Prea putini calatori prin Romania cunosc Tara Lapusului asa cum merita ea cunoscuta. Tara Lapusului pare rupta din realitatea cu care cei mai multi turisti sunt obisnuiti, rupta de cotidian, de banal, de haos, de agitatie, de zgomot si de toate elementele care distrag atentia si consuma energia. Acest tinut de poveste pare sa aiba propriile granite ce il transforma intr-un loc aparte in care timpul se scurge mai lent, aerul este mai curat, iar oamenii mai rabdatori.
Drumul pana in Tara Lapusului
Este bine de stiut ca pentru a ajunge in Targul Lapusului, principalul oras din Tara Lapusului, drumul este unul de peste 10 ore atunci cand se vine de oriunde din sudul tarii. Drumul este lung si anevoios trecand prin numeroase orase superbe si pe langa obiective turistice care cu usurinta ar putea distrage atentia calatorului descurajandu-l din a ajunge la destinatie. Poate intocmai acest drum este motivul pentru care aceasta zona este atat de putin cunoscuta.
Un weekend in Tara Lapusului trebuie sa inceapa neaparat de vineri, mai putin daca se porneste din nordul tarii, pentru ca drumul ocupa o zi intreaga lasand loc doar pentru cazare si cina.
In materie de cazare se recomanda rezervarile facute din timp pentru ca in Targul Lapusului ca si in intreaga regiune optiunile de cazare sunt rare si limitate.
Pensiunea Smarald din Targu Lapus se prezinta drept o oaza de liniste intr-un peisaj pitoresc, o descriere deloc exagerata, pensiunea aflandu-se pe malul unei ape, in mijlocul naturii. Cele 9 camere sunt dotate modern, dupa standarde rar intalnite in zona, inclusiv cu acces la internet, iar in gradina oaspetii au acces la foisor si facilitati de gratar.
Ziua 1 in Tara Lapusului
Biserica de Lemn Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril
Aflata in satul Rogoz, la 6 km de Targu Lapus se afla biserica de lemn ce demonstreaza faptul ca Tara Lapusului pare doar uitata de lume dar nu trece neobservata de cei ce cauta valorile autentice.
Biserica ridicata in anul 1663 se afla in patrimoniul UNESCO pentru stilul arhitectural impresionant cu turnul sau neobisnuit de inalt pentru bisericute de lemn.
Biserica isi primeste toti vizitatorii cu bratele deschise, ghidul si ingrijitorul fiind intotdeauna gata sa povesteasca despre cum biserica a fost ridicata pe locul in care o biserica ctitorita de Stefan cel Mare a fost arsa de tatari.
Impresionant la biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril este faptul ca o structura de lemn a rezistat mai bine de 3 secole fara a pierde din complicatele detalii arhitecturale precum caii aflati la capatul grinzilor.
Interiorul bisericii este fragil si cu atat mai pretios pentru ca astfel de imagini sunt greu de intalnit in cele mai multe zone din tara. Pentru ca aici nimeni nici macar nu se gandeste la renovare, ceea ce vede calatorul este ceea ce au vazut toti drumetii care au poposit pentru a se ruga aici de-a lungul a sute de ani. Este un spatiu nealterat, lasat in voia timpului la fel ca intreaga zona a Tarii Lapusului.
Manastirea Rohia
Cei ce sustin ca raiul s-a mutat in tara Lapusului – si sunt multi aceia – au vizitat probabil Manastirea Sfanta Ana. Putine manastiri din tara se afla intr-un cadru mai pitoresc sau o liniste mai deplina si o nemiscare mai profunda, parca ferita de trecerea timpului.
Pe varful dealului intre paduri de fag si stejar se afla Manastirea Rohia, locul unde cei ce cauta liniste o gasesc negresit.
La intrarea in manastire, dupa drumul ce urca pe deal alene dar oferind calatorilor peisaje de neuitat, acestia sunt intampinati de o superba poarta maramureseana mai departe de care se intinde spatiul ecleziastic.
In complexul monahal sunt insirate un numar impresionant de constructii, fiecare unica si impresionanta in felul sau. Casa de Stejar, Casa cu Paraclis, Casa Poetului, Altarul de Vara, Casa Alba sau Biblioteca sunt doar cateva dintre locurile ce pot fi vizitate in manastire si contribuie la motivul pentru care acest loc este unic in tara.
Muzeul manastirii adaposteste una dintre cele mai bogate colectii de carti vechi bisericesti, colectii de icoane pe sticla si pe lemn, o colectie de exponate de arta populara specifice zonei si o colectie de flori de mana.
Ziua 2 in Tara Lapusului
Dupa o incursiune in cultura si latura spirituala atat de importanta in Tara Lapusului, calatorii pot alege sa se aventureze mai departe in inima naturii unde linistea este deplina.
Defileul Lapusului
Defileul Lapusului ce urmareste raul Lapus poate fi strabatut la pas incepand cu localitatea Razoarea si pana dincolo de granitele Tarii Lapusului, catre Rosia Remecioara.
Defileul Lapusului este greu de descris in cuvinte dar imaginile vorbesc de la sine si raman vii in mintea calatorului la mult timp dupa ce s-a intors acasa. Cei ce ajung aici pentru o plimbare se trezesc adesea pierzand ore intregi admirand peisajul si respirand aerul.
In defileul Lapusului, atunci cand vremea tine cu calatorul, verdele pare mai verde ca oriunde iar cerul mai aproape ca niciodata chiar daca punctul maxim de altitudine este doar cu putin peste 300 de metri.
Cheile Babei
Cheile Babei pot fi admirate in drumul la intoarcere catre casa atunci cand timpul o permite, aflandu-se exact la granita de sud a Tarii Lapusului.
Rezervatie geologica ce se intinde pe o lungime de doar un kilometru si o suprafata de 15 hectare, Cheile Babei sunt arie protejata incepand cu anul 2000.
Ridicandu-se la o inaltime maxima de 600 de metri, Cheile Babei este unul dintre principalele obiective naturale din Tara Lapusului unde se poate ajunge trecand prin satul Baba apoi mergand in sud pe drumul judetean 109 F.
Din Cheile Babei se poate porni la pas pe un traseu prin Valceaua Dracului si catre Tabara de Arte Tara Lapusului.
Tabara de arte din Tara Lapusului este deschisa anual turistilor care aleg sa viziteze zona in luna august si gazduieste ateliere hand-made, ateliere de ceramica, de folk, de chitara de teatru si de literatura.
Pestera cu Oase
La 21 km de Targu Lapusului in imediata apropiere a satului Poiana Botizii, la o altitudine de 665 de metri se afla Pestera cu Oase, pestera cu o singura intrare si o suprafata de 40 de metri. Pestera ce este un monument al naturii se afla sub custodia Clubului Montana din Maramures, club de Speologie. Despre Pestera cu Oase legenda spune ca ar fi fost ascunzatoarea haiducului Pintea Viteazul.