Cand vrei sa iesi la plimbare impreuna cu familia si te intrebi unde ati mai putea merge pentru ca toti sa va simtiti bine si sa fie si undeva in natura, adu-ti aminte ca la marginea Bucurestiului exista Gradina Zoologica Baneasa. Da, acea batrana gradina zoologica la care mergeai chiar si tu impreuna cu parintii sau bunicii in multe din duminicile copilariei tale.
Poate amintirile s-au mai estompat, poate te intrebi ce s-a schimbat intre timp; oricum ar fi, merita sa iei in calcul o zi de weekend petrecuta in familie la Gradina ZOO Bucuresti.
Au trecut mai bine de 60 de ani de cand Sfatul Popular al Capitalei a decis infiintarea unei gradini zoologice. In primii patru ani de la deschidere (1955 – 1959), aceasta avea sa functioneze ca un serviciu al Sectiunii Gospodariei Comunale, iar animalele care o populau nu erau altele decat cele concentrate din parcurile Cismigiu, Herastrau, Carol I si din Padurea Baneasa.
Amplasata la 10km de Bucuresti, gradina si-a deschis portile publicului larg la 1 Mai 1959, de Ziua Muncii si asa a functionat pana in anul 1962, cand a fost transformata intr-o institutie si a primit titulatura “Gradina Zoologica Bucuresti”. Tot in acelasi an a fost inclusa si in Anuarul International al Gradinilor Zoologice – si anume “International Zoo Yearbook”, editat de Societatea de Zoologie din Londra.
La ora actuala, gradina publica ocupa o suprafata totala de 5,85 hectare si detine peste 150 de specii si subspecii de pasari si animale; colectii vii de animale salbatice (indigene dar si exotice) isi asteapta publicul vizitator in fiecare zi.
Si totusi, vremurile moderne si tehnologia au ajuns si la Gradina ZOO Bucuresti: in urma cu cativa ani, in 2009, au fost instalate camere video in adaposturile animalelor salbatice, astfel incat cei care isi doresc, pot vizita gradina virtual, din confortul canapelei de acasa. Ideea este interesanta, adaptata erei digitalizarii, dar parca nimic nu se compara cu o vizita pe viu, in aer liber.
Daca te-ai decis sa petreci un weekend in familie la Gradina ZOO Bucuresti, iti oferim in continuare toate informatiile de care ai nevoie.
Cum ajungi la Gradina ZOO
Gradina zoologica se afla la aproape 10km distanta de Bucuresti. Daca vrei sa mergi cu masina personala, trebuie sa ajungi pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti (DN1), iar in dreptul Aleii Privighetorilor faci dreapta. Dupa circa 2km intri pe Strada Vadul Moldovei, de unde nu mai sunt decat 200m pana la intrarea la ZOO.
Poti sa ajungi insa si cu mijloacele de transport in comun, cu cele doua linii de autobuz care circula pe acest traseu:
– Autobuzul 301, pe care poti sa-l iei de la Piata Romana, Piata Charles de Gaulle sau de la Aeroportul Baneasa.
– Autobuzul 148, pe care poti sa-l iei de la Piata Presei Libere.
Care este programul si cat costa biletele de intrare
Programul de vizitare a gradinii zoologice este deschis in functie de sezon:
– Sezonul de vara: deschis de luni pana vineri intre 09:00-19:00, sambata si duminica intre 08:00-18:00
– Sezonul de iarna: deschis de luni pana duminica intre 09:00-17:00
Un bilet de intrare costa 13 lei pentru un adult si 6,5 lei pentru copii, elevi, studenti si pensionari. Este bine sa stii ca nu se pot face rezervari telefonice, si nici online.
De asemenea, exista cateva reguli pe care trebuie sa le cunosti si de care trebuie sa tii cont in incinta gradinii:
– Lasa acasa bicicleta copilului si jucariile care fac zgomot precum pistoalele cu bile sau aer comprimat. Desi iti surade ideea de a-i oferi copilului libertatea de a le folosi in aer liber, accesul in ZOO nu permite acest lucru.
– Toti copiii sunt dornici sa hraneasca animalele cu manutele lor, insa acest obicei se poate transforma intr-o experienta periculoasa daca este aplicat pe animalele salbatice din gradina zoologica, asa ca nu aveti voie sa hraniti animalele.
– Nu ai voie sa te urci pe balustrade.
Ce vei vedea la Gradina ZOO
O multime de animale si specii de pasari autohtone si exotice te asteapta la Gradina Zoo Bucuresti: maimute, bivoli, cinteze, struti, anaconde, tigri, leu, tigru indian, cerb si antilopa, puma, oi berbere, gainuse de balta si multe altele. De curand, gradina zoologica a primit zebre din Kenia si manguste vargate.
Daca ai suflet de copil, nu ai cum sa nu te bucuri de o vizita la gradina zoologica, de toate aceste animale si de zambetul cald pe care-l vei vedea intiparit pe chipul copilului tau la vederea lor. Totusi, ar fi bine sa nu vizitezi animalele imediat dupa ce au mancat, pentru ca atunci au obiceiul sa se odihneasca – si o fac de cele mai multe ori la umbra, ascunse in custi. Astfel, vei rata joaca maimutelor nastrusnice si galceava gainuselor de balta.
Iar daca vrei sa incerci si cateva senzatii “tari”, viziteaza familia leilor: cusca lor, reconstruita recent, este transparenta, astfel incat iti dau sentimentul ca te afli chiar langa ei.