5 atracții spectaculoase din Oltenia

Travelminit te ajută să descoperi cele mai spectaculoase atracții din Oltenia. 

Situată în partea de Sud – Vest a României, Oltenia este o regiune cu neașteptat de multe destinații turistice și frumuseți naturale. Deoarece reunește forme de relief foarte variate, precum Subcarpații Getici, Câmpia Olteniei și chiar un fragment din Carpații Meridionali, Oltenia oferă o multitudine de stațiuni balneo-climaterice, peșteri și orașe istorice. 

Băile Olănești

Situate în județul Vâlcea, Băile Olănești sunt recunoscute în toată țara pentru proprietățile curative pe care le au asupra organismului uman. Fiind o stațiune destinată tratamentelor balneo și de relaxare, cu ape minerale și mult aer ozonat, aici se află cele mai multe izvoare naturale din țară. Printre afecțiunile care pot fi tratate aici se numără cele digestive, renale, respiratorii, cardiovasculare, endocrine, dermatologice etc. Tot la Băile Olănești poți admira lacurile cu nuferi, Biserica Sf. Pantelimon (care datează din 1752), te poți plimba pe Aleea Izvoarelor sau poți face o drumeție către satul Tisa.

Horezu

Micul orășel Horezu adună anual mii de turiști în primul rând datorită cunoscutei ceramici de Horezu, arta născută din mâinile celor care transformă lutul în frumos. Nu numai turiștii români, ci și cei străini sunt cuceriți de frumusețea acestui loc, care este o adevărată oază de inspirație pentru artiștii olari. Această zonă de munte, prin flora și fauna sa, oferă peisaje sectaculoase. Printre principalele obiective pe care trebuie să le vezi în Horezu se numără atelierele meșterilor ceramiști aflate pe strada cu numele simbolic ”Olari”. La acest moment, numai 26 de familii mai transmit tradiția din generație în generație. În apropiere, la numai 2 km de oraș se află mănăstirea Hurezi, cunoscută datorită arhitecturii definitorii a stilului brâncovenesc. 

Peșterile Muierii și Polovragi

Cele două peșteri sunt situate la distanță de 5-6 km una de cealaltă, în apropierea orașului Horezu, așa că le poți vizita pe ambele în aceeași zi. Peștera Polovragi are săli naturale extrem de largi și întinse, fiind una din cele mai mari peșteri din Europa, cu o lungime de peste 10 km. Legenda spune că zeul geto-dacilor, Zamolxes, a trăit în această peșteră. În imediată apropiere de acest loc se află Peștera Muierii, al cărei nume provine de la faptul că, în timpul războaielor, femeile și copiii se adăposteau în interiorul ei. Deși s-a format în urmă cu 3-4 milioane de ani, aceasta este prima peșteră electrificată din țară. 

Podul de la Ponoarele

Podul lui Dumnezeu sau ”Podul Natural de la Ponoarele”, după cum mai este denumit, este cel mai extins pasaj natural din România și singurul inclus în circuitul rutier. La nivel mondial există numai 3 astfel de poduri naturale, Podul de la Ponoarele fiind cel de-al doilea ca mărime, la nivel european. Pentru că s-a format prin prăbușirea unuia din pereții din peștera podului, oamenii au spus că acolo locuia necuratul, iar datorită rugăciunii lor, Dumnezeu a lovit în stâncă să cadă acoperișul și să-i scape pe săteni.

Dacă și pe tine te-au cucerit rândurile de mai sus și îți dorești să vezi frumusețile Olteniei, Travelminit te invită să le descoperi. Intră pe www.travelminit.ro și rezervă-ți o minivacanță în Oltenia.