10 motive pentru care sa alegi Budapesta de Craciun

GTS Productions/Shutterstock.com

Mai sunt doar cateva zile pana cand batranul Mos Craciun cu a sa barba imaculata isi va incepe calatoria extraodinara in jurul lumii. Daca vrei ca acesta sa te gaseasca intr-un loc deosebit in 2017, echipa HotelGuru iti propune o destinatie accesibila, foarte aproape de casa, cu o multime de traditii interesante si preparate delicioase.

Budapesta, caci despre ea vorbim, este una dintre cele mai cautate destinatii de vacanta din Europa, in principal datorita bailor termale, numarului mare de obiective turistice si preturilor extrem de mici in comparatie cu celelalte capitale. Pozitionata in nordul tarii, in zona centrala, Budapesta isi ademeneste oaspetii cu fel de fel de evenimente, concerte si petreceri tematice in perioada sarbatorilor pe care n-ai voie sa le ratezi. Pe langa toate astea, iti prezentam 10 motive pentru care Budapesta merita sa fie destinatia ta pentru vacanta de Craciun:

1. Locatia excelenta. Budapesta beneficiaza de o locatie privilegiata si poate servi drept punct de plecare pentru multe excursii de o zi in alte orase din zona. De pilda, capitala Slovaciei – Bratislava – se afla la numai 200 de kilometri distanta de Budapesta, iar legatura intre cele doua orase se poate face atat cu masina personala cat si cu autobuzul. Preturile pentru un bilet de autobuz incep de la 8 euro, iar drumul dureaza aproximativ 3 ore.

Un alt oras la care poti ajunge foarte repede si usor din Budapesta este Viena, capitala Austriei. Recunoscuta pentru eleganta, splendoarea si bogatia culturala, capitala Austriei este una dintre cele mai interesante destinatii europene. Distanta intre cele doua capitale poate fi parcursa cu masina personala, autobuzul sau trenul. Cea mai ieftina varianta o reprezinta autobuzul, iar distanta de aproximativ 200 de kilometri este parcursa in 3 ore.

2. Mancarea delicioasa. Datorita comunitatilor maghiare din Romania, compatriotii nostri sunt deja familiarizati cu bucataria ungureasca, asa ca daca esti fan al gulasului sau al oricarui preparat care iese din mainile iscusite ale gospodinelor maghiare,  Budapesta e locul ideal pentru urmatoarea ta vacanta.

3. Cea mai mare parte a obiectivelor turistice pot fi vizitate gratuit. Daca iti faci griji din pricina bugetului de vacanta, ar trebui sa stii ca Budapesta – pe langa faptul ca este una dintre cele mai accesibile destinatii europene – te va intampina cu o multime de obiective turistice care au intrare gratuita. Acestea fiind spuse, banii pot fi cheltuiti linistiti pe cadouri in timp ce tu dai o fuga pana la dealul Gellert, insula Margaret, Memorialul dedicat evreilor situat pe malul Dunarii, Piata Eroilor sau pana la Podul cu Lanturi.

4. Poti merge si iarna la “piscina”. Bazinele cu apa termala sunt deschise si pe timpul iernii si desi temperaturile coboara sub zero grade intr-un ritm ametitor, nimic nu se compara cu o baie fierbinte intr-unul dintre bazinele din Budapesta. Mai mult, in penultima noapte din an, intr-unul dintre cele mai populare complexuri de acest tip se organizeaza o mega-petrecere la piscina.

Vacclav/Shutterstock.com

5. Cea mai mare sinagoga din lume se afla in Budapesta. Chiar daca religia nu este “punctul tau forte”, macar pentru arhitectura inedita si istoria din spate tot merita sa vizitezi sinagoga din Budapesta. Cunoscuta datorita dimensiunilor impresionante, sinagoga din Budapesta include si unul dintre cele mai apreciate muzee dedicate Holocaustului din lume.

6. Revenind la mancare, in Budapesta exista un “mall” dedicat gurmanzilor. Nagyvasarcsarnok este o piata imensa unde vei gasi atat preparate traditionale, cat si una dintre cele mai frumoase constructii din oras. Hala in care se afla piata este impodobita cu tot felul de detalii arhitecturale deosebite care contribuie la crearea unei atmosfere unice.

7. Budapesta gazduieste Casa Terorii, un muzeu cu totul si cu totul special. Urmarind legatura poporului maghiar cu regimul nazist si Uniunea Sovietica, Casa Terorii reprezinta un labirint inspaimantator care prezinta faptele istorice fara niciun fel de perdea.

8. Intr-o nota mai luminoasa si mai vesela, Budapesta este locul in care vei gasi unul dintre cele mai frumoase targuri de Craciun din Europa. Targurile de Craciun au devenit cu siguranta un simbol extrem de indragit al sarbatorilor de iarna. In orice capitala Europeana gasesti cel putin un astfel de targ si nu numai. Cum Budapesta nu putea fi o exceptie de la regula, capitala Ungariei gazduieste nu unul, nici doua, ci trei targuri de Craciun, fiecare deosebite in felul lor. Am dezbatut subiectul pe larg aici – http://blog.hotelguru.ro/targuri-de-craciun-din-budapesta/

posztos/Shutterstock.com

9. In orasul traversat de Dunare poti petrece in ruine. In Budapesta nu este o rusine sa iti faci veacul printre ruinele caselor vechi, ba chiar este considerat un lucru “cool” intrucat acolo se gasesc cele mai populare baruri si pub-uri din oras.

10. Budapesta va fi una dintre cele mai bune prietene ale pusculitei tale. Cand vine vorba de vacante, mai ales de cele in plin sezon, temerea cea mai mare a tuturor turistilor este ca nu vor reusi sa se incadreze in buget. In Budapesta insa, pentru o noapte de cazare in perioada sarbatorilor poti plati aproximativ 100 de lei pentru doua persoane.