Transilvania este o regiune deosebita, cu sate de o frumusete aparte, cetati si castre ce pastreaza intacte farame din istoria romanilor si peisaje care iti ajung direct la suflet. Sunt locuri in Transilvania pe care merita sa le vizitezi ori de cate ori ti se iveste ocazia, iar printre ele se numara cateva cetati despre care iti vom vorbi in continuare, in speranta ca iti vom starni si mai mult curiozitatea.
Castrul Legiunii a V-a Macedonica (Potaissa)
Pe platoul Dealul Cetatii din nord-vestul localitatii Turda din judetul Cluj exista inca ruinele Castrului roman Potaissa, construit in anul 168 de Legiunea a V-a Macedonica. Este cel mai important monument arheologic al orasului, iar turdenii sunt foarte mandri de asta; sapaturile arheologice au dovedit ca arhitectii acelor vremuri au tinut cont de toate regulile in constructia acestui castru. De exemplu termele (pe care le gasesti in zona de vest a castrului) in care soldatii legiunii isi tratau afectiunile reumatice acopereau o suprafata de aproape 2000mp, acestea fiind cele mai mari terme militare din tara. Pe de alta parte, zidul de incinta ridicat din piatra de Sandulesti se intindea pe aproape 2km.
Castrul Legiunii a V-a Macedonica avea in interior 64 de cazarmi destinate soldatilor aflati in subordinea lui Marcus Aurelius.
La Muzeul de Istorie din Turda vei gasi o parte din sculpturile care decorau termele romane, descoperite de arheologi, printre care si un bust al lui Hercule, sculptat in marmura.
Cetatuia din orasul Cluj-Napoca
Construita in perioada habsburgica (secolul XVIII) de catre austrieci, Cetatuia este o fortificatie de tip Vauban amplasata pe malul stang al Somesului, pe dealul care-i poarta numele. Alunecarile de teren aparute de-a lungul timpului au lasat urme adanci in structura fortificatiei, astfel incat astazi mai pot fi vazute doar cateva turnuri de poarta, cateva cladiri si ziduri, asa-numitul Turn al Parasutistilor (care reprezenta odinioara reduta cetatii) si santul de aparare. La fel ca majoritatea fortificatiilor, Cetatuia avea rol de aparare, insa in timpul Revolutiei de la 1848, a functionat si ca inchisoare, intre zidurile sale fiind incarcerat Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii luptatorilor sasi. De altfel, crucea de pe Cetatuie a fost construita in amintirea acelor martiri ai revolutiei pasoptiste.
Cetatuia din orasul Cluj-Napoca este unul dintre monumentele transilvane care meritate vizitate; in plus, daca ai curiozitatea sa urci pe deal, ai sa vezi ca panorama asupra centrului orasului este deosebita, mai ales seara, cand Clujul se transforma intr-o mare de lumini.
Cetatea Rasnov
Un alt ansamblu transilvan fortificat bine pastrat este Cetatea Rasnov de langa Brasov. Cu o suprafata de aproape 3500mp, cetatea a fost atestata documentar in 1335, fiind cunoscuta mai degraba sub denumitrea de ìcetatea taraneascaî. Istoricii spun ca numele i se datora taranilor care au construit-o, oarecum la intamplare, fara sa se foloseasca de un stil arhitectonic cunoscut. Cetatea Rasnov avea rol de aparare impotriva invaziilor, marturie fiind zidurile din piatra si caramida, care atingeau 5 metri inaltime si 1,5 metri grosime. Stilul practic taranesc se observa si in constructia turnurilor, care au fost acoperite cu tigla, astfel incat asediatorii sa nu reuseasca sa incendieze cetatea.
Sarmizegetusa si Cetatea Devei
Daca ajungi in Hunedoara, merita sa vizitezi doua dintre cele mai importante ruine arheologice ale Sarmizegetusei si Cetatii Devei.
Cetatea Sarmizegetusa, fosta Colonie Romana Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, este amplasata la 8km de Portile de Fier ale Transilvaniei. Cu peste 2000 de ani in urma, romanii ridicau in acel loc una dintre cele mai frumoase cetati, care a cunoscut o perioada infloritoare. Zidurile care inconjurau cetatea (ce acoperea 33 de hectare) aveau 600 de metri lungime. Dincolo de ele existau case, ferme, bai termale romane si numeroase cladiri. De altfel, arheologii estimeaza ca pana acum au fost descoperite doar 5% din cladirile cetatii romane fondate de Imparatul Traian.
Cetatea Deva a fost, la randul ei, o fortareata importanta a Transilvaniei, care a ramas neclintita in fata invadatorilor timp de cateva secole. O explozie aparuta din senin intr-una din magaziile in care era depozitat praf de pusca a zgaltait-o intr-atat incat sa necesite renovari substantiale. Anul acesta insa, Cetatea Devei a fost redata circuitului turistic, astfel incat sa poata fi vizitata de cat mai multi doritori. Traseele i-au fost refacute, la fel si zidurile de aparare, iar in interior poti asista la spectacole si scenete care redau o parte din atmosfera medievala de odinioara.
Cetatea Alba Carolina
In Alba-Iulia exista, poate, una dintre cele mai frumoase cetati restaurate din Romania. Construita in perioada 1714-1738 de arhitectul italian Giovanni Morando Viscoti, Cetatea Alba Carolina este reprezentativa atat pentru Transilvania, cat si pentru intreaga Europa. Fortareata in stil Vauban (in forma de stea) are 7 bastioane; a fost folosita drept centru militar in timpul invaziei turce, fiind una dintre cele mai rezistente citadele din aceasta zona a Europei. Santul interior al cetatii are o latime de 27 de metri, iar pe platformele superioare exista doua linii de aparare formate din semilune care aveau rolul de a proteja bastioanele.
Cetatea Fagaras
Pe vremuri era o simpla fortareata de lemn, construita de voievodul Apor Laszlo in scop de aparare a Fagarasului. Cetatea de astazi este rezultatul transformarilor ulterioare care au intervenit asupra ei, din ordinul voievozilor. Cetatea Fagaras este astazi un important obiectiv turistic al orasului, care cuprinde un muzeu, o biblioteca, 5 turnuri, fantana din curtea interioara, sase case si o spanzuratoare.
Cetatea Medievala din Targu-Mures
Construita pe vremea domnitorului Istvan Bathori(1492) dar terminata mult mai tarziu (1652), cetatea Medievala din Targu Mures a fost ridicata in scop de aparare, avand 7 bastioane ridicate pe patru nivele, care purtau numele fiecarei bresle importante din oras, ziduri inalte si groase. O gasesti aproape de centrul vechi al orasului Targu-Mures, avand in curte doua cladiri importante: Biserica Reformata si Cladirea Manutantei.
Daca ajungi in preajma Cetatii Medievale la mijlocul lunii octombrie, este bine sa stii ca intre 12 si 14 octombrie are loc Festivalul vinului, mustului si al artei mestesugaresti, un eveniment pe care nu ar trebui sa-l ratezi.
Cetatea Sighisoarei
Sighisoara este un oras de poveste; la fiecare pas te intampina un colt, o cladire, o cetate, un pod sau un turn care asteapta sa fie redescoperit. Cetatea Sighisoara este, bunaoara, un “must” pe lista obiectivelor turistice ale orasului, foarte bine conservat si inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Mentionata documentar pentru prima oara la 1280, Cetatea Sighisoarei a fost unul dintre importantele centre mestesugaresti ale regiunii. Pe masura ce se dezvolta, a fost nevoie de construirea unor ziduri de aparare si a unor turnuri – incredintate ulterior breslelor care contribuiau la dezvoltarea asezarii; astazi, poti vizita turnul fierarilor, cizmarilor, macelarilor, franghierilor, croitorilor, cojocarilor, fierarilor, cositorarilor si tabacarilor. De asemenea, printre cele mai importante atractii ale Cetatii Sighisoara sunt Turnul cu ceas, Scara scolarilor, Biserica Manastirii si Biserica din Deal.