Ziua de 24 ianuarie marchează un moment istoric decisiv pentru România pe care o recunoaștem astăzi, fiind considerată drept primul pas în realizarea Marii Uniri de la 1918.
Pe 24 ianuarie 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, Țara Românească și Moldova au devenit o singură entitate recunoscută sub numele de România. Unirea nu s-a realizat brusc, ci a reprezentat un proces îndelung, inițiat în 1848 prin unirea culturală și economică a celor două teritorii, urmând ca ulterior să se unească Guvernul și Parlamentul.
Semnificația zilei de 24 ianuarie
Însemnătatea acestei zile este importantă pentru România. Unirea principatelor a constat într-un întreg proces început în 1848, bazat pe apropierea puternică economică și culturală, care s-a dovedit a fi ireversibil, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Mica Unire din 24 ianuarie 1859 a fost primul și cel mai important pas pe calea înfăptuirii statului unitar național, care a deschis calea spre Marea Unire sărbătorită pe 1 decembrie 1918.
După înlăturarea sa de la putere în 1866 a lui Alexandru Ioan Cuza, unirea a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.
Lucruri mai puțin cunoscute despre Mica Unire
● Până în momentul Unirii, dincolo de etnie și limbă, au fost puține afinități între Moldova și Muntenia. S-a spus că sunt două lumi total diferite, care trăiesc separat, au tradiții diferite și teritorii diferite.
● Unirea a fost și rezultatului unui joc între marile Puteri. Mai exact, Austria se opunea Unirii, pentru că ideea era susținută de Franța, iar Prusia susținea Unirea, pentru că în acest fel se opunea Austriei.
● În momentul în care Alexandru Ioan Cuza a fost ales, el a fost considerat o opțiune favorabilă pentru mulți, deoarece provenea din rândul boierilor
Tradiții și obiceiuri de Mica Unire
Tradițiile și vechile obiceiuri nu au dispărut, ci sunt continuate an de an în cinstea Micii Uniri. Printre cele mai cunoscute obiceiuri amintim:
● În această zi, evenimentele organizate special pentru a celebra Mica Unire debutează cu intonarea imnului național al României.
● În zonele rurale, oamenii marchează ziua purtând costume populare, plimbându-se cu torțe în mâini pe ulițe, iar în decursul zilei sunt organizate hore în centrele localităților.
● La bisericile din sate și orașe, oamenii îi comemorează pe cei cărora le datorăm unirea.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.
Foto: unsplash.com