5 din cele mai frumoase locuri din Transilvania

Biertan, foto Emi Cristea

Emi Cristea / Shutterstock.com

Transilvania este atat de frumoasa incat aproape ca este foarte greu sa spui ce loc te-a impresionat mai mult din ea. Fortificatiile medievale incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO, cetatile si satele cu oameni gospodari si primitori sau frumusetile naturale care te asteapta in fiecare an sa le redescoperi la pas sau cu bicicleta, asa cum ne indeamna jurnalistii de la The Guardian.

Transilvania, tinutul de basm din inima tarii, incepe sa fie redescoperita si acesta este cel mai imbucurator lucru. Incepe sa-i fie recunoscuta originalitatea nu doar prin prisma Castelului si a legendei lui Dracula, ci si a traditiilor pastrate cu sfintenie in unele locuri si a dorintei de a se pastra vesnic in comuniune cu natura. Si pentru ca Transilvania este considerata cea mai buna destinatie de calatorie din lume in 2016 (potrivit topului “Best in Travel 2016” realizat de Lonely Planet), iti propunem in cele ce urmeaza sa alegi pentru drumetiile din acest an 5 din cele mai frumoase locuri din Transilvania.

1. Biertan

Nu-i mai departe de 80 de kilometri de unul dintre cele mai frumoase orase din Romania, Sibiu. Insa distanta dintre ele nu se masoara doar in kilometri, ci si in traditiile si obiceiurile pastrate de locuitorii sai. Comuna Biertan este una dintre cele mai frumoase si mai pitoresti localitati din Transilvania. Suntem in secolul XXI, dar ea pastreaza inca zidurile groase ale vechilor cetati care au aparat-o de navalirile dusmane. Comuna Biertan (compusa astazi din localitatile Copsa Mare, Richis si Biertan) este una dintre primele asezari sasesti din zona Ardealului, atestata documentar inca din 1283. Comuna a devenit cetate in 1397, marturie stand fundatiile si zidurile de piatra ale caselor sasesti, care s-au pastrat pana astazi si incanta ochiul calatorilor.

Farmecul Biertanului este completat de bijuteria in stil gotic care troneaza deasupra localitatii: Biserica fortificata, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO. A fost ridicata intre 1486 si 1524, dar frumusetea ei nu inceteaza sa atraga mii si mii de turisti romani si straini. Altarul sau este unul dintre cele mai mari altare din Transilvania, cu 28 de icoane, iar usa de la camera tezaurului (care dateaza din 1515), cu cele 19 puncte de inchidere ale sale, este astazi un mare punct de atractie.

2. Sighisoara

Nu puteam exclude din aceasta lista Sighisoara, orasul medieval atestat documentar sub acest nume la 1431 si inclus in 2014 de revista Business Insider in “Top 50 de destinatii europene de vizitat intr-o viata”. Este adevarat, destinatia este considerata de jurnalistii straini drept locul de origine al lui Vlad Tepes – “Dracula”, dar daca te vei plimba prin oras vei vedea ca Sighisoarei i-a fost recunoscut pe nedrept doar un asemenea merit. Viziteaza Cetatea Sighisoara, centrul istoric vechi al municipiului, cu cele 9 turnuri si 3 bastioane ramase in picioare (ea avand initial 14 turnuri si 5 bastioane) si ai sa simti cum ii retraiesti putin istoria. Cel mai renumit dintre ele este Turnul cu Ceas (denumit odinioara Turnul Oarelor), construit in secolul XIV si avand o inaltime de 64 de metri. Turnul a tinut loc de sediu al primariei pana in anul 1556, iar din 1898 functioneaza ca muzeu.

3. Salina Turda

Poti sa o vizitezi si pe Google Maps, dar astfel nu-i vei simti aroma si nu-i vei vedea frumusetea pitoreasca. Daca te intrebi de ce ar trebui sa o vizitezi, n-am sti sa-ti spunem exact, pentru ca sunt o mie de motive. Galeriile subterane amenajate modern, cu internet wireless si spatii de agrement cu o multime de facilitati pentru petrecerea timpului liber intr-un mod placut, dar si a diferitelor sporturi (bowling, biliard, baschet, minigolf, fotbal sau tenis) o transforma intr-una dintre cele mai vizitate atractii turistice din Transilvania. La Salina Turda vin romani, dar si numerosi straini, fermecati de fotografiile postate pe Internet de catre cei care au vazut-o cel putin o data. Aici ai mai multe informatii privitoare la program si la tarifele percepute.

4. Soseaua Transfagarasan

O alta destinatie transilvana de poveste despre care s-a dus vestea peste mari si tari este Transfagarasanul; soseaua care serpuieste spectaculos printre muntii Fagaras si ofera privelisti care-ti taie respiratia. Este o destinatie perfecta pentru o iesire de weekend, cand poti sa vezi si Balea Lac sau Balea Cascada, doua locuri ideale pentru un scurt ragaz, sau Cetatea Poenari (cel mai important obiectiv de valoare istorica de pe Transfagarasan). Tine minte insa ca soseaua poate fi traversata cu masina doar de la 1 iulie pana la 31 octombrie.

5. Viscri

Viscri este un sat ca o comoara, marcat de vechile traditii romanesti si de amprenta bunatatii locuitorilor sai. In Viscri nu exista niciun coltisor care sa nu-ti placa, fie ca vorbim de casele traditionale, de ulitele cu povesti, de mancarea delicioasa de care nu te saturi niciodata (nu rata dulceata de Viscri), de biserica evanghelica inconjurata de ziduri inalte – cea mai veche biserica saseasca fortificata din Romania, inclusa in patrimoniul UNESCO. Pe toate le poti vedea si in timpul unui traseu cu bicicleta sau chiar a unui circuit care cuprinde si mai multe sate sasesti, printre care Crit si Mesendorf – alte doua bijuterii locale.

Pentru cazare, intra aici!