24 ianuarie: evenimente în țară de Ziua Unirii Principatelor

Românii vor sărbători mâine Ziua Unirii Principatelor Române. În această zi din anul 1859,  Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei și Țării Românești, iar ca urmare a avut loc Unirea Principatelor, numită și „Mica Unire”. Iată cum sărbătoresc românii această zi.

Alba Iulia, județul Alba

În fiecare an la Alba Iulia se organizează diferite spectacole și desigur, nelipsita Horă a Unirii. Anul acesta, sărbătoarea debutează pe strada Muzeului cu intonarea Imnului Național al României, Sluja de Te Deum și Hora Unirii, începând cu ora 12. Mai apoi, la Sala Unirii va avea loc o expoziție cu piese din patrimoniul Muzeului Național al Unirii, urmată de un spectacol cu reinterpretare istorică, de la 12:30. Tot acolo, de la ora 17, va avea loc un spectacol folcloric, iar de la ora 20 va rula filmul documentar „Orchestra Română de Folclor, pe urmele Domnitorului Alexandru Ioan Cuza’’.

Citește și: Destinații perfecte pentru o vacanță în familie

Iași, județul Iași

Conform tradiției, la Iași sunt puse în scenă diverse spectacole de teatru, pentru a sărbători Mica Unire. Anul acesta, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” va găzdui o serie de spectacole interpretate de actorii Teatrului Național din Chișinău, printre care se numără , „Frunze de dor” și „Capcana”. De asemenea, în centrul orașului va avea loc Hora Unirii. Cât timp ești acolo, trebuie să explorezi străzile puternic încărcate de istorie și să vizitezi Palatul Culturii, Bojdeuca lui Ion Creangă, Casa Pogor și Sala Pașilor Pierduți.

Cluj-Napoca, județul Cluj

În inima Transilvaniei, împlinirea a 164 de ani de la Mica Unire se sărbătorește printr-o serie de concerte și un spectacol de artificii, care vor avea loc în Piața Unirii. Printre artiștii care vor concerta în 24 ianuarie se numără Marian Gabrian Sfechiș, Aurel Tămaș și trupa de pop-rock Semnal M. De asemenea, nu va lipsi nici Hora Unirii, la care clujenii participă an de an. 

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.