Orasul legendar al celor 7 dealuri, Iasiul reprezinta o parte a Romaniei care merita vizitata cel putin o data. Spre deosebire de capitala, aceasta zona a tarii este una verde, in care istoria se impleteste armonios cu modernizarile imposibil de evitat. Printre bisericile vechi si arhitectura clasica ce aminteste de marile capitale europene se ridica blocurile de locuinte specifice urbanizarii fortate a tarii din ultimul secol. Denumit “Centrul Cultural al Moldovei” sau “Muzeu in aer liber”, orasul Iasi merita cel putin un weekend pentru a putea descoperi macar o parte din ceea ce are de oferit acest fascinant oras de la granita de nord-est a tarii.
Obiective turistice in Iasi:
Bulevardul Stefan cel Mare
Unul dintre cele mai cunoscute bulevarde din oras, bulevardul Stefan Cel Mare este incantator in orice perioada a anului, dar in mod special primavara si toamna timpurie cand vremea este ideala pentru plimbare. Inchis traficului in weekend, bulevardul devine zona de promenada, zona ce pe vreme calda este plina de flori si verdeata, dand senzatia de atemporalitate, plimbarile in aceste zone parand ca se pot intinde la nesfarsit fara a-si pierde din farmec. De-a lungul bulevardului ce poarta un nume predestinat maretiei se numara cateva dintre cele mai interesante obiective turistice din oras ce pot ocupa cu usurinta o zi intreaga:
Biserica Metropolitana – Una dintre cele 6 catedrale metropolitane ortodoxe din Romania, aceasta constructie reprezentativa pentru oras este inclusa pe lista monumentelor istorice fiind finalizata in urma cu aproape un secol si jumatate si ridicandu-se pe locul in care au existat pana in anii 1800 alte doua biserici. Cu o arhitectura in stil renascentist tarziu, cu elemente decorative de baroc, Catedrala aminteste de alte constructii ortodoxe de gen din marile orase europene. Biserica poate fi vizitata gratuit, iar duminica se tin slujbe dupa obiceiul ortodox.
Palatul Culturii – Inchis momentan pentru renovari, Palatul Culturii urmeaza sa fie redeschis undeva pe parcursul anului 2014, fiind obiectivul turistic cel mai reprezentativ pentru oras. In interiorul acestuia sunt gazduite cateva muzee extrem de interesante precum Muzeul instrumentelor muzicale sau Muzeul satului.
Teatrul National Vasile Alecsandri – Proiectat de unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti din Viena la inceputul secolului XIX, Teatrul National este vizitat si astazi de un numar impresionant de turisti datorita design-ului interior de exceptie. Piesele de teatru jucate aici pot duce cu usurinta vizitatorii inapoi in timp. In gradina teatrului national, in fiecare duminica se organizeaza expozitii de arta unde artistii isi vand operele la preturi de chilipir.
Biserica Trei Ierarhi Iasi – O alta biserica ortodoxa aflata pe bulevard, Biserica Trei Ierarhi se distinge prin calitatea sa neobisnuita de a fi imbracata in totalitate in gravuri si elemente de decor. Peretii acestei biserici din Iasi sunt motivul pentru care aceasta se numara printre monumentele arhitecturale de valoare ale tarii.
Bulevardul Copou
Daca prima parte a unui weekend in orasul celor 7 dealuri este dedicata centrului vechi si bulevardului Stefan cel Mare, in a doua parte, ce pare adesea prea scurta pentru a vizita tot ce are Iasiul de oferit, bulevardul Copou este o alta destinatie ce nu trebuie ratata. Bulevardul isi ia numele de la dealul Copou, iar in perioadele verzi ale anului acesta ofera o imagine care ramane mult timp vie in amintirile turistilor datorita tufelor de trandafiri ce il delimiteaza si numeroaselor spatii verzi. Aceasta zona aduna multe dintre obiectivele turistice pentru care Iasiul este cunoscut:
Parcul Copou – Loc ideal de plimbare pentru romantici si indragostiti, parcul gazduieste unul dintre cei mai vechi tei din oras despre care legenda spune ca l-a inspirat pe marele poet Eminescu in multe dintre scrierile sale.
Gradina botanica – O destinatie perfecta pentru cei care viziteaza Iasiul pe timp de vara sau toamna timpurie, gradina botanica a Iasului este cunoscuta pentru numerosii castani ale caror fructe pot fi adunate de catre vizitatori.
Universitatea Alexandru Ioan Cuza – Tot pe dealul Copou, pe bulevardul cu acelasi nume, se afla universitatea Al. I. Cuza in incinta careia se gaseste Sala Pasilor Pierduti, un reper cultural vizitat adesea de scriitori aspiranti si de cei interesati de arta. Sala Pasilor Pierduti este sub forma unui hol lung, acoperit in tablouri cu scene alegorice. In timpul anului universitar coridorul este strabatut de studenti grabiti, astfel ca este cel mai bine de vizitat in afara acestei perioade.
Catacombele – Pe sub intreg orasul trec o serie de catacombe similare cu cele de sub capitala tarii si care leaga numeroase puncte strategice si chiar cateva manastiri. Acestea au fost renovate si se fac lucrari cu scopul de pregatire a acestei zone pentru a deveni un obiectiv turistic de valoare al Iasiului din urmatorii cativa ani. Vizitarea catacombelor este in momentul actual relativ dezorganizata si se recomanda doar in grupuri mari.
Pentru cazare, Iasiul are toate optiunile disponibile intr-un mare oras, de la hoteluri de lux, la vile linistite in zone marginase, pensiuni pentru cei care cauta o optiune de cazare la un buget restrans sau apartamente in regim hotelier pentru familiile care vor sa isi petreaca un weekend simtindu-se ca acasa chiar si departe de casa.