5 case memoriale din Romania ce merita vizitate

Casa memoriala “Ion Creanga” din Humulesti – Lucian BOLCA/Shutterstock.com

Se intampla adesea sa treci pe langa unele case derapanate si sa te intrebi care a fost povestea lor si cine a locuit in ele. La sat, fiecare localnic se stie cu ceilalti sateni si cu siguranta toti locuitorii stiu povestile fostilor proprietari si au cate o intamplare amuzanta sa iti spuna despre ei. Totusi, unele case pe care le zaresti pe ulita satului sunt mai importante decat celelalte. In unele case pe langa care astazi treci nestingherit au crescut unii dintre cei mai mari scriitori, poeti, cantareti sau oameni politici pe care i-a avut Romania.

Pentru a aduce un omagiu muncii lor si contributiei la cultura romaneasca, ulterior casele in care au crescut Ion Creanga, Nicole Titulescu, George Enescu si multi altii, si-au deschis usile larg catre public pentru a putea fi admirate si vizitate de catre curiosi. Majoritatea constructiilor au fost reconditionate si se afla intr-o stare buna.

Echipa Travelminit te invita sa descoperi unele dintre cele mai importante case memoriale in care s-au nascut si au crescut personalitati marcante pentru istoria, literatura si cultura romaneasca.

1.Casa memoriala “Ion Creanga” de la Humulesti

Ion Creanga a fost unul dintre cei mai valorosi scriitori romani si face parte din grupul Marilor Clasici alaturi de Mihai Eminescu, Ioan Slavici si Ion Luca Caragiale. Casa in care a locuit marele scriitor de la nastere pana la varsta de 18 ani se afla in judetul Neamt, in satul Humulesti. Prezentata adesea in scrierile lui, casa parinteasca este formata din doua incaperi micute si o tinda. Constructia din barne de lemn si acoperita cu sindrila a fost locuita pana in anul 1959 de descendentii familiei Creanga, iar mai apoi a devenit Casa memoriala “Ion Creanga”. Casa memoriala cuprinde astazi documente de arhiva, scrisori, carti postale cu autograf, fotocopii ale manuscriselor, fotografii si cateva lucrari de grafica.

Program de vizitare:

  • luni: inchis
  • marti – duminica: 9:00 – 17:00 (octombrie – martie) si 10:00 – 18:00 (aprilie – septembrie)

Taxa pentru vizitare:

  • elevi, studenti si militari – 2 lei
  • adulti – 4 lei

Taxa pentru fotografiere:

  • 10 lei

2. Casa memoriala “George Enescu” din Liveni

George Enescu a dus numele tarii sale cat de departe s-a putut peste hotare cu ajutorul muzicii pe care a creat-o. Casa in care marele artist a crescut este situata in judetul Botosani, in Liveni, pe strada ce-i poarta astazi numele. Casa memoriala din Liveni cuprinde obiecte din copilaria lui George Enescu printre care un pian, o vioara de jucarie si mai multe desene facute de artist in primii ani de viata. Casa mica in care a crescut artistul a fost renovata in anul 1968 si transformata intr-un muzeu deschis in cinstea lui Enescu pentru contributia remarcabila adusa muzicii clasice romanesti.

Program de vizitare:

  • luni, marti: inchis
  • miercuri – duminica: 9:00 – 17:00

Taxa pentru vizitare:

  • elevi, studenti – 2 lei
  • adulti – 4 lei

3.  Casa memoriala “Mihai Eminescu” din Ipotesti

Mihai Eminescu este cel mai mare poet roman, cu o opera inegalabila, adorat deopotriva de compatrioti si de straini. Casa in care a crescut Eminescu alaturi de parinti si ceilalti frati ai sai reprezinta o gospodarie modesta, dar cocheta. Construita in anul 1850, casa in care s-a nascut Mihai Eminescu avea trei camere si a fost locuita de familia poetului pana in anul 1878. In anul 1979 are loc inaugurarea casei memoriale in care sunt expuse piese de mobilier care au apartinut familiei Eminovici si alte lucruri personale ce au apartinut marelui poet.

Program de vizitare:

  • zilnic : 9:00 – 17:00 (mai – septembrie) si 8:00 – 16:00 (octombrie – aprilie)

Taxa pentru vizitare:

  • elevi, studenti – 3 lei
  • adulti – 6 lei

Alte taxe:

  • fotografiere: 5 lei
  • filmare: 9 lei

4. Casa memoriala “Mos Ion Roata” din Campuri

Casa memoriala “Mos Ion Roata” a fost inaugurata cu prilejul sarbatoririi centenarului Unirii Principatelor Romane. Casa transformata in muzeu a apartinut lui Ion Roata, un sustinator inflacarat al Unirii Principatelor Moldova si Valahia si al reformei agrare din Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti. Pentru contributia sa, Mos Ion Roata a fost decorat cu ordinul “Steaua Romaniei” in grad de cavaler de catre ministrul de Externe de la vremea aceea. Casa cuprinde documente personale importante ale lui Ion Roata, printre care numeroase marturii ale activitatii sale în Divanul Ad-hoc al Moldovei.

Program de vizitare:

  • luni: inchis
  • marti – duminica: 9:00 – 17:00

Taxa pentru vizitare:

  • elevi, studenti – 1 leu
  • adulti – 4 lei

5. Casa memoriala “Nicole Titulescu” din judetul Olt

Nicolae Titulescu a fost o figura importanta in viata politica si culturala a secolului XX, fiind un cunoscut om politic, diplomat, jurist, profesor si ministru. Nascut in judetul Olt, in Titulesti, Nicole Titulescu si-a petrecut anii de copilarie la mosia tatalui sau. Astazi, vechea resedinta a familiei Titulescu este un muzeu judetean care cuprinde obiecte personale, piese de birou, fotografii, documente si corespondenta referitoare la viata si activitatea diplomatului roman.

Program de vizitare:

  • luni: inchis
  • marti – duminica: 9:00 – 17:00

Taxa pentru vizitare:

  • elevi, studenti – 2 lei
  • adulti – 4 lei

*Programul si taxele pentru vizitarea caselor memoriale pot varia in functie de deciziile luate la nivel local; datele prezentate in articol sunt orientative, preluate de pe site-urile oficiale dedicate monumentelor sau consiliilor judetene.