5 trasee din România pe care să le parcurgi cu bicicleta

Sursa fot: Camelia Varsescu/Shutterstock.com

România este o țară superbă, cu o mulțime de locuri pitorești și trasee de drumeții care abia așteaptă să fie explorate. Toamna este sezonul perfect pentru plimbările în natură. Temperaturile sunt plăcute, cu brize răcoritoare, în timp ce o feerie de culori și miresme învăluie peisajele unice ale țării noastre. Dacă sunteți pasionați de pedalat și dornici să descoperiți panorame incredibile și colțuri fermecătoare pe două roți, vă propunem 5 trasee frumoase din România pe care sa le încercați toamna aceasta.

Traseu cicloturistic pe Valea Bistriței 

Sursa foto: CristiDumi/Shutterstock.com

Valea Bistriței este unul dintre cele mai frumoase drumuri din țară iar traseele care o includ oferă priveliști spectaculoase, pe care recomandăm să nu le ratați.  Pornind de la confluența râurilor Bistriţa Aurie şi Dorna, traseul propus are o lungime de peste 100 km și este de dificultate medie. Traseul poate fi facut în întregime în două zile, însă și dacă alegeți să parcurgeți doar o porțiune, veți descoperi o zonă absolut încântătoare.

Traseul urmează cursul râurilor Bistriţa Aurie şi Bistriţa, pe ruta Cârlibaba – Valea Stânei – Botoş – Ciocăneşti – Iacobeni – Argestru – Vatra Dornei – Dorna Arini – Cozăneşti – Gheorghiţeni – Ortoaia – Rusca – Sunători – Călineşti – Zugreni – Chiril – Cojoci – Crucea – Holda – Holdiţa – Broşteni – Lungeni – Pietroasa.

Veți merge de-a lungul apei, veți admira poduri suspendate din lemn ce strabat râurile, veți trece prin sate de munte, vă veți bucura de spledoarea naturii descoperind munți împăduriți, chei impunatoare și rezevații naturale, veți respira cel mai puternic și curat aer. Așteptați-vă la porțiuni asfaltate, dar și la drum de pământ și drum pietruit.  

Dacă aveți timp de zăbovit, prima oprire recomandată este la rezevația naturală Bistriţa Aurie. Rezervația se întinde pe raza comunelor Cârlibaba, Ciocănești și Iacobeni și adăposteste o varietate de specii din lumea florei și faunei. Veți trece prin comuna-muzeu Ciocănești, unde veți avea ocazia să admirați case încondeiate cu motive tradiționale sau să vizitati Muzeul Național al Ouălor Încondeiate. Jumătatea traseului (aprox 50 km) este marcată de Stațiunea Vatra Dornei. Aici este locul ideal pentru a vă reîncărca bateriile înainte de a porni din nou la drum. Din Vatra Dornei până la finalul traseului, în comuna Pietroasa, mai aveți aproximativ 60 de km. Mergeți către Cheile Zugrenilor, aflate la 20 de km de Vatra Dornei, în sudul masivului Rarău-Giumalău. Veți parcurge o zonă extrem de frumoasa, declarată rezervație naturală datorită vegetației, faunei și formelor geologice impresionante ce se întalnesc acolo. De aici, continuați-vă drumul în munți catre punctul final al traseului, trecând pe rând prin satele Chiril, Cojoci, Crucea, Holda, Holdiţa, Lungeni și încheind în Pietroasa.

Traseu cicloturistic Sighișoara-Mălâncrav

Sursa foto: joyfull/Shutterstock.com

Una dintre cele mai frumoase zone de vizitat pe două roți este și Sighișoara-Mălâncrav, un traseu de aproximativ 55km, pe care îl puteți face cu bicicleta ori de cate ori aveți nevoie de o doză de natură și de frumos. Traseul este de dificultate medie și pornește din zona Rezervației Breite, de pe strada Ana Ipătescu, din dreptul panourilor de informare marcate cu „Colinele Transilvaniei”. Se urmărește marcajul cu linie roșie ce urcă în rezervație, iar la prima intersecție a marcajelor se continuă pe linia albastră, coborând spre localitatea Stejăreni și urmând marcajul albastru până în localitatea Criș. Aceeași bandă vă va urca pe culmile dealurilor și apoi vă va coborî spre Mălâncrav. 

Veți descoperi un traseu înconjurat de păduri și livezi ce strabat Platoul Breite, ecosistem unic în Europa, care adăpostește stejari seculari, veți trece prin vechiul sat săsesc, Criș, unde puteți face o oprire la Castelul Bethlen, reședință nobiliară renascentistă aparținând familiei Bethlen, construită între secolele XIV-XVIII. De aici, la 31 km distanță se află Mălâncrav, un sat izolat, reamenajat prin asociația Prințului Charles, unde vegetația abundă și peisajul te absoarbe iar cultivatul pomilor fructiferi este o tradiție. 

Recomandăm câteva zile pentru a descoperi în tihnă acest colt de rai din inima Transilvaniei și a vă bucura de împrejurimi. Veți trece prin livezi, veți avea ocazia să admirați Conacul Apafi sau biserica fortificată aflată alături. Veți descoperi țesăturile tradiționale săsești și românești și specialitățile culinare specifice zonei. Pentru întoarcere aveți două opțiuni: fie pe același traseu, prin natură, fie pe drumul asfaltat DC26, care trece prin localitatea Laslea și urmează direcția Daneș – Sighișoara. 

Traseu cicloturistic în Munții Trascău 

Sursa foto: Andrei Pletea/Shutterstock.com

Aflată în Muntii Trascău, zona Râmeți este, în mare parte, o arie naturală protejată ce oferă multe oportunități de trasee spectaculoase, care pot fi parcurse atât ca drumeție cât și cu bicicleta. Porțiunea cosiderată cea mai frumoasă este alcătuită dintr-un traseu de aproximativ 41 km, care înconjoară Piatra Cetii. Plecarea se face din localitatea Benic, județul Alba, aflată la 25 km de Alb Iulia și 12 km de Teiuș. Veți trece prin Poiana Galdei, Cheile Intregalde, satul Modolești, satul Tecsești, (cu posibilă oprire la Poiana Narciselor), Cheile Văii Cetii, satul Cetea și înapoi în Benic. Veți descoperi un traseu impresionant, cu priveliști fascinante, cătune și rezervații naturale protejate, dealuri împădurite și sate pitorești. 

Așadar, din Benic porniți spre Poiana Galdei, unde veți merge de-a lungul râului Galda, pe Drumul Comunal 107. Drumul este mărginit de pereți stâncosi pe de-o parte și de Valea Galdei pe de cealaltă parte. În față vă vor întâmpina dealuri împădurite și peisaje stâncoase. Până la Poiana Galdei, la mai puțin de 7 km de punctul de plecare, veți traversa Cheile Galzii (printre cele mai înguste din țară), rezervație naturală de tip mixt, și o zonă deosebit de frumoasă. Peste alți 8 km veți trece prin Cheile Intregalde, rezervație geologică ce se întinde pe o suprafață de 25 ha și un loc pitoresc, perfect pentru o oprire și câteva fotografii. Traseul urcă spre Modolești până la Dealul Geoagiului, urmând indicatorul „Biserica de lemn Dealul Geoagiului – 4 km” și marcajul triunghi albastru, ca mai apoi să coboare prin localitățile Tecsești și Răicani. De acolo, țineți drumul spre Cheile Văii Cetii, unde veți întâlni o cascadă înaltă și spectaculoasă de 5 m, denumită „Băile Romane de la Cetea”, cu un debit impresionat, inclusiv vara. De aici, urmați traseul spre Cetea și în mai puțin de 7 km veți ajunge la punctul de plecare, localitatea Benic. Drumul este de dificultate medie spre mare. Alternativa ușoară este Benic-Cetea-Cheile Văii Cetii, Masivul Piatra Cetii și Poiana Narciselor din Tecsești și retur pe același traseu, aproximativ 16 km/sens.

Traseu cicloturistic Piatra Craiului – Prăpăstiile Zărneștilor – Peștera – Măgura – Zărnești

Sursa foto: D.Rosca/Shutterstock.com

A patra propunere de traseu pentru pasionații de pedalat, perfectă pentru deconectarea de la cotidian și admirarea unor priveliști încântătoare, pornește de la poalele Pietrei Craiului. Traseul are aproximativ 28 km și este unul dintre cele mai spectaculoase trasee de cicloturism din judeţul Braşov. Ruta aleasă este potrivită pentru orice nivel de pregătire într-ale ciclismului. 

Așadar, traseul începe din Zărnești, urmărind indicatoarele către Prăpăstii. Ajunși în parcul Național Piatra Craiului, urcați la Fântâna lui Botorog. Veți lăsa fântâna pe partea dreaptă și veți continua drumul înainte până la primul indicator, când poteca urcă spre dreapta, pe marcaj bandă albastră. Prăpăstiile Zărneștilor sau Cheile Zărneștilor sunt un canion spectaculos, plin de vegetație cu versanți împăduriți, străbătuți de Valea Râului Mare. Traseul este același cu traseul către cabana Curmatura, până la ieșirea din chei. După o zonă de serpentine, faceți stânga și urmați poteca marcată, prin pădure ce traversează poiana Vlădușca până în zona La Table. Traseul continuă spre stânga către Șaua Joaca, urcând susținut. De aici, veți avea în mare parte de coborât cu atenție deoarece traseul prezintă câteva porțiuni forestiere mai abrupte, dar și porțiuni bolovănoase. Traseul coboară în satul Măgura chiar înainte de Casa Folea, urmând Coturile Măgurii și Fântâna Botorog și, în final, Zărnești, pentru a completa circuitul.

Traseu cicloturistic pe Drumul Verde

Sursa foto: David Ionut/Shutterstock.com

Maramureșul, epicentrul tradițiilor românești, este una dintre cele mai frumoase regiuni din România. O zonă unde vei descoperi o combinaţie de peisaje de vis, căsuţe tradiţionale din lemn și elemente sculptate cu multă măiestrie. Aici există multe trasee care te ajută să descoperi splendoarea zonei. Deși nu au fost concepute special pentru bicicliști, sunt variante ciclabile ale drumurilor forestiere și de căruțe, ale potecilor și ulițelor satelor. Pe trasee sunt amplasate hărţi şi panouri informative pentru a ajuta turiștii să se orienteze. Traseele marcate cu litera „C” de culoare roșie indică ieșirile spre satele învecinate, iar cele care pornesc din Breb sunt marcate cu „C” de culoare albastră. 

Ruta pe care o propunem este Breb – Hoteni – sat Șugatag – sat Mănăstirea – Ocna Șugatag – Hoteni – Breb, un traseu lejer spre mediu de aproximativ 21 km. Acesta face parte din Drumul Verde, un  circuit de o frumusețe rar întâlnită care se întinde pe 88 de kilometri și traversează Masivul Gutâi. Veți porni din Breb (aflat la 52 km de Baia Mare), un sat maramureșan autentinc, poziționat într-un cadru de poveste. Traseul vă va purta pe ulițele satelor tradiționale, pe lângă fânețele sătenilor, pe vechi terasamente ale căilor ferate, veți ajunge pe culmile Gutâiului și pe lângă pârâul Dărasca. Veți parcurge un traseu ce combină peisajul rural cu un adevărat spectacol al naturii, de-a lungul căruia veți descoperi numeroase atracții. 

De la panoul din stația de autobuz (pe șoseaua de acces în sat), treceți de biserica nouă și apoi, după un viraj la dreapta, de biserica veche din lemn. Ulițele străjuite de fânețe dinspre satul Hoteni vă vor duce pe culmile munților Gutâi. Dacă alegeți să trageți dreapta, în aproximativ 500 m veți ajunge la rezervația naturală „Tinoavele plutitoare de la Hoteni”, o zonă de mlaştini oligotrofe cu o vegetaţie bogată. Dacă rămâneți pe traseu, treceți de biserica de lemn și ajunși la șosea, faceți la dreapta spre pârâul Dărasca și până la Ocna Șugatag. Continuați drumul pe drumul județean 185 până la intersecția cu drumul judeșean 109F, unde veți vira la dreapta și iar dreapta pentru a ajunge pe drumul de întoarcere către satul Breb. 

Pe traseu vă puteți opri să vizitați biserica UNESCO din Deseşti, bisericile de lemn din Hărniceşti, satul Şugatag, baile vechi din Ocna Șugatag, lacurile sărate, biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Hoteni (arie naturală protejată, cu floră și faună deosebită), dar şi Pădurea Crăiască sau atelierele meşterilor populari din satele prin care veți trecere.

În ultima vreme, bicicletele au câștigat tot mai multă popularitate, devenind o opțiune din ce în ce mai atractivă indiferent de vârsta sau statut social. Pandemia de coronavirus și riscul răspândirii acestuia în mijloacele de transport în comun nu a făcut decât să accelereze tranziția către acest mijloc de transport alternativ; iar noul trend este cu siguranță benefic atât pentru sănătatea noastră cât și pentru protejarea Planetei.