Vremea e din ce in ce mai calda, ziua s-a marit si parca simti nevoia sa te urci in masina si sa pleci cat mai departe. Dar nu sa treci granita, ai inca destul de multe locuri de vazut in Romania. Daca esti in pana de idei si nu stii incotro s-o apuci, iti propunem o idee pentru un circuit de trei zile in Transilvania. Este o zona magica si merita sa o parcurgi la nesfarsit, pentru ca reuseste de fiecare data sa isi incarce cu energie vizitatorii.
Iata ce putem vizita in Transilvania:
Ziua 1: Bucuresti – Brasov – Sighisoara (284 km)
Porneste la drum dis-de-dimineata, caci asa ii sta bine calatorului. Drumul pana in Brasov merge ca uns, iar odata ajuns in oras merita sa faci un popas. Centrul Brasovului este pitoresc si poti sa te opresti vreme de cel mult un ceas, ca sa admiri Biserica Neagra sau sa-ti demortesti picioarele pe stradutele care intersecteaza Piata Sfatului. Daca te-ai saturat de oras si vrei ceva mai salbatic, poti renunta la Centrul vechi, in favoarea Cetatii Brasovului (sau Citadela, cum i se mai spune, amplasata pe Dealul Cetatii).
Lasi apoi Brasovul in urma si mergi mai departe pana la Sfantu Gheorghe, unde poti sa vizitezi Muzeul National Secuiesc. Este unul dintre cele mai vechi muzee din Romania si il gasesti pe strada Kos Karoly nr. 10. De aici pana in Sighisoara nu mai sunt decat 125 de kilometri.
Unde te cazezi in Sighisoara
Pensiunea este amplasata in centrul orasului, pe o straduta pietruita, asemenea multor stradute din centrul medieval al orasului. Daca pe exterior se simt inca urmele istoriei, in interior gasiti cele mai moderne facilitati: de la televizor LCD, baie proprie cu uscator de par, pana la internet Wi-Fi gratuit.
Tarif*: 128 de lei camera dubla/noapte (fara mic dejun)
Ziua 2: Sighisoara – Targu Mures – Cluj-Napoca (155 km)
A doua zi, merita sa faci un tur prin Sighisoara, ca sa vizitezi Turnul cu ceas, unul dintre cele mai importante repere ale orasului. A fost ridicat in secolul XIV, are o inaltime de 64 de metri, cinci etaje, iar zidurile sale au guri de tragere groase de 2,35 m la parter si 1,30 m la etaje. Cele 15 figurine de lemn ale ceasului au fost sculptate de ceasornicarul Johann Kirchel.
Poti sa ramai in zona si sa vezi Biserica Manastirii, care a apartinut Manastirii dominicane. Dupa ce a fost demolata vechea manastire, la 1677 a fost construita aceasta – in stil gotic. In interiorul bisericii exista o cristelnita veche de bronz care dateaza din anul 1440, strane si balcoane decorate cu sculpturi, dar si multe covoare orientale din secolele XVI-XVII.
Lasi in urma acest oras medieval din Transilvania si pornesti apoi spre Targu Mures, o alta locatie plina de farmec. E drept ca nu ai toata ziua la dispozitie sa vizitezi toate obiectivele, dar nu trebuie sa ratezi Palatul Baroc (Casa Bányai), una dintre cladirile reprezentative pentru arhitectura Belle Epoque. Casa a fost construita intre anii 1904 – 1907 de Bányai Béla.
Ai ajuns in Cluj-Napoca. Fa o mica plimbare prin Piata Unirii, kilometrul zero al municipiului, sau poti sa schimbi peisajul cu cel din Gradina Botanica, habitatul a nu mai putin de 10.000 de plante.
Unde te cazezi in Cluj
Hotel Capitolina***
Este amplasat chiar in centrul istoric si turistic al Clujului, fiind astfel o alegere foarte buna pentru cei care vor sa simta cu adevarat pulsul orasului. Dotarile celor 24 de camere te vor face sa te simti poate mai bine decat acasa: TV, minibar, baie cu jacuzzi (in camerele deluxe double) si internet gratuit in toata cladirea.
Tarif*: 274 de lei camera dubla/noapte (cu mis dejun)
Ziua 3: Cluj-Napoca – Alba-Iulia – Ramnicu Valcea – Bucuresti (447 km)
Daca te trezesti de dimineata, ai timp sa vizitezi cate ceva in Cluj. Turnul Tesatorilor, de exemplu, construit in 1547, pe care il gasesti pe strada Szappany, sau Bastionul Croitorilor, un alt obiectiv istoric din oras, situat in zona Parcului Operei.
Cu imaginea celor doua monumente in minte, te poti urca apoi in masina ca sa ajungi la Alba Iulia, un alt oras romanesc cu multa incarcatura istorica. Merita sa faci doi pasi pe langa Cetatea Alba Carolina, daca nu ai timp pentru o vizita mai lunga. Si daca te incearca foamea, in Alba Iulia ai suficiente restaurante unde poti lua o masa delicioasa.
Drumul te poarta apoi pe minunata Valea Oltului, dealurile verzi ale Ramnicului, pana spre autostrada Pitesti-Bucuresti.
Poate ti se pare un traseu lung sau anevoios. Iti spunem insa ca pe acest traseu vei avea ocazia sa calatoresti pe doua segmente ale autostrazii A1; soseaua este foarte buna si, cel mai important, castigi timp – pe care poti sa-l petreci vizitand cat mai multe obiective turistice.
Nota: *tarifele sunt valabile pentru perioada 27 – 28 iunie 2015.