Zona Transilvaniei este una atat de bogata in istorie, diversitate culturala si frumuseti naturale incat nici cateva saptamani nu ar fi indeajuns pentru a explora macar jumatate din ce au de oferit aceste locuri. Cetatile uitate din Transilvania stau marturie unor vremuri demult apuse, mult mai vechi decat cele ale oraselor cu cetati fortificate cunoscute in toata lumea. In Transilvania cetati precum Banita, Piatra Rosie, Samizegetusa sau Capalna se pastreaza ca vestigii tacute ale mostenirii dacice pe care toti romanii ar trebui sa o poate cu mandrie. Ruinele acestor cetati asezate intr-un perimetru de doar cateva zeci de kilometri in jurul vechii capitale dacice Sarmizegetusa Regia pot fi vizitate cu usurinta intr-o singura zi.
Cetatea dacica Banita
Drumul calatorului care isi pune in minte sa viziteze 5 cetati dacice din Transilvania intr-o singura zi incepe la doar cativa kilometri de Petrosani, la cetatea Banitei, una dintre cele mai vechi si mai retrase cetati dacice de pe intreg teritoriul tarii.
Despre cetatea dacica de la Banita legenda spune ca nu a fost vreodata cucerita de romani, iar adevarul pare sa nu fie departe de realitate pentru ca tot ce a ramas din zidurile cetatii se afla astazi ingropat in stanci ce se ridica inalte si semete pe un colt de munte.
Cetatea Banitei a fost construita ca parte a sistemului de fortificatii conceput pentru a proteja capitala de la Sarmizegetusa Regia si se afla la capatul unui urcus de 300 de metri fiind extrem de greu accesibila.
S-a discutat mult despre realizarea unei carari de acces, saparea unei poteci in munte sau a unor alte metode care sa faca drumul accesibil pentru turisti.
Cetatea, parte dinte fortaretele dacice din muntii Orastiei introduse in patrimoniul UNESCO, este datata din perioada lui Burebista si restaurata de catre Decebal pentru a ramane apoi uitata multe secole datorita asezarii sale.
Turistii pot observa stancile in care sunt ingropate ramasitele cetatii de departe, insa chiar daca nu se poate ajunge pana la ziduri, atmosfera de aici este incarcate de istorie.
Cetatea dacica Piatra Rosie
Cetate dacica a Pietrei Rosii este urmatoarea pe drumul ce duce catre vechea capitala, considerata inca de multi inima si centrul spiritual al tarii, chiar daca astazi zace in ruine – Sarmizegetusa Regia.
Parte din sistemul de fortificatii construite pentru a proteja vechea capitala – Piatra Rosie, intrata in patrimoniul UNESCO in anul 1999 se afla pe teritoriul Parcului National Gradistea din Muntii Orastiei.
In prezent cetatea se pastreaza intr-o stare de conservare precara datorita lipsei de investitie si interes a autoritatilor locale in ceea ce priveste prezervarea acestui important monument istoric.
Cetatea, cucerita in drumul catre capitala de catre romanii care inaintau prin valea Siretului, a ramas uitata pana secole mai tarziu cand interesul arheologilor a fost retrezit de comorile ascunse ale acestor zone.
Din cetatea Piatra Rosie se pastreaza pana astazi mult mai putine ruine, mult mai putin spectaculoase decat cele ale celorlalte cetati dacice din Muntii Orastiei insa peisajul este spectaculos, iar calatorul care reuseste sa se rupa de prezent si de cotidian va redescoperi aici o istorie ce nu trebuie niciodata uitata.
Cetatea dacica Costesti
Langa satul Costesti din comuna Orastioara de Sus in judetul Hunedoara se afla cetatea dacica Costesti-Cetatuie, parte din formatiunea de cetati construite cu scop militar pentru a proteja capitala dacica. Cetatea de aici se pastreaza mai bine si este mai usor accesibila decat primele doua cetati de pe itinerariul ce ia urma armatelor romane in drumul catre capitala dacica.
Distrusa in anul 106 de catre romani, cetatea ale carei sisteme defensive erau extrem de avansate pentru acea perioada nu a fost niciodata reconstruita. Iubitorii de istorie gasesc aici ruinele zidurilor extrem de bine conservate pentru secolele de istorie care par sa le fi ocolit, pastrandu-le drept marturie celui mai important moment de rascruce din istoria milenara a Romanei.
Asezata pe platoul superior al dealului la o inaltime de 561 de metri, cetatea se afla pe valea Apei Gradistei intr-o zona pitoreasca in care calatorul se poate bucura in liniste de vestigiile istoriei.
Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia
Daca vizita fiecarei dintre cetatile dacice din Transilvania, grupate in muntii Orastiei nu poate lua mai mult de o ora din timpul calatorilor care vin sa isi aduca omagiile, Sarmizegetusa Regia este un loc in care cel putin jumatate de zi zboara pe nesimtite. Pe cand alte cetati au ramas simple ruine, invinse de timp si indiferenta urmasilor, Sarmizegetusa – vechea capitala a Daciei, pare sa respire inca istorie vie si este inconjurata de o aura de mister antic, marturie a unei civilizatii infloritoare ce atrage turisti de pe intregul continent.
Sarmizegetusa este un loc al magiei si spiritualitatii, un loc pe care pana si autoritatile locale au inteles ca trebuie sa il protejeze si care poate fi vizitat in prezent doar pe trasee stabilite in schimbul unor taxe de intrare pentru a tine departe amatorii de camping si alte personaje ciudate pe care magnetismul locului ii atragea uneori.
Ruinele cetatii spun o poveste ce lipseste din cartile de istorie celor care vin in aceste locuri pregatiti sa asculte. Aici, in mijlocul naturii, zidurile vorbesc despre un trecut ce trebuie imbratisat si onorat pentru cei ce poarta numele de romani. Vizita la vechea cetate, inima Daciei este o vizita pe care fiecare roman, cu spiritul daca nu cu numele trebuie sa o faca cel putin o data in viata.
Se poate ajunge cu masina pana la Sarmizegetusa pe Valea Alba, contra unei taxe de 10 lei.
Pretul unui bilet de vizitare este de 5 lei pentru adulti si 2 lei pentru copii, elevi, studenti si pensionari.
Pentru cei care doresc sa petreaca mai mult de o zi in aceste locuri de legenda, exista optiuni de cazare cu nume sugestive precum Pensiunea Zamolxe sau Pensiunea Sarmis
Cetatea dacica Capalna
Cetatea de la Capalna sta retrasa fata de grupul de cetati ce inconjoara vechea capitala. Dupa Sarmizegetusa orice alta oprire pare de prisos, insa Capalna merita sa se inscrie pe itinerariul oricarui calator prin Transilvania care ia drumul bogatei istorii de la inceputurile neamului, macar pe motivul ca aceasta va fi in curand complet restaurata.
Pentru ruinele cetatii de la Capalna s-a promis un buget de peste 5 milioane de euro dedicat lucrarilor de restaurare si reconstruirii integrale a zidurilor care in prezent stau sa cada.
Cetatea a carei istorie zbuciumata s-a incheiat in flacari in timpul celui de-al II-lea razboi daco roman prezinta unele dintre cele mai bine pastrate ruine dintre toate cetatile din zona sub forma ramasitelor de ziduri vechi de aproape doua milenii.