Vulcanii Noroiosi sunt una dintre cele mai pretuite comori naturale ale tarii, atat din perspectiva spectaculozitatii peisajului, cat si a raritatii acestui fenomen in intreaga lume.
Vulcanii Noroiosi, fenomen creat de depozitele de gaze naturale de la mare adancime apar doar in anumite conditii extrem de rare, fiind influentate de o serie lunga de factori. Din acest motiv exista pe intreg globul doar 1.100 de vulcani noroiosi, raspanditi in principal sub ape.
Cum se ajunge la Vulcanii Noroiosi?
Vulcanii Noroiosi din Romania sunt cu atat mai importanti cu cat continentul european gazduieste foarte putine fenomene de acest gen la suprafata. Din acest motiv, la Vulcanii Noroiosi din Buzau se strang adesea turisti din intreaga Europa si chiar de pe alte continente, numeroase echipe de filmare alegand Paclele Mari sau Mici pentru scenele cu peisaje selenare.
La Vulcanii Noroiosi se ajunge simplu dinspre Buzau, fata de care se afla la doar 35 km, distanta dintre care mai mult de jumatate se face pe DN10 in conditii bune de circulatie.
Odata ajuns la localitatea Satuc se face dreapta si se traverseaza Buzaul, apoi stanga la prima ramificatie si dreapta la indicatorul catre Chiliile pentru inca 10 kilometri, apoi dreapta la prima intersectie. Din acest punct incep indicatoarele catre Paclele Mari si Paclele Mici, indicatoare ce sunt foarte usor de urmat.
Cazare in zona
Vulcanii Noroiosi sunt o idee perfecta de drumetie pentru o zi, insa pentru cei ce au mai mult timp la dispozitie zona merita descoperita. Vulcanii sunt inconjurati de o zona deluroasa pitoreasca cu o biodiversitate demna de titlul de monument al naturii.
In functie de itinerariul pentru restul sejurului se poate alege cazare direct in Buzau, un punct perfect de start pentru vizitarea numeroaselor obiective turistice din zona sau cazarea direct in zona vulcanilor.
Cei ce doresc sa innopteze in zona au avantajul numeroaselor optiuni de cazare din Buzau sau imprejurimi din care pot alege: hoteluri, vile sau pensiuni si nu in ultimul rand confortul orasului unde totul este la indemna. Pe de alta parte cazarea la pensiunea Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari este o experienta perfecta pentru relaxare, reincarcare cu energie si detasare de agitatia orasului. Conditiile si facilitatile de aici se ridica la standardele celor mai populate zone turistice din tara iar mancarea este delicioasa.
Paclele Mici
In vizita la Vulcanii Noroiosi se recomanda o oprire de cel putin o ora in fiecare dintre cele doua zone amenajate, Paclele Mici si Paclele Mari, acestea fiind diferite chiar daca se afla la doar cativa kilometri distanta.
Paclele Mici sunt zona pe care cei mai multi turisti o considera cea mai spectaculoasa datorita tabloului pictat de griuri si culori pamantii, cu noroi usor intarit de soare acoperind solul bej deschis. Peisajul pare aproape rupt din alta lume iar cei ce nu isi uita aparatul de fotografiat acasa reusesc garantat macar cateva poze ce merita pastrate la colectie.
Desi locul este vizitat de un numar impresionant de turisti in mod special in weekend, cei de aici reusesc sa il pastreze curat si ferit de efectul pe care numarul mare de turisti il are de obicei asupra altor zone pitoresti din tara.
Pentru accesul cu masina in parcarea de la Paclele Mici se plateste o taxa de 2 lei.
Paclele Mari
Paclele Mari sunt o destinatie ceva mai dramatica desi la prima vedere peisajul plan, fara prea multe contraste, pare sa nu aiba multe de oferit. Aici formatiunile vulcanice au o forma specifica, de con si sunt mult mai active, turistii putand avea sansa sa vada mini eruptii deloc periculoase la plimbarea prin zona.
Paclele Mari se intind pe o suprafata de 22 de hectare, situate la o altitudine de 332 de metri si adapostesc doua cratere de vulcani noroiosi de interes geologic dar si doua specii de plante halofile protejate.
Acesta rezervatie unica in Europa creaza o imagine spectaculoasa, in special pe timp de vara cand soarele incalzeste solul crapand noroiul uscat si creand astfel peisajul selenar pentru care Vulcanii Noroiosi sunt faimosi in toata lumea.
Pentru ca la Paclele Mari eruptiile sunt dese, se recomanda cizme de cauciuc sau incaltaminte potrivita pentru o astfel de plimbare si in mod ideal schimburi pentru a nu umple masina de noroi la intoarcere.
Se recomanda evitarea vizitei pe vreme ploioasa, intrega suprafata a rezervatiei devenind mocirloasa.
Taxa pentru vizita este de 4 lei pentru persoanele adulte si 1 leu pentru copii, iar in zona exista optiuni de cazare la Pensiunea Vulcanii Noroisi unde se poate servi si masa.