Romania este o tara bogata in cultura si traditii, iar pe plan turistic este cunoscuta datorita povestii Contelui Dracula si a satelor transilvanene care si-au pastrat obiceiurile si traiul simplu de altadata. Totusi, sunt cateva lucruri mai putin stiute despre tara noastra care s-ar putea sa te surpinda.
Pe langa singura cetate locuita din Europa, castelul Bran si rezervatia Delta Dunarii, Romania se mandreste cu numeroase reusite pe plan european si international. Informatii cu privire la istoria romanilor si legate de locuri din Romania care sunt unice, toate au fost cuprinse intr-o lista inedita de 10 lucruri mai putin cunoscute despre tara noastra care te vor face sa o iubesti si mai mult.
- Stiai ca in 1917 a fost pusa in circulatie o bacnota romaneasca ce avea dimensiunile de 27,5 x 38 de milimetri? Bacnota de 10 bani romaneasca din 1917 este cea mai mica bacnota din lume.
- In anul 2007 a fost achizitionat cu suma de aproximativ 800.000 euro cel mai scump ziar din lume. Ziarul se numeste Zimbrulu si Vulturulu si este un exemplar romanesc cate dateaza din 1858. Valoarea obiectului este data de cele opt timbre din cea de a doua emisiune Cap de bour aplicate pe prima pagina.
- In Romania se gaseste singurul muzeu dedicat aurului din Europa. Muzeul aurului se afla in Bran si se mandreste cu aproape 2000 de exponate din aur aduse din toate colturile lumii. Romania este totodata recunoscuta pe plan european ca fiind tara cu cele mai multe resurse de aur.
- Cea mai inalta sculptura in piatra din Europa se gaseste in Romania. Statuia il intruchipeaza pe regele dac Decebal si are o inaltime de 55 de metri. Statuia lui Decebal este una dintre cele mai mari atractii turistice din vestul Romaniei si este pastrata intr-o stare excelenta pana in zilele noastre.
- In Romania se gaseste o strada care are latimea de aproximativ 1.20 de metri. Strada Sforii din Brasov este cea de-a treia cea mai ingusta strada din Europa si are 80 de metri lungime. Tot in Brasov poate fi vazuta si cea mai mare orga din Europa aflata intr-o biserica in interiorul Bisericii Negre.
- Romania gazduieste cea mai inalta biserica din lemn din lume. Lacasul de cult se gaseste in Maramures, se numeste Manastirea Sapanta-Peri si are 78 de metri inaltime. Frumusetea asezamantului este data de detalii si de linistea care o inconjoara.
- Timisoara a fost primul oras din Europa continentala care a avut strazile iluminate electric.
- Stiai ca reteaua de transport de suprafata din Bucuresti este una dintre cele mai dense din Europa, transportand aproximativ 2 milioane de pasageri zilnic?
- Singurul papirus intreg din Europa a fost descoperit in Romania. Acesta este scris in greaca veche si dateaza din secolul al IV-lea i.Hr.
- Limba romana are aproximativ 1.700 de ani vechime.