Viziteaza lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din Romania

Sursa foto: Alxcrs/Shutterstock.com

Te pasioneaza muntele si iti doresti cu nerabdare sa descoperi urmatorul peisaj montan care sa iti taie rasuflarea? Atunci un candidat excelent pentru destinatia urmatoarei drumetii este lacul Bucura din Retezat.

Motivele pentru care merita sa vezi cel putin o data in viata sunt numeroase si convingatoare:

  • Ajungi usor la el, chiar daca se afla la peste 2000 de metri altitudine;
  • Este cel mai mare lac glaciar din Romania si impreuna cu varful Peleaga si Saua Bucurei formeaza un tablou impresionant;
  • Este subiect al numeroaselor legende pe care localnicii inca le pastreaza vii si le transmit mai departe. Una dintre legende spune ca atat Lacul Bucura cat si celelalte lacuri glaciare din retezat sunt caldarile cu apa din care isi potoleau setea niste uriasi dupa luptele sangeroase la care participau;
  • Traseele pe care le poti urma pentru a putea descoperi lacul sunt foarte frumoase, oferindu-ti posibilitatea sa descoperi cascade, varfuri salbatice si cabane singuratice. Nu mai putin de 6 trasee sunt marcate, atat pentru cei care doresc sa se bucure de plimbari scurte, de pana in 3 ore, cat si pentru cei care doresc sa innopteze in cort, sub cerul liber.

Ce trebuie sa stii inainte de a ajunge la Lacul Bucura?

Lacul are o suprafata de 8.9 hectare si un volum de apa de 625 000 mc. Este alimentat de 5 izvoare si deverseaza catre un alt lac glaciar din zona: Lacul Lia. Desi pe timpul verii temperatura apei poate ajunge la 14 grade Celsius, scaldatul in lac este total interzis. La fel de interzis este si pescuitul, in ciuda faptului ca populatia piscicola din lac este una foarte bogata. 

Ceea ce poti face este sa iti instalezi cortul in zonele insorite din Poiana Pelegii si sa te bucuri de peisaj, de aer curat si de liniste. 

Daca ideea de cort nu te incanta prea tare, poti sa te cazezi la una dintre cabanele din zona, pe care le poti descoperi pe HotelGuru.ro.

Cea mai buna perioada pentru a vizita acest lac este vara, atunci cand temperatura este numai buna in comparatie cu cea din orase.  Este bine sa ai la indemana haine groase, deoarece noaptea temperatura poate sa ajunga la valori foarte scazute, incaltaminte de munte de buna calitate si mult chef de miscare. 

De asemenea, este bine sa ai cativa bani cash la tine. Taxa de vizitare a Parcului Retezat este de 10 lei iar daca vii cu masina si vrei sa treci prin drumul forestier catre Poiana Pelegii, trebuie sa platesti inca 7 lei. Biletele achizitionate sunt valabile 7 zile, asadar, odata achitata taxa te poti bucura din plin de Bucura si de toate celelalte minunatii ale Retezatului.

Daca vrei sa continui aventura dupa ce ai ajuns la lac, exista o serie de alte trasee interesante catre varful Peleaga, catre Varful Bucurei sau catre cabana Pietrele. De asemenea, poti descoperi o multime de alte lacuri glaciare si tauri, denumite ” ochi albastri ” ai Parcului National Retezat. Exista nu mai putin de 80 de astfel de ochiuri de apa, fiecare cu povestile si peisajele sale.