Transilvania este una dintre cele mai frumoase zone turistice din Romania, care atrage in fiecare an un numar tot mai mare de turisti. Are o multime de obiective turistice a caror frumusete este recunoscuta si peste granita, astfel incat o parte din ele au fost incluse in clasamente internationale, starnind si mai mult interesul vizitatorilor.
Astazi Travelminit isi propune sa iti prezinte topul celor mai interesante obiective turistice din Transilvania. Esti curios sa-l afli?
1. Cetatea Alba Carolina
Construita in stil Vauban la inceputul secolului XVIII, fortareata din centrul Transilvaniei a starnit dintotdeauna interesul curiosilor, insa dupa renovarea din 2008 numarul turistilor practic a explodat. Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia a fost readusa la viata nu doar prin renovarea si reamenajarea spatiilor, ci si prin evenimentele interesante organizate in fiecare an pentru cei care doresc sa traiasca pe viu o lectie de istorie.
Daca ajungi la Cetatea Alba Carolina, principalul obiectiv turistic al orasului, vei fi impresionat de felul in care autoritatile locale au inteles sa faca turism si sa o aduca la adevarata ei valoare.
2. Salina Turda
De minunea din subteranul Clujului au auzit nu doar romanii, ci si straini din lumea intreaga, drept pentru care Salina Turda este astazi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Romania. Nu este doar o grota, ci un spatiu extrem de bine amenajat in subteran, din care nu lipsesc plimbarile cu barca pe lacul sarat din Mina Rudolf, terenuri de basche, teren de minigolf, o roata panoramica si o sala a ecourilor, amenajata in Mina Jozsef. Recent a fost amenajat si un centru Spa in Salina Turda. Este atat de renumita, incat salina a fost inclusa in anul 2013 in topul realizat de jurnalistii Business Insider al „celor 25 de destinatii incredibile de calatorie despre care nu stiai ca exista”.
3. Gradina Botanica din Jibou
Daca ajungi prin Salaj, nu rata Gradina Botanica din Jibou, un loc special, amenajat pe un vechi domeniu nobiliar – domeniul Wesselenyi. In fiecare an, nu mai putin de 30.000 de turisti viziteaza aceasta gradina pentru a-i admira gradinile exterioare, serele si superba gradina japoneza. Gradina Botanica din Jibou a fost construita in perioada 1968-1970 si avea doar 110 metri patrati; astazi acopera o suprafata de 27 de hectare, fiind a doua mare gradina botanica din tara, dupa cea de la Iasi. Are sase sere cu plante tropicale, subtropicale si mediteraneene, precum si doua laboratoare, acvariu si palmar, oferindu-le oaspetilor un adevarat spectacol arhitectural.
Desi, ca suprafata, este mai mica decat cea din Iasi, Gradina Botanica din Jibou are specii de plante mult mai variate si mai spectaculoase; daca vrei sa te bucuri de un peisaj cu adevarat spectaculos, viziteaza Gradina Botanica primavara, si vei descoperi o adevarata invazie de flori, mirosuri si culori.
4. Mediesul Aurit
Ai auzit probabil de Megyes sau de Medies. Ambii termeni se refera la Cetatea Medies, care dateaza inca din secolul XIII si era recunoscuta drept proprietatea lui Andras, fiul lui Jako Kaplyon. Dupa ce Andras a ramas fara bunuri (fiindu-i confiscate), cetatea a ajuns in mainile voievodului Transilvaniei, Miklos – fiul lui Moricz Pok. Cetatea Megyes a jucat un rol important in dezvoltarea zonei – stiai, de exemplu, ca orasul Medias de astazi s-a dezvoltat in jurul acestei cetati? Sau ca cel mai mare centru de ceramica al Europei barbare a fost descoperit in apropierea Mediesului Aurit? Istoricii spun ca aici au fost descoperite in 1964 primele cuptoare dacice, si ca alte 200 ar ai fi inca ingropate in pamant.
Iar daca ti se pare ca existenta acestei cetati nu ar fi suficient de remarcabila, atunci trebuie sa-ti spunem ca tot in Mediesul Aurit exista si Castelul Lonyai – un alt reper semnificativ pentru arhitectura transilvana din perioada Renasterii. Castelul a fost ridicat pe ruinele unei fortificatii din secolele X-XI.
5. Palatul Vulturul Negru
Daca intrebi pe cineva care este cel mai reprezentativ obiectiv turistic al orasului Oradea, exista mari sanse ca raspunsul sa fie Palatul Vulturul Negru. Aflat in zona Pietei Unirii, palatul reprezinta astazi nu doar simbolul orasului, ci si simbolul unui stil de arhitectura unic si fermecator (secession), fiind cel mai mare complex in stil secession din Transilvania. Palatul a fost ridicat la inceputul secolului XVIII dupa proiectele arhitectilor Jakab Dezso si Komor Marcell avand – la acea vreme – cea mai mare sala din oras; din acest motiv, sala respectiva era destinata spectacolelor si concertelor. Interiorul abunda de elemente decorative (plafoane, lambriusi, balustrade si usi impunatoare, coloane si ferestre cu vitralii sau sticla sablata), insa cel mai spectaculos element este pasajul Vulturul Negru, inspirat dupa galeria milaneza Victor Emmanuel – astazi, pasajul este un important loc de intalnire pentru tinerii oradeni.