metri, iar in prezent este structurat pe 4 niveluri, doua dintre ele gazduind o galerie de arta plastica, iar celelalte doua o expozitie de masti facute de artistul Alexadru Misiuga.
3. Statiunea balneoclimaterica Sangeorz-Bai. Bistrita Nasaud este si un taram al apelor minerale. Un loc deosebit in care poti sa te bucuri de beneficiile acestor ape curative este Sangeorz-Bai, o localitate ce figureaza pe harta Imperiului Austro Ungar ca statiune balneoclimaterica inca din anul 1770. Frecventat de turisti din anul 1800, Sangeorz-Bai avea sa devina in perioada interbelica una dintre cele mai populare statiuni terapeutice din intreaga tara.
Cele 9 izvoare de ape minerale din localitate sunt extrem de bogate in magneziu, bicarbonat, sodiu si clor si se folosesc in diferite tratamente precum hidroterapie, inhalatii, aerosoli si electroterapie, ideale pentru vindecarea bolilor aparatului digestiv, reumatismului, afectiunilor hepatice, obezitatii si gutei.
4. Lacul Colibita. Este un lac de acumulare artificial din Muntii Calimani, in jurul careia s-a dezvoltat o frumoasa statiune turistica unde bistritenii vin sa se relaxeze atat vara, cat si in sezonul rece, bucurandu-se de un peisaj mirific si de posibilitatea de a practica diverse sporturi nautice. Lacul are rol hidroenergetic si a fost amenajat intre anii 1977 si 1991, ocupand o suprafata de 270 de hectare si o lungime de 13 kilometri.
5. Parcul National Muntii Rodnei. Este un loc ce trebuie vizitat obligatoriu cand ajungi pe meleagurile bistritene, deoarece adaposteste cele mai spectaculoase peisaje din judet. Rezervatia este situata in partea de nord-est a judetului si include mai multe pesteri de o mare valoare peisagistica, precum Pestera Zanelor, Pestera Jgheabul lui Zalion si Pestera Izvorul Tausoarelor (aceasta fiind cea mai adanca pestera din tara noastra).
Frumusetile bistritene, insa, nu se restrang la aceste cinci obiective turistice. Judetul include in circuitul turistic si castelele familiei Teleki de la Comlod si Posmus, Pasul Tihuta, Cetatea Ciceu, Sugaletele, Casa Memoriala George Cosbuc, Casa Memoriala Andrei Muresanu, Casa Memoriala Liviu Rebreanu si multe altele.Locuri de cazare in zona poti gasi accesand acest link!