Viscri, fermecatorul sat sasesc din Transilvania, se numara printre cele mai cautate sate din Romania de catre turisti, avand in jur de 30 000 de vizitatori in fiecare an. Devenit faimos dupa ce Printul Charles si-a cumparat aici o proprietate, in prezent, Viscri este listat in Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind unul dintre cele sapte sate cu biserici fortificate intrate in aceasta selecta lista cu locuri protejate.
Parte a comunei Bunesti si situat la circa 80 de kilometri de municipiul Brasov, Viscri poate fi accesat prin satul Dacia, pe un drum de tara ce urca si coboara printre dealuri, sau prin satul Bunesti, vecin cu Dacia. Arhitectura saseasca, ce dainuie in sat de mai bine de 200 de ani, este incantatoare!
Formata, in mare parte, din case traditionale sasesti, aliniate de-o parte si de alta a strazii principale, arhitectura din Viscri este foarte vesela, fiind colorata in nuante de verde, albastru si crem si ornata cu basoreliefuri florale. Portilesasesti nu lipsesc din peisaj, in mod evident, fiind inalte, din lemn, insa destul de afectate de trecerea timpului. Elementele ce atrag cel mai mult atentia sunt obloanele din lemn ale caselor, vechi de cand au fost cladirile ridicate si vopsite in nuante aprinse, pentru a iesi in contrast cu peretii. Aproape fiecare casa are la poarta cate o bancuta unde se odihnesc proprietarii la ceas de seara. Totodata, in fata caselor misuna libere pasarile de curte din gospodarii, ciugulind iarba ce creste la marginea strazii.
Ce poate face un turist in satul Viscri?
Vizitarea Bisericii Fortificate
Atractia principala a acestui sat sasesc este, cu siguranta, Biserica Fortificata, o adevarata comoara arhitecturala medievala. Ridicata in timpul secolului al XIII-lea in locul in care inainte exista o biserica romana, biserica este imprejmuita de o cetate ce are in componenta ziduri de aparare, doua bastioane si doua turnuri. Se spune ca aceasta este cea mai frumoasa biserica fortificata din Transilvania intrata in Patrimoniul Mondial UNESCO (din anul 1999).
Biletul de vizitare a bisericii costa 8 lei, iar acesta include acces la muzeu, unde se pot admira obiecte traditionale din sat, la biserica, la curtea interioara si la zidurile ce aveau, in Evul Mediu, rol de aparare a bisericii. De asemenea, se poate ajunge in turnul bisericii, urcand pe o scara destul de stramta si de obscura, insa care te va rasplati, in varf, cu o priveliste impresionanta a intregii regiuni ce inconjoara localitatea.
Explorarea colinelor din jur cu bicicleta
Turismul rural are parca mai mult farmec daca are inclus plimbari cu bicicleta. Iar in Colinele Transilvaniei din jurul satului Viscri, dotate cu piste off-road, merita, cu siguranta, sa ai parte de o astfel de aventura. Bicicletele pot fi inchiriate de la una dintre pensiunile din sat, pentru o zi intreaga. Intrand pe pista speciala de biciclete, ai in fata de parcurs noua sate si orasul Sighisoara (daca ai suficienta energie), pe un traseu compus, in mare parte, din drum de padure.
Savurarea unei mancari traditionale in Restaurantul din Sura
Nu se poate sa ajungi in Viscri fara sa te bucuri si de mancarurile lor traditionale. Unele dintre cele mai apreciate preparate din zona sunt supa crema de rosii dulci cu ardei copt si busuioc si o mancare de cartofi cu telemea si carnati taranesti de porc, denumita “Cartofii Ciobanului”, pe care le poti savura in Restaurantul din Sura. Localul merita o incercare atat pentru mancarea sa divina, cat si pentru decorul sau interesant, realizat in stil sasesc, desigur. Daca ai pofta si de ceva dulce, comanda turta cu fructe de padure! O vei adora!
Daca vrei sa petreci mai multe zile in Viscri, noi iti recomandam urmatoarele locuri de cazare, pentru a avea un sejur cat mai placut: http://bit.ly/2L1l7Ci