5 sate săsești de vizitat în județul Brașov

România oferă peisaje și atracții pentru toate gusturile, iar autenticitatea pe care o găsim în satele săsești cucerește întreaga lume. Desprinse parcă din cărțile cu basme, satele săsești încă ne oferă bucuria unei plimbări pe ulițele pline de istorie, o gastronomie tradițională delicioasă și șansa descoperirii monumentelor UNESCO.

Iată o listă cu unele dintre cele mai frumoase sate din județul Brașov pe care merită să le vizitezi vara aceasta.

Bunești

Satul Bunești din județul Brașov are o bogată istorie de aproape două mii de ani. Aflat la o altitudine de 500 metri, zona face parte din situl Natura 2000 și are o suprafață de 14.000 hectare.

Cei care doresc să pătrundă în lumea satelor săsești și poposesc în Bunești au oportunitatea de a vizita obiective turistice precum Muzeul etnografic, Biserica fortificată din Bunești care cuprinde un ansamblu de monumente istorice, în plus, în subsolul satului se află o adevărată comoară a naturii: un masiv de sare.

Anual are loc și un eveniment special, Cununa florilor, un obicei de vară ce are loc în ziua de Sf. Petru și Pavel. O sărbătoare a florilor, a vegetației abundente ce aduce speranță în rodnicia pământului. În satul Bunești, acestui obicei, pe lângă semnificația de celebrare a zeului arhaic al vegetației i s-a atribuit și o altă trăsătură. Este vorba despre caracterul patriotic și revoluționar al cântecelor intonate cu această ocazie, „cununa” fiind dedicată eroilor căzuți în luptele pentru eliberarea Ardealului.

Criț

La o aruncătură de băț de drumul ce leagă Brașovul de Sighișoara, satul Criț înseamnă o întoarcere în timp, o adevărată carte de istorie a sașilor din Transilvania. Odată ajunși aici puteți să explorați drumurile de țară ale micului sat, să admirați arhitectura frumoasă a caselor sau să vă bucurați de o plimbare cu căruța printre dealurile din jur.

Una dintre cele mai importante clădiri care merită vizitate în acest sat este însă Biserica evanghelică, înconjurată de ziduri înalte și turnuri masive. Aceasta a fost construită pe deal, în secolul al XIII-lea. Interiorul auster adăpostește o valoroasă orgă barocă alcătuită din 1.450 de tuburi.

Pentru iubitorii de natură, pajiștile și pădurea din jur sunt minunate; pot fi străbătute pe jos sau cu bicicleta, de altfel, satul adăpostește unul dintre primele trasee de cicloturism din România. Traseul de 10 km pornește din Criț, străbate pădurea seculară și ajunge până în Meșendorf.

Dacă porniți în această drumeție, lângă Criț, la marginea pădurii, în fiecare primăvară puteți vedea la lucru o familie de cărbunari. Tot aici trăiește un apicultor care vă poate arăta și explica activitatea tumultuoasă a albinelor.

Meșendorf

Ei bine și dacă ați pornit pe acest traseu merită să vă opriți preț de o zi și în Meșendorf, unde veți putea experimenta viața rurală din urmă cu zeci sau chiar sute de ani, fără a face rabat de la confortul cotidian.

Vă recomandăm să faceți prima oprire la Biserica-cetate din Meşendorf, care a fost construită în secolul al XIV lea, în stilul goticului timpuriu. Biserica are trei clopote, cel mai vechi având inscripționat anul 1515, celelalte fiind adăugate în anii 1907 și 1923.

Tot în acest sat, pe lângă drumețiile pe care se pot face în natură, chiar la intrare în sat puteți descoperi cea mai mare fermă de bivoliţe din România, cu un total de 540 de bivoliţe aduse din diferite judeţe: Sălaj, Cluj, Braşov etc.

Descoperă și care sunt cele mai frumoase obiective turistice din județul Hunedoara

Roadeș

Denumirea germană a localități Roadeș înseamnă vale defrișată. Pe lângă casele construite în stil arhitectural specific săsesc, unul dintre cele mai importate obiective turistice pe care le veți găsi în Roadeș este Biserica evanghelică fortificată, ridicată de sași în secolele XIV-XVI, în stil gotic. Construcția bisericii a fost finalizată în 1526.

La poalele cetății, în anul 2013, fundația cantautorului Peter Maffay a restaurat zidul de incintă al bisericii fortificate care se prăbușise în februarie 2012. Ulterior, pe acel loc, Fundaţia Peter Maffay a pus bazele unei case de vacanţă pentru copii şi tineri traumatizaţi.

Viscri

Localitatea situată la numai 250 de kilometri de capitala țării este una dintre cele mai cunoscute așezări săsești din Transilvania. În Viscri mai dăinuie una dintre cele mai pitorești și – în pofida dimensiunilor nu prea mari – monumentale cetăți țărănești săsești, ce cuprinde între zidurile sale una dintre puținele biserici-sală romanice ale secolului XIII. Este vorba de Biserica fortificată, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1999.

Pe lângă principalul obiectiv turistic din sat, Viscri se mândrește cu peisaje pitorești formate din pajiști mărginite de păduri. Pentru pasionații de arhitectură și istorie, satul Viscri reprezintă o adevărată bijuterie având în vedere că pe fațada fiecărei case pot fi distinse urme clare ale tradițiilor săsești. Atmosfera liniștită și relaxantă contribuie la crearea unui ambient perfect pentru un tur la pas.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.

Sursa foto: dreamstime.com