Atractii turistice in Muntii Fagaras

Sursa foto: HEREA MIHAI COSMIN

Supranumiti Alpii Transilvaniei, Muntii Fagaras reprezinta visul oricarui pasionat de drumetii montane si alpinism din Romania. Acopera in jur de 2400 de kilometri patrati si sunt speciali atat pentru faptul ca adapostesc cele mai inalte varfuri montane din tara (107 varfuri alpine ce depasesc 2000 de metri si 8 varfuri ce depasesc 2500 de metri), dar si pentru ca au o maiestrie si o frumusete salbatica ce nu mai poate fi intalnita in alte parti ale Romaniei. 

Iata cateva dintre locurile frumoase pe care le ascunde “Acoperisul Romaniei”:

Transfagarasanul. Este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din intreaga Europa, uimindu-i chiar si pe cei de la Top Gear cu peisajele si serpentinele sale ce cresc adrenalina tuturor soferilor ce indraznesc sa il strabata cu masina. Denumit si DN7C, Transfagarasanul se gaseste la o altitudine de 2042 de metri, fiind astfel al doilea cel mai inalt drum din tara, dupa Transalpina, si se intinde pe o distanta de 92 de kilometri, legand regiunile istorice Muntenia si Ardealul.

Balea Lac. Este cea dintai atractie a Fagarasilor, situat si el la altitudinea de 2040 de metri, aproape de Transfagarasan. De origine glaciara, lacul Balea se intinde pe o suprafata de 4,6 hectare si masoara 11 metri in adancime. In sezonul de vara, este ca un magnet pentru turistii ce ajung in regiune, in special in zilele toride, cand racoarea sa si peisajele montane salbatice din jur sunt mai mult decat o incantare. Daca pe timp de vara la lac se poate destul de usor, cu masina, iarna el poate fi accesat doar cu telecabina, al carei punct de plecare se gaseste langa Cascada Balea. Recomandam, de asemenea, vizitarea Hotelului de Gheata, o atractie turistica unica, ce este insa disponibila doar in lunile de iarna.

Cascada Balea. Imediat ce ajungi pe Transfagarasan vei zari o minunatie de apa ce se varsa pe treptele Fagarasilor, chiar intre varfurile Negoiu si Moldoveanu. Este vorba despre Cascada Balea, cea mai mare din tara, a carei cadere de apa masoara 60 de metri.

Varful Moldoveanu. In timp ce cu totii ne dorim sa ajungem macar o data pe “Acoperisul Romaniei”, doar cei cu rezistenta si cu “picioare bune” se pot bucura de privelistea spectaculoasa a vaii de sub cel mai inalt varf montan din tara, Moldoveanu. Ajungand la altitudinea de 2544 de metri, varful Moldoveanu isi supune vizitatorii la un drum greoi si anevoios, insa de o frumusete pura, asteptandu-i la capat cu tricolorul si cu versurile lui Lucian Blaga: “Opreste, Doamne, clipa cu care masori eternitatea!”.

Exista mai multe trasee montane ce duc pana pe Moldoveanu, cel mai simplu fiind Transfagarasan – Cabana Balea. Traseul este punctat de mai multe locuri legendare ale Fagarasului, cum ar fi Lacul Capra, Fereastra Zmeilor, Portita Arpasului sau Saua Podragu.

Cetatea Fagarasului. Desi principalele atractii turistice ale Fagarasilor sunt de origine naturala, acestia adapostesc, de asemenea, cateva locuri istorice, cum ar fi Cetatea Fagarasului. Cu o vechime de aproape 700 de ani, aceasta fortareata este considerata a fi simbolul regiunii. Cetatea a fost reamenajata si transformata intr-un castel fortificat pe vremea conducatorului Stefan Mailat. O contributie la modificarea constructiei au avut si Gabriel Bethlen si Gheorghe Rakoczi ai Transilvaniei. In prezent, cladirea cetatii este un muzeu si starneste admiratie peste tot in lume, fiind considerata de catre jurnalistii de la Hopper unul dintre cele mai frumoase castele din intreaga lume.

Multe alte atractii turistice adapostesc falnicii Munti Fagaras. Palatul Brukenthal de la Avrig, satul Cartisoara, Cetatea Poenari sunt alte cateva nume ce merita mentionate in aceasta lista. Locuri de cazare in regiune se gasesc sunt si ele din abundenta, variind de la hoteluri de 5 stele la pensiuni mici si cochete. Mai multe informatii in acest sens poti gasi in urmatorul link!