5 atractii turistice mai putin cunoscute din Hunedoara, care te vor ului

Sursa foto: Mitzo/Shutterstock.com

Judetul Hunedoara este unul dintre cele mai interesante judete pe care le poti vizita. Locurile pline de istorie, castelele si cetatile, muzeele, muntii salbatici si comunitatile de oameni care pastreaza traditii stravechi il transforma intr-un loc de poveste.

Daca planuiesti o vacanta in acest judet, cu siguranta vei vizita Castelul Huniazilor din Hunedoara, Sarmisegetuza Regia sau rezervatia de zimbri de la Hateg. Pe langa aceste obiective ultra cunoscute exista zeci de alte obiective care par a fi ascunse de ochii turistului curios si au capacitatea de a te ului.

5 atractii turistice pe care trebuie sa le bifezi daca vizitezi Hunedoara

1. Biserica Sfantul Nicolae din Densus. Este una dintre cele mai vechi si mai impresionante biserici din Romania. Ridicata pe un ruinele unui fost templu pagan al romanilor, micuta biserica din piatra creaza cadrul perfect pentru poze desprinse, parca, din povesti.

Biserica dateaza din secolul XII sau XIII, a fost construita din ramasitele fostului oras Ulpia Traiana Sarmizegetusa si este una dintre putinele lacasuri de cult din tara in care s-au tinut slujbe neincetat, timp de mai bine de 7 secole. Povestile din spatele acestei constructii sunt uimitoare, mai ales daca alegi sa le asculti din gura satenilor, care cred cu tarie ca a fost construita de uriasi.

Aproape fiecare piatra a bisericii spune o poveste, asadar, daca iti plac povestile, merita sa o vizitezi.

2. Pestera Bolii. La 5 km de Petrosani vei gasi un alt obiectiv ascuns, de care vei fi uimit ca nu ai auzit pana acum. Pestera Bolii este o strapungere in munte prin care paraul Jupaneasa sapa necontenit. A sapat atat de mult incat salile au dimensiuni impresionante si sunt deseori folosite pentru concerte. Accesul in pestera este usor, mai ales ca este amenajata cu podete si lumini iar istoria sa este una impresionanta. Se spune ca pestera a fost locuita inca din epoca bronzului si ca de-a lungul timpului a fost loc de refugiu pentru armata, haiduci sau partizani anti-comunisti.

3. Muzeul Momarlanului. Este un muzeu amenajat intr-o casa veche de 200 de ani, care spune povestea uneia dintre cele mai vechi comunitati rurale din tara. In muzeu vei descoperi unelte traditionale, costume momarlanesti si documente care spun cele mai interesante povesti. Daca vrei sa aprofundezi cunostintele despre momarlani insa, nu trebuie sa te rezumi la muzeu. In satele de langa Petrosani exista o comunitate de aproape 10 000 de momarlani care pastreaza traditii vechi de pe vremea dacilor. Se spune ca aceasta comunitate este una dintre putinele comunitati care se trag din vechii daci, asdar, merita sa o cunosti indeaproape.

4. Cheile Glodului. Este un obiectiv ideal pentru aventurieri. Situate intre satele Ardeu si Glod din Hunedoara, respectiv Alba, aceste chei te poarta prin locuri care nu credeai ca exista in Romania. Sunt sapate in stanci de culoare galben-rosiatica, prin care poti trece doar daca ai o pereche buna de cizme si nu te dai in laturi de la contactul cu apa rece. Nu sunt foarte mari, intinzandu-se pe o distanta de doar 2 km, insa sunt salbatice si frumoase. Daca ai mai mult timp liber, in imediata apropiere poti vedea si |Cheile Madei, Pestera zidita Mada sau Cheile Cibului.

5. Geoagiu Bai. Este o statiune balneara mai putin cunoscuta, care este vizitata inca din cele mai vechi timpuri pentru apele sale termale, pentru namolul de turba sau pentru climatul sedativ. Cei care sufera de afectiuni dermatologice, de hepatita sau colicistica cronica pot veni aici petru cure eficiente de bai. Nu doar persoanele bolnave se pot bucura de aceasta statiune. Daca esti pasionat de istorie vei descoperi cu incantare ca Geoagiu Bai dateaza inca de pe vremea romanilor si ca micuta localitate ascunde un templu dedicat Nymphaelor, statui seculare si o multime de monede si obiecte din aur care dateaza inca din Evul Mediu. Daca ajungi in zona poti vizita o cascada deosebit de frumoasa, Castrul roman Germisara, Drumul Roman sau Biserica Tip „Rotunda”.

Hunedoara are multe alte comori cu care te poate impresiona. Tocmai de aceea, atunci cand vrei sa descoperi acest judet este bine sa nu te rezumi la 2, 3 zile, ci sa iti iei o saptamana de vacanta in care sa descoperi.

Din fericire, ofertele de cazare sunt numeroase si ieftine, o buna parte dintre ele le gasesti aici.