Delta Dunarii este atat de frumoasa, incat nu te saturi niciodata sa o admiri. Si este atat de diferita, cu fiecare anotimp care trece peste ea, incat o zona pe care o vezi vara iti va parea total schimbata primavara sau spre sfarsitul toamnei. De aceea, parca nu poti spune niciodata ca o cunosti cu adevarat. Padurea Letea te fascineaza oricand, iar bratul Sfantu Gheorghe te lasa mut de uimire in orice anotimp. Si parca si mancarea are alt gust pe la sfarsitul verii.
Daca ti s-a facut dor sa o mai vezi o data inainte sa se raceasca vremea cu adevarat, sa-i mai admiri peisajele lacustre, iti oferim 5 idei de excursii minunate pe care poti sa le faci in Delta Dunarii.
1. Tulcea – Mila 23
Excursia cu barca poate fi facuta intr-o zi, pentru ca vaslitul dureaza in jur de 3 ore. Plecarea este din Tulcea, Portul Aval, iar traseul este de poveste, pentru ca se coboara pe Bratul Tulcea, pe canalul 36 (localnicii cunosc foarte bine aceste canale), pana la Garla Sireasca. De aici, drumul continua pana la Garla Sontea, printre miile de pasari si vegetatia abundenta. Vei fi fascinat de minunatiile care-ti deschid calea: nuferi galbeni si albi, lisite, lopatari, pelicani, gaste si rate salbatice. Mila 23 se zareste imediat dupa ce treci de canalul Olguta. Mila 23 se afla exact in mijlocul Deltei Dunarii, unde si-au dat intalnire toate frumusetile naturii. Ai timp berechet sa stai de vorba cu localnicii, sa gusti un bors de peste si sa te intorci la timp in Tulcea. Din fericire, Delta este de fiecare data alta, astfel ca sa nu te mire daca drumul de intoarcere ti se va parea cu totul altul.
2. Salba de lacuri dintre Crisan si Mila 23
O excursie de acest gen poate fi facuta cu o barca cu motor sau cu un caiac – in ambele cazuri, este indicat sa ai si un ghid, care-ti poate satisface curiozitatea. Vizitarea salbei de lacuri dintre localitatile Crisan si Mila 23 aproape ca este un “must”, fiind o zona reprezentativa pentru Delta Dunarii.
Excursia dureaza aproximativ 4 ore, dar iti dam un pont: incearca sa o programezi cumva spre seara, ca sa nu ratezi apusul de soare. Este un spectacol splendid de lumina si culoare, clipocit de pesti si cantec de pasari. Traseul cuprinde lacurile La Amiaza, Bodaproste, Trei Iezere, Miazazi si Miazanoapte, Cazanele si Eracle. Si daca iti place sa pescuiesti, aici vei avea ocazia sa dai la biban, rosioara sau caras. Tu sa ai timp, ca balta are peste! Daca nu, ai putea sa prelungesti excursia pana la lacurile Fortuna si Baclanest.
3. Excursie in jungla deltei – Padurea Letea
Padurea Letea din Delta Dunarii este o zona protejata, face parte din patrimoniul UNESCO, pe buna dreptate: peisajul care te intampina depaseste orice imaginatie. Putine locuri sunt pe lumea asta care sa adune laolalta o vegetatie luxurianta, dune de nisip tulburate cand si cand de copitele cailor salbatici, liane, lacuri sarate si plante exotice. Ca sa le poti admira pe toate, ai nevoie de o barca cu motor si de o caruta trasa de cai, din care sa adulmeci la pas satul traditional in care parca timpul s-a oprit in loc. Padure si desert in acelasi loc; pe toate le poti admira intr-o excursie de patru ore.
4. Sulina – acolo unde Dunarea se varsa in mare
La Sulina se ajunge usor si poate tocmai de aceea Sulina a fost orasul marinarilor, al piratilor si aventurierilor. Mare parte din marturiile acelor vremuri pot fi vazute si astazi, alaturi de multe altele. Alege o excursie pana la Sulina si in circa 6 – 8 ore te vei imbogati spiritual. O plimbare pe faleza orasului (devenita loc de promenada), la cele trei faruri, catedrala Deltei (care seamana izbitor cu biserica germana de la izvoarele Dunarii), biserica greceasca din 1868 (ce poarta hramul Sfantul Nicolae si adaposteste icoana Fecioarei Maria cu fata acoperita – icoana unicat in Europa), si plimbarea cu barca in golful Musura iti vor ramane intiparite in minte pentru totdeauna.
5. Excursie pe canalul Erenciuc
Este un traseu minunat, pe parcursul caruia iti va fi pusa la incercare imaginatia. Decorul pe care-l vei intalni este aproape ireal: pesti zburatori, vulturi codalbi, plante exotice si multa salbaticie. Timp de 5 ore cat dureaza aceasta excursie nu vei auzi decat muzica naturii si nu vei vedea decat peisaje de poveste. Ce-ti poti dori mai mult? Zona Erenciuc este renumita pentru padurea de arini negri, unde te vei simti ca intr-o jungla, insa mult mai relaxat.
Cauta cazare aici!