Vacanta perfecta la Cazanele Dunarii

Sursa foto: Balate Dorin/Shutterstock.com

Vremea tot mai calduroasa nu te lasa sa iti petreci zilele de sfarsit de saptamana in casa. Si, pentru ca aproape ca este primavara, iar natura se pregateste sa revina la viata, este timpul sa planuiesti o mini-vacanta la Cazanele Dunarii, unul dintre cele mai frumoase locuri din tara noastra, unde falnicii munti Carpati intalnesc fluviul romantic al Europei, Dunarea, intr-un cadru natural splendid, plin de vegetatie si liniste.

In aceasta zona, fluviul strabate cea mai ingusta si grandioasa parte a Defileului Dunarii. La Cazane poti ajunge din Orsova, cu masina, urmand indicatoarele spre Moldova Noua, Eselnita si Dubova, localitati ce se gasesc la circa 25 de kilometri de defileu.

Cazanele Mari si Cazanele Mici sunt, din anul 1980, parte a Rezervatiei Naturale Portile de Fier si ocupa o suprafata de 215 hectare. Zona ce poate fi vizitata se intinde pe o suprafata de doar 50 kilometri, de la Svinita la Orsova, insa este una dintre cele mai spectaculoase destinatii din intreaga tara, fiind deseori numita “Dubrovnikul Romaniei”.

Ce poti vizita la Cazanele Dunarii:

Chipul lui Decebal. Giganticul chip sculptat in stanca al regelui dac este probabil cel mai popular obiectiv turistic din zona Cazanelor. Statuia se gaseste in Cazanele Mici, la confluenta Dunarii cu Valea Mracunei, intre localitatile Dubova si Eselnita, la aproximativ 18 km de Orsova. Este cea mai mare sculptura in piatra de pe Batranul Continent, putand fi observata chiar si de pe malul sarbesc. Aceasta masoara 55 de metri inaltime si 25 de metri latime, depasind cu 8 metri celebra Statuie a Libertatii din New York si cu 17 metri monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro.

Pestera Veterani. Accesibila doar cu barca, aceasta pestera a fost locuita, conform cercetarilor arheologice, inca din vremurile preistorice. Ea a fost considerata, de catre daci, sanctuarul zeului Zamolxe, fiind apoi folosita ca salas pentru animale.

Manastirea Mraconia. Se gaseste destul de aproape de Chipul lui Decebal, fiind ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a navelor de pe fluviu. Conform spuselor lui Nicolae Stoica de Hateg, Protopopul Mehadie, manastirea a fost parasita de calugari in 1453, din cauza frecventelor incursiuni turcesti. 

Pestera Ponicova. Una dintre cele mai mari pesteri din zona Cazanelor Dunarii, Pestera Ponicova este sapata in versantul stang al Dunarii, in muntele Ciucaru Mare, in zona Cazanelor Mici, fiind partial inundata in urma construirii lacului de acumulare. Galeriile sale, intinse pe 1660 de metri, strabat Ciucaru Mare si ies in Dunare. 

Declarata rezervatie speologica de importanta deosebita datorita unor resturi de fosile de Ursus spelaeus, pestera Ponicova merita, cu siguranta, vizitata. Din pacate, accesul in pestera este posibil doar intre lunile mai – octombrie. 

Orsova. Nu este doar un loc bun in care sa innoptezi cand esti in excursie la Cazanele Dunarii; orasul amplasat la varsarea raului Cerna in fluviu adaposteste cateva atractii turistice care merita vazute. Printre acestea se numara Biserica Romano Catolica, manastirea ortodoxa Sfanta Ana si portul.

Toate aceste atractii turistice, mai putin Orsova, pot fi vizitate in cadrul unei plimbari cu barca. Asadar, daca ajungi in zona, trebuie neaparat sa rezervi un tur cu barca, care te va duce atat prin Cazanele Mari, inclusiv la pestera Ponicova si la Grota Veterani, cat si prin Cazanele Mici, de unde vei putea admira golful si Manastirea Mraconia si impozantul chip al lui Decebal.

Locuri de cazare in zona poti gasi in acest link!