7 motive pentru care trebuie sa vizitezi in aceasta iarna Maramuresul

Iarna in MaramuresPutem spune ca iarna abia a inceput cu adevarat si daca esti in cautarea unor locuri mirifice, altele decat cele de pe Valea Prahovei sau Brasov, iti sugeram sa te indrepti anul acesta spre Maramures. Este o zona superba, incarcata de traditii si obiceiuri – in special in acest anotimp. In Maramures vei simti cu adevarat ce inseamna colindele si viata rurala, vei descoperi frumosul si vei invata sa-l iubesti.

In calatoria ta nu trebuie sa ocolesti Poienile Izei, o comuna de poveste, careia i se mai spune si ”Inima Maramuresului”, in care oamenii parca sfideaza timpul si-si traiesc viata in cel mai pur mod cu putinta. Sunt foarte multe motive pentru care trebuie sa vizitezi Maramuresul, insa noi iti aratam mai jos doar sapte dintre ele, pentru cazul in care vrei sa-ti programezi o vacanta de iarna ca in povesti:

1. Farmecul sarbatorilor

Aproape ca in nicio alta zona din Romania n-ai sa vezi obiceiuri mai bine pastrate decat in Maramures. Aici, feciorii satului se pregatesc din timp si invata colindele si Viflaimul (teatru religios, jucat pe o scena in fata bisericii), intocmai cum ii indruma batranii satului. In noaptea de ajun, toate casele trebuie sa fie luminate si cu portile deschise, ca sa intre colindatorii. Imbracati in costumele populare traditionale, de o frumusete aparte, colindatorii – copii si tineri – trec pe la toate casele si vestesc Nasterea lui Iisus.

Putini stiu, poate, ca maramuresenii au acceptat foarte greu ideea impodobirii bradului de sarbatori, pentru ca in conceptia satului, impodobirea bradului era asimilata mortii. De aceea, abia pe la mijlocul anilor ’20 maramuresenii au inceput sa impodobeasca bradul in preajma sarbatorilor de iarna.

La fiecare sfarsit de decembrie, la Sighetu Marmatiei se organizeaza un Festival al Datinilor si Obiceiurilor de Iarna.

2. Plimbari cu sania trasa de cai

In Maramures, una dintre marile distractii ale iernii este sa te plimbi cu sania trasa de cai. Este un obicei care se pastreaza, de regula, pentru a doua zi de Craciun. Insa orice zi e indicata pentru o plimbare printre brazii incarcati de omat, peisajul muntos oferit de muntii Gutai si linistea deplina. Nu va faceti griji, frigul va va ocoli, pentru ca saniile sunt dotate cu cergi de lana adevarata, tesute de femeile maramuresene. Iar turistii satui de zgomotul urban, se pare ca apreciaza din ce in ce mai mult acest gen de distractie. Atat de mult, incat in unele sate maramuresene caii au fost inlocuiti cu caini husky, aceasta fiind atractia de ultima ora pe timp de iarna.

3. Plimbarea cu mocanita

Sa tot mergi cu mocanita de Craciun, de la Viseu de Sus pan’ la Novat si inapoi. Nu-s decat vreo 12 kilometri, dar ii vei face in aproape cinci ore si vei avea senzatia ca aluneci mai mult decat mergi pe sine, insa placerea va fi cu atat mai mare. Peisajele sunt senzationale si te vei simti aproape rupt de realitate. Salbaticii, sate care par adormite, drumuri si paduri cu vulpi, lupi sau chiar ursi (daca ai norocul sa-i vezi cu ochii tai), pe toate le poti admira din locul tau confortabil rezervat in mocanita, unde vei sta invelit cu o cerga de lana, alaturi de o gustare si o horinca maramureseana. Abia dupa aceasta plimbare ai sa intelegi de ce se afla Valea Vaserului sub protectie europeana. Mocanita cu aburi din Maramures circula pe ultima cale ferata forestiera din Europa; sa nu te sperii daca mai sare de pe sine din cand in cand, trebuie sa intelegi ca e batrana, are 80 de ani! Si apoi, drumul cu mocanita este o aventura, nu?

4. Ospitalitatea oamenilor

Indiferent cand vei alege sa mergi in Maramures, vei descoperi ca localnicii regiunii sunt cei mai veseli si placuti romani. Vei fi intampinat chiar de la poarta cu cel mai larg si mai sincer zambet de pe pamant. Apoi, daca nimeresti in zona lor in preajma unei sarbatori – cum sunt cele de iarna -, vei vedea ca maramuresenii nu se despart de portul lor popular aproape niciodata. Sunt atat de mandri de straiele lor frumos colorate incat le imbraca la orice zi ”inrosita” in calendar, la nunti, botezuri si mai ales in zilele de duminica.
Maramuresul este o zona in care te vei simti in largul tau, pentru ca nimeni nu te va apostrofa in vreun fel; fiecare isi vede de treburile lui, fara sa-l deranjeze pe celalalt.

5. Mancarea traditionala din Maramures

In Maramures nu vei gasi prea multe magazine cu produse alimentare, mai ales in zonele rurale. Oamenii acestor locuri sunt atat de gospodari incat isi prepara in propria gospodarie cam tot ce le trebuie in casa; de la magazin nu cumpara decat sare, zahar, ulei si cafea. Asa ca fii sigur ca toate bucatele din farfurie sunt 100% naturale.

Neaparat trebuie sa incerci retetele traditionale precum ”mamaliga in paturi”, o mancare care se face astfel: intr-un vas se alterneaza cate un strat de mamaliga si un strat de branza, peste care se adauga niste carnati afumati (si ei preparati tot in casa) taiati cu bardita. E musai ca acest fel de mancare sa fie stropit cu niste horinca. Mai ales ca e din belsug, si e din partea casei. Iar la desert, un cozonac aburind, copt in vatra.

6. Pensiuni nenumarate, la preturi foarte bune

Pensiunile din Maramures au fost si vor ramane la mare cautare printre turisti, si nu ne referim aici doar la cei romani. Englezi, francezi, nemti si chiar americani bat drumul pana in aceasta regiune de poveste pentru o portie zdravana de traditii, la preturi foarte accesibile, rasplatite cu servicii de calitate. Cele mai cautate sate sunt cele de pe Valea Izei, Poienile Izei, Sapanta sau Tara Lapusului – e drept, faima lor se datoreaza in mare parte si bisericilor de lemn incluse in patrimoniul UNESCO (manastirile Barsana, Rohia si Peri de la Sapanta).

7. Priveliste unica

Ati vazut vreodata cum arata albul de Maramures intr-o fotografie? Imaginati-va cum arata in realitate, cand toate poienile, capitele de fan, casele, ulitele si vaile sale minunate sunt acoperite de albul zapezii proaspete, deranjate cand si cand doar de urmele pasilor sau ale saniilor trase de copii. In aer pluteste linistea si un miros fin de vin fiert cu scortisoara sau de horinca. Si imaginati-va cum ar fi sa va plimbati intr-o sanie trasa de cai vanjosi impodobiti cu zurgalai si funde colorate prin toata aceasta liniste. Nu vi se pare Raiul pe Pamant?

Cauti cazare? Intra aici!