8 rezervații cu narcise și alte plante rare de văzut primăvara aceasta

File ID 183054978 | © Kutizoltan | Dreamstime.com

România are 14 parcuri naționale și, fără surpriză, toate sunt foarte bine întreținute și deosebit de frumoase. De la Poiana Narciselor din Munții Rodnei, până la Cascada Bigăr din vest și Delta Dunării în est, toate au ceva special de oferit. Pentru a face lucrurile mai ușoare și pentru a te ajuta să alegi o destinație în care să descoperi plante rare, am enumerat opt dintre ele și le-am evidențiat toate cele mai bune atracții.

Buila-Vânturărița

Photo 101882910 © PorojnicuDreamstime.com

Situat în centrul României, Buila-Vânturarița, cel mai mic dintre toate parcurile naționale ale României, găzduiește o varietate surprinzătoare de plante și animale. Aici vei întâlni nu mai puțin de 23 de tipuri de habitate, cu pajiști montane, râuri, peste 100 de peșteri și o mulțime de cascade pitorești.

Dar, mai presus de toate, acest parc național este un paradis al florilor sălbatice. În timp ce faci drumeții pe Vânturarița Mare (1885 metri înălțime), fii atent la specii foarte rare, cum ar fi crinul Martagon, Lilium jankae și Viola alpine.

Oprește-te pentru o pauză la Schitul Pahomie, o biserică construită în secolul al XVI-lea sub o stâncă masivă și Mănăstirea Pătrunsa, situată și ea în parc. În apropiere vei găsi pitorescul sat Horezu, renumit în întreaga lume pentru ceramica colorată.

Ceahlău

Photo 51772121 © RcgcristiDreamstime.com

Cu înălțimi de aproape 2.000 de metri – cel mai înalt vârf al său, Ocolașul Mare, Munții Ceahlău sunt cei mai populari printre iubitorii de natură.

Aici vei putea observa câteva plante foarte speciale, cum ar fi Cypripedium calceolus, rozmarinul mlaștinii, floare de colț și multe altele. 

Munții Rodnei

File ID 183054978 | © Kutizoltan | Dreamstime.com

Al doilea cel mai mare parc național din România, Muntii Rodnei a fost, de asemenea, numit rezervație a biosferei datorită importanței faunei și florei sale. Parcul are o floră foarte variată, cu peste 1.000 de specii, multe endemice zonei.

Unul dintre cele mai spectaculoase locuri este Poiana Narciselor, o vale umplută cu un covor de narcise sălbatice parfumate care ar trebui să fie pe lista oricui.

Un alt loc pitoresc este Cascada Cailor, o cascadă spectaculoasă care cade în trepte de 40 de metri și lacul Iezer, o oglindă limpede întoarsă spre cer. Zona a fost folosită în mod tradițional de ciobani, care au instalate aici peste 100 de stâne.

Cheile Nerei

File ID 111313553 | © Gutescu Eduard | Dreamstime.com

Cheile Nerei-Beușnița se întinde pe 36.000 de hectare și include șase rezervații naturale. Cea mai mare parte a suprafeței, cu înălțimi cuprinse între 600 și 1.000 de metri, este acoperită de păduri groase. Aceasta oferă habitatul perfect pentru urși, căprioare, mistreți, bursuci, jderi și multe altele. Deoarece natura este neatinsă aici, poți găsi aproape 600 de specii de plante și copaci. Parcul a devenit cunoscut atunci când arheologii au găsit rămășițele primilor oameni moderni timpurii Cro-Magnon, estimat a avea 42.000 de ani.

Cheile Bicazului – Hășmaș

File ID 15727332 | © Gabriela Insuratelu | Dreamstime.com

Un alt parc național cu o diversitate uimitoare de animale sălbatice, dar și de plante rare, Cheile Bicazului – Hășmaș este aproape complet acoperit de molid norvegian. Copacii ascund numeroase specii de mamifere, cum ar fi urși, lupi, vulpi și pisici sălbatice, căprioare, precum și reptile, cum ar fi tritonul cu creastă nordică și broasca cu burtă galbenă.

Zona este foarte populară printre drumeți, care pot alege dintre 18 trasee spectaculoase, de la cele mai accesibile până la cele recomandate experților. Printre acestea, cele care includ pitoreasca Piatra Singuratica pe muntele Hășmașu Mare sunt o necesitate pentru iubitorii de natură.

Delta Dunării

Daniel Marian/Shutterstock

Situată în partea de est a României, Delta Dunării este cel mai mare parc național din țară. Un paradis al observatorilor de păsări pe tot parcursul anului și, mai ales, în timpul migrațiilor, este, de asemenea, locul unde poți vedea ultimii cai sălbatici din Europa călătorind liber. Dintre cele 300 de specii care trăiesc aici, 176 se reproduc și în Deltă, inclusiv dalmatul și pelicanul alb. Accesibilă doar cu barca, Delta Dunării este o vizită obligatorie pentru toți cei care iubesc apa și natura și doresc să scape de viața orașului.

Grădina Zmeilor

Sebastian_Photography/Shutterstock

Grădina Zmeilor este o zonă protejată situată în județul Sălaj, lângă satul Gâlgăul Almașului și este unică în Europa. Datorită acțiunilor repetate de aer și apă în timp, au fost create forme ciudate de piatră, care arată exact ca zmeii. Vizitatorii sunt atrași de frumusețea legendelor inventate de localnici și de peisajele spectaculoase. Deși este încă o zonă sălbatică, Grădina Zmeilor este acum mai ușor de vizitat, datorită traseelor pavate și a scărilor create prin și peste „balauri”. Peisajul este absolut superb.

Munții Măcin

Photo 73288954 © Adrian Constantinescu | Dreamstime.com

Munții Macin sunt cei mai vechi munți din România, cu peisaje unice, stepă la bază, urmată de pădure cu stejar și apoi din nou stepă de pajiști. Turiștii pot găsi diverse trasee de drumeții, situri istorice, floră și faună protejate prin lege și rezervația naturală Valea Fagului, ocupată în întregime de taur fagic unic în Dobrogea.