10 locuri din Romania care iti taie rasuflarea

Cascada Bigar - RomaniaDe cate ori ai simtit, atunci cand ai mers in strainatate, ca locatia sau destinatia in care tocmai ai pasit este atat de frumoasa, incat iti taie pur si simplu rasuflarea? Si Romania are astfel de locuri minunate, pline de energie si datatoare de speranta, pe care ar merita sa le vizitezi cel putin de fiecare data cand te simti obosit moral sau fizic. Iata o selectie de 10 astfel de locuri care iti taie rasuflarea:

10 locuri din Romania care merita vizitate:

1. Cascada Bigar

Cascada Bigar din judetul Caras-Severin a devenit celebra in special dupa ce a fost declarata drept cea mai frumoasa cascada naturala din lume de catre cei de la “The World Geography”. Alimentata de izvorul Bigar, ce traverseaza pestera din muntii Aninei, cascada este de-a dreptul fermecatoare, ireala. Clopotul imens, acoperit de calcar si muschi salbatic, care se formeaza deasupra raului Minis la sapte metri inaltime te lasa pur si simplu fara suflare. Este una dintre cele mai pitoresti panorame din intreaga tara si merita admirata.

2. Cheile Nerei

Parcul National Cheile Nerei – Beusnita din judetul Caras-Severin este un alt loc pe care trebuie sa-l vizitezi cel putin o data in viata. Amplasat in sudul muntilor Aninei, are o suprafata totala de peste 36.000 de hectare pe care se intind cele mai lungi chei din Romania (Cheile Nerei), paduri seculare si specii de pasari si animale rare. Insa daca te incumeti sa le strabati, vei intalni unele dintre cele mai frumoase si mai spectaculoase cascade din tara, inconjurate de un peisaj de poveste. Cascada Susara, Cascada Beusnita, lacul natural Ochiul Beiului (cu o apa incredibila, de culoarea turcoazului) sau Lacul Dracului te asteapta sa te convingi.

3. Rapa Rosie

Rapa Rosie este cu certitudine una din frumusetile judetului Alba, “mestesugita” de mama-natura la trei kilometri de Sebes. Si cand te gandesti ca ne referim la o eroziune, o rapa cu milioane de riduri…dar toata frumusetea acestor riduri sapate de apa este culoarea lor rosiatica, datorata solului. Elementul unic il reprezinta insa alternanta argilelor rosii cu rocile cenusii, fiind o rezervatie care ii uimeste chiar si pe geologi. Se spune chiar ca aceste riduri rosii pot fi vazute din satelit. Cu siguranta, este o imagine care-ti taie rasuflarea.

4. Parcul National Calimani

Rezervatia naturala Parcul National Calimani se intinde pe teritoriile a trei judete: Suceava, Mures si Bistrita-Nasaud. Suprafata totala depaseste 24.000 de hectare de paduri brazdate de spatii intregi de jnepenis, munti vulcanici, lacuri de poveste si o flora reprezentata de peste 800 de specii. Este impunatoare prin peisajele superbe cu care te intampina si te indeamna sa ii cuceresti crestele montane. Privita de sus, intreaga zona este mirifica; natura a sapat in stanca forme ciudate, care au fost botezate de localnici. Ai sa descoperi astfel unde este “Cezar”, “Nefertiti”, “Maresalul”, “Mosul” sau “Gusterul”.

5. Pestera Huda lui Papara

Undeva la jumatatea drumului dintre Turda si Campeni este comuna Salciua de Jos. Poate la prima vedere nici numele, nici peisajul nu-ti spun nimic, insa daca te indepartezi putin de vatra satului vei descoperi “Huda lui Papara” (Groapa lui Papara), una dintre cele mai frumoase pesteri din Apuseni. Te va fascina in primul rand intrarea in pestera – vei intra printr-un portal de circa 40 de metri inaltime si doar 6 metri latime la baza. Imediat vei descoperi frumusetea si bogatia sa interioara, care te vor lasa fara suflare. Asa-numita “Sala Minunilor”, inalta de peste 100 de metri, are o multime de stalactite imense, de aproape 8 metri. Exista si o legenda locala care povesteste ca Huda lui Papara ar putea fi pestera din muntele Kogaionon, unde s-a retras Zamolxes (unul dintre marii profeti) timp de patru ani.

6. Carierele de la Racos, Brasov

In judetul Brasov, la Racosul de Jos, exista un adevarat labirint de piatra al carierelor de bazalt si scorie bazaltica. Rezervatia naturala geologica ofera un adevarat spectacol natural turistilor care ajung sa o viziteze. Daca esti un fotograf impatimit, s-ar putea sa “pierzi” multa vreme prin aceasta zona. Peisajul este spectaculos, vei avea senzatia ca ai intrat intr-o lume de piatra! Columnele de bazalt, formate prin racirea rapida a lavei vulcanice scurse cu peste un milion de ani in urma, au o inaltime de aproape 15 metri. Complexul coloanelor de piatra, care se intinde pe aproape 2,5 hectare, a fost declarat rezervatie naturala geologica in 1962.

Complexul este compus din trei cariere: doua de bazalt si una de scorie bazaltica. Intreaga zona (de peste 95 de hectare) a fost declarata in 2005 arie protejata si a fost inclusa in situl Natura 2000 – Dealurile Homorodului.

7. Valea Sadului

Daca ajungi in judetul Sibiu, in comuna Sadu, urmeaza cu incredere albia raului cu acelasi nume si ai sa descoperi Valea Sadului – o lume de vis. De o frumusete rara, Valea Sadului poate fi oricand o destinatie de vacanta, mai ales ca pe timpul verii, malul raului se transforma intr-un minunat loc de campare ales de zeci de turisti. De o parte si de alta a raului Sadu, Muntii Lotrului si Muntii Candrel ti se dezvaluie cu toate frumusetile lor.

8. Pestera Topolnita

O alta pestera spectaculoasa este Pestera Topolnita din Mehedinti, care ascunde in maruntaiele ei formatiuni unice in lume. Este rezervatie speologica si monument al naturii. O gasesti intre localitatile Marga si Ciresu din Mehedinti, la aproape 30 de kilometri distanta de Drobeta Turnu-Severin. Raul Topolnita a reusit sa sape in munte galerii gigant, de o frumusete rapitoare; cea mai impresionanta este Galeria Racovita, insa toate au lacuri si formatiuni bizare de relief foarte spectaculoase, cum ar fi “Padurea cu lumanari”, “Lacul de Clestar” sau “Marea lumanare”.
Cu o lungime de aproape 11.000 de metri, Pestera Topolnita este a doua din tara ca marime si a 17-a din lume.

9. Castelul de la Arcalia, Bistrita-Nasaud

Multi nici n-au auzit, ca sa nu mai spunem de vazut, acest castel minunat din Bistrita-Nasaud. Castelul Arcalia, de pe raza localitatii cu acelasi nume (DJ 172G), a fost construit in secolul XIX de groful Bethlen in mijlocul unui parc dendrologic in care cresc peste 150 de specii de arbori exotici. Intreaga suprafata a parcului amplasat la marginea localitatii Arcalia este de 17 hectare si te va incanta in orice perioada a anului, pentru ca a fost amenajat astfel incat in orice anotimp sa uimeasca ochiul vizitatorului prin paleta sa coloristica.

10. Padurea Letea, Tulcea

Un alt loc spectaculos prin simplitatea sa naturala este Padurea Letea din Delta Dunarii. Aflata in zona de nord a deltei, in zona comunei C. A. Rosetti, Padurea Letea este declarata rezervatie naturala din 1938, dar detine si o arie strict protejata, ocrotita de lege din 1930. Nu este o padure obisnuita (de aici si farmecul ei), ci una dezvoltata sub forma de fasii late (asa-numitele “hasmacuri”) intre dunele de nisip din Delta Dunarii. Padurea Letea este un adevarat paradis de arbori in care cresc nestingheriti stejari de lunca, stejari brumarii, frasini de lunca, tei albi, plopi albi si foarte multe liane, infasurate in jurul trunchiurilor lor. Existenta lianelor i-a adus si numele de “mica jungla” a Europei.

Pentru cazare, intra aici!